Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятия - Рогов методичка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Санація за участю кредиторів підприємства та інвесторів може здійснюватися за такими напрямами:

- відстрочка та (або) розстрочка платежів;

  • прощення (списання) частини боргів;

  • додаткове кредитування або поручництво за кредитом;

  • конверсія боргу у власність;

  • переведення боргу (частини боргу) на інвестора;

- продаж майна боржника як цілісного майнового комплексу (для недержавних підприємств).

Домовленість у письмовій формі між підприємством-боржником та його кредитором (групою кредиторів) про відстрочку та (або) розстрочку платежів або припинення зобов'язання за угодою сторін називається мировою угодою. Ії укладають на будь-якій стадії провадження у справі про банкрутство. Проте списання боргів має для боржника ті ж самі податкові наслідки, що й безповоротна фінансова допомога, тобто збільшення доходів. Кредитори же мають право на зменшення суми оподатковуваного доходу лише за наявністю їх позову до боржника, поданому в господарський суд, або відповідного виконавчого напису нотаріуса.

Надання кредиту підприємству, яке знаходиться у фінансовій кризі, як правило, можливе лише за умови поручництва з боку його надійних платоспроможних кредиторів власників або потенційних інвесторів. Під час провадження у справі про банкрутство кредити нерідко залучаються для виплати вихідної допомоги працівникам боржника, які звільняються згідно з планом санації. Погашення таких кредитів відбувається за рахунок реалізації майна боржника.

Підставою для конверсії боргу у власність є впевненість кредиторів у санаційній спроможності підприємства. Переведення боргу у власність за звичай відбувається шляхом викупу корпоративних прав у власників боржника. Переведення боргу на інвестора передбачає прийняття ним відповідальності за невиконання взятих на себе зобов’язань і також здійснюється в обмін на корпоративні права. Іноді умовою залучення кредиторів та інвесторів до санації є включення до санаційного плану таких радикальних заходів, як реструктуризація підприємства й перепрофілювання виробництва.

Фінансова участь персоналу в санації підприємства може полягати у купівлі працівниками його акцій (часток), наданні позик, згоді на погіршення умов оплати праці.

Підприємства, чия продукція визнається державою суспільно необхідною, у певних випадках при нестачі вищеозначених джерел санації, можуть розраховувати на фінансову підтримку з боку держави. Вона може здійснюватися у формах прямого бюджетного фінансування (позики, субвенції, субсидії, дотації, викупу корпоративних прав), пільгового кредитування, надання гарантій.

11.2. Задачі для самостійного розв′язання

  1. За даними балансу підприємства оборотні активи складають – 200 тис. грн; грошові кошти – 54600 грн; поточні зобов’язання – 182 тис. грн. Реалізація ліквідних активів дає 58160 грн. Кредитори підприємства звернулись до господарського суду із заявою щодо оголошення підприємства банкрутом у зв’язку з несплатою заборгованості в сумі – 150 тис. грн. Чи задовільні значення коефіцієнта абсолютної ліквідності (платоспроможності) та загального коефіцієнта покриття і чи вважатиметься підприємство за таких умов неплатоспроможним? Обґрунтуйте відповідь.

  2. Розрахуйте оцінку вірогідності банкрутства підприємства на підставі таких даних звітного року (тис. грн.): акціонерний капітал – 100; загальна сума активів – 5000; оборотні засоби – 700; нерозподілений прибуток – 30; обсяг реалізації продукції за відпускними цінами – 950; собівартість продукції – 730; прибуток від іншої операційної діяльності – 70; прибуток від фінансових операцій – 30; прибуток від іншої звичайної діяльності – 50; короткострокові зобов’язання – 90.

  3. Створіть типовий каталог оперативних заходів щодо відновлення платоспроможності підприємства.

  4. Баланс господарського товариства на кінець звітного періоду має такий вигляд:

Актив

Пасив

І. Необоротні активи 90000

І. Власний капітал:

ІІ.Оборотні активи:

1.1. Статутний капітал 150000

2.1. Запаси 50000

1.2. Резервний капітал -

2.2. Векселі одержані -

1.3. Нерозподілений прибуток

(непокритий збиток) (49000)

2.3. Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги 57000

ІІ. Забезпечення наступних витрат і платежів 25000

2.4. Дебіторська заборгованість за розрахунками 6000

ІІІ. Довгострокові зобов’язання -

2.5. Грошові кошти та їх еквіваленти 3000

ІV. Поточні зобов’язання 80000

ІІІ. Витрати майбутніх періодів 20000

V. Доходи майбутніх періодів 20000

Баланс 226000

Баланс 226000

Як виглядатиме баланс товариства після зменшення статутного капіталу шляхом анулювання корпоративних прав номінальною вартістю 50 тис. грн?

  1. Статутний капітал акціонерного товариства становить – 45 тис. грн. Номінальна вартість акції – 150 грн. Вищим органом товариства прийнято рішення щодо проведення альтернативної санації для покриття збитків у сумі – 30 тис. грн. Акціонерові належить 30 акцій. Визначить розмір додаткових внесків акціонера, для збереження в абсолютному й відносному розмірах належної йому частки статутного капіталу та кількість акцій, що він віддасть для анулювання, якщо не погодиться на додаткові внески.