Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятия - Рогов методичка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

5.2. Питання для самостійного вивчення

  1. Операції, які не є об’єктом оподаткування ПДВ, і такі, що звільняються від оподаткування згідно із Законом України “Про податок на додану вартість”.

  2. Порядок бюджетного відшкодування ПДВ для операцій з вивезення товарів (робіт, послуг) за межі митної території України.

  3. Особливості стягнення прямих податків в окремих сферах діяльності.

5.3. Задачі для самостійного вирішення

1. Визначить суми ввізного мита, акцизного збору та податку на додану вартість, які підприємство сплатить при імпорті товару, якщо його митна вартість – 10000 дол. США, митні та комісійні збори – 400 грн., ставка ввізного мита – 20%, ставка акцизного збору – 55%.

2. Підприємство здійснює операції на внутрішньому ринку України, які є об’єктом оподаткування ПДВ. За контрактом № 1 підприємство у звітному періоді здійснило авансовий платіж у сумі 200 тис. грн. і отримало продукції на суму 100 тис. грн. За контрактом № 2 підприємство відвантажило продукції на суму 300 тис. грн. Оплату за контрактом № 2 передбачено отримати в наступному податковому періоді. Визначить чисту суму зобов’язань підприємства з ПДВ за звітний період?

3.Підприємство у звітному періоді придбало на вітчизняних заводах будівельні матеріали на суму 400 тис.грн (без урахування ПДВ) і реалізувало їх на внутрішньому ринку на суму 300 тис. грн (без урахування ПДВ) та на експорт на суму еквівалентну 150 тис. грн. У звітному періоді підприємством було сплачено митним органам ПДВ за імпортовані товари в сумі 20 тис. грн. Визначить чисту суму зобов’язань підприємства з ПДВ за звітний період.

4. За контрактом на проведення товарообмінної операції підприємством у звітному періоді одержані та оприбутковані товари на суму 100 тис. грн. Зустрічне відвантаження товарів за цим контрактом підприємство здійснило у звітному періоді. лише частково, на суму 50 тис. грн. Як вплинуло виконання цього контракту на податок на прибуток підприємства у звітному періоді?

5. Витрати на виплату заробітної плати найманих працівників в акціонерному товаристві складають 40 тис. грн. Дивіденди на акції за звітний період нараховані у сумі 10 тис. грн. Нарахування на державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання складають 1% від об’єкта оподаткування. Визначить загальний розмір внесків на загальнообов'язкове державне соціальне й пенсійне страхування в акціонерному товаристві.

6. В асоціації малих підприємств працюють 3 службовця. Витрати на оплату їхньої праці асоціація не здійснює. Вони одержують заробітну плату за місцем основної роботи на підприємствах, які входять до складу цього об’єднання. Визначить суму збору на обов’язкове державне пенсійне страхування в асоціації.

7. Підприємство сплачує єдиний податок , до складу якого включається ПДВ. На розрахунковий рахунок підприємства у звітному періоді за здійснення операцій з продажу продукції надійшло 10 тис. грн. Підприємство у звітному періоді придбало матеріали на суму 5000 грн. Визначить розмір єдиного податку, який сплатить підприємство у звітному періоді.