Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фн. обл. (навч. пос.).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
999.42 Кб
Скачать

95

Міністерство освіти і науки України

Національний університет кораблебудування

імені адмірала Макарова

Івата в. В., ткаченко с. А., шевчук с. В.

фінансовий облік

Практикум

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

як навчальний посібник

Миколаїв 2004

ЗМІСТ

Назва

Сторінки

Фінансовий облік І

4

Фінансовий облік ІІ

55

Законодавчо-нормативні документи

80

Список літератури

82

Додаткова література

83

Додаток А

84

Додаток Б

133

Додаток В

181

Додаток Д

182

Додаток Е

191

Додаток Ж

193

Додаток З

204

Додаток К

205

Додаток Л

209

Додаток М

212

Додаток Н

215

УДК 657.1:334.474

ББК

А

Івата В. В., Ткаченко С. А., Шевчук С. В. Фінансовий облік. Практикум: Навчальний посібник / За ред. проф. В.Д. Пантелєєва. – Миколаїв: НУК, 2004. – 215с.

Кафедра Облік і аудит

Посібник призначений для надбання студентами практичних навиків системного ведення фінансового обліку на виробничому підприємстві. Містить перелік взаємопов'язаних завдань, які включають складання первинної документації, регістрів аналітичного та синтетичного обліку в умовах застосування офіційно встановленої методології та рекомендованих Міністерством фінансів України регістрів бухгалтерського обліку.

Для студентів, які навчаються за навчальним планом підготовки бакалаврів спеціальності 6.050100 – "Облік і аудит" та може бути корисним для студентів усіх економічних спеціальностей, аспірантів і викладачів, які підвищують свою кваліфікацію в галузі фінансового обліку.

© Івата В. В.,

Ткаченко С. А.,

Шевчук С. В., 2004

© Видавництво НУК, 2004

Передмова

Навчальний посібник розроблений у відповідності з вимогами Галузевого стандарту вищої освіти Міністерства освіти і науки України "Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра, спеціаліста і магістра напряму 0501 – "Економіка і підприємництво" (Київ, 2002) та робочими навчальними програмами дисциплін професійної підготовки бакалаврів "Фінансовий облік І", "Фінансовий облік ІІ" спеціальності 6.050100 – "Облік і аудит".

Мета навчального посібника: закріплення теоретичного курсу дисциплін і придбання практичних навичок системного ведення фінансового обліку на підприємстві згідно вимог встановленої офіційної методології та Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 29 грудня 2000 р. № 356, а також нормативних актів Міністерства статистики України з первинного обліку та ін.

Навчальний посібник передбачає виконання студентами практичних завдань, які пов'язані між собою наскрізним прикладом на базі умовного виробничого підприємства.

Виконання завдань базується на вивченні рекомендованих навчально-методичних матеріалів, а також на матеріалах лекцій з фінансового обліку I і фінансового обліку ІІ, які начитуються студентам відповідно у 5-му та 6-му семестрі ІІІ курсу. Для виконання завдань студенти повинні забезпечити себе бланками форм первинних документів згідно переліку (дод. А) і регістрів бухгалтерського обліку згідно переліку (дод. Б). При складанні документів треба використовувати реквізити підприємства та осіб, які їх підписують (дод. В).

Для перевірки правильності вирішення завдань в кінці практикуму у вигляді відповідей наведені контрольні значення первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку.