Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятия - Рогов методичка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

4.2. Питання для самоконтролю

  1. Яка роль прибутку в економіці і фінансах підприємства?

  2. Як формується балансовий прибуток підприємства?

  3. Що являє собою собівартість продукції?

  4. Які витрати включають до виробничої собівартості?

  5. За якими методами можливе розрахування прибутку від реалізації продукції?

  6. Чим характерний метод прямого розрахунку прибутку від реалізації та коли він застосовується?

  7. Які дані необхідні для визначення прибутку від реалізації продукції за показником витрат на 1 гривню?

  8. У чому сутність та перемоги економічного (аналітичного) методу розрахунку прибутку від реалізації продукції?

  9. За якою схемою (у якій послідовності) визначаються фінансові результати підприємства від операційної діяльності відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку?

  10. У чому полягає різниця між визначенням прибутку від реалізації порівняної і непорівнянної продукції?

  11. Який зв’язок існує між прибутком і рентабельністю?

  12. Як використовується базова рентабельність при плануванні прибутку ?

  13. Наведіть механізм створення та використання чистого прибутку підприємства.

  14. На які групи поділяються показники рентабельності і в чому їх особливості?

  15. Які грошові фонди утворюються за рахунок чистого прибутку?

  16. За яким механізмом здійснюється розподіл прибутку між державою і суб’єктами господарювання ?

Тема 5. Оподаткування підприємств

5.1. Загальні теоретичні відомості Система оподаткування підприємств

Система оподаткування підприємств – це сукупність форм і методів спрямування частини доходів підприємств до бюджетів різних рівнів, а також до державних цільових фондів. Вона регулюється Законом України “Про систему оподаткування” від 25.06.91 р. № 1251–ХІІ (зі змінами та доповненнями), Законом України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами” від 21.12.2000 р. № 2181–ІІІ та іншими законами, які конкретизують порядок стягнення окремих податків і зборів, а також підзаконними актами, що роз’яснюють деякі питання оподаткування.

Суспільне призначення податків – це забезпечення витрат держави на утримання інститутів бюджетної сфери, вирішення загальнодержавних економічних і соціальних задач, у тому числі створення умов підвищення економічної ефективності виробництва та соціальної підтримки малозабезпечених верств населення.

Податки виконують дві основні функції – фіскальну та регулюючу. Фіскальна функція полягає у формуванні шляхом стягнення податків і платежів централізованих фінансових ресурсів. Регулююча функція реалізується через вплив податкової системи на фінансовий стан і ефективність діяльності суб’єктів господарювання, а також на рівень та якість споживання. Цей вплив здійснюється через такі податкові важелі, як визначення об’єктів і суб’єктів оподаткування, ставки податків і строки їх сплати, податкові пільги та штрафні санкції тощо.

До підприємств, які порушили податкове законодавство, застосовуються штрафні санкції. Порушеннями визнаються неподання або несвоєчасне подання податковим органам форм звітності та інших необхідних документів; несплата в установлені строки податків, зборів та інших обов’язкових платежів; приховування об’єктів від оподаткування; умисне заниження сум податків.

Підприємства сплачують загальнодержавні та місцеві податки й збори. До загальнодержавних податків і зборів згідно із Законом України “Про систему оподаткування” належать:

  • прямі податки (податок на прибуток підприємств, податок на нерухоме майно (нерухомість), плата (податок) за землю, податок із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів);

  • непрямі податки (податок на додану вартість, акцизний збір, мито);

  • збори (збір на обов’язкове соціальне страхування, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, збір за забруднення навколишнього природного середовища, рентні платежі та ін.);

  • державне мито, плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності.

До місцевих податків належать: податок із реклами і комунальний податок. Серед місцевих зборів (обов’язкових платежів), які можуть бути встановлені підприємствам, виділяють: збір за право використання місцевої символіки, збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг тощо.