Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятия - Рогов методичка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

7.2. Питання для самостійного вивчення

1. Зв’язок між кругообігом коштів підприємств та залученням кредитів.

2. Визначення банком класу надійності підприємства-позичальника.

3. Порядок укладання й виконання кредитного договору.

4. Функції лізингу.

7.3. Задачі для самостійного розв′язання

  1. На підприємстві норматив оборотних коштів у незавершеному виробництві складає 70тис. грн. У зв’язку з порушенням планового графіка виконання робіт відбулося зростання оборотних коштів у незавершеному виробництві до 150 тис. грн. Визначить розмір і строк кредиту під понаднормативні залишки незавершеного виробництва, якщо вжиті заходи дозволять випускати готової продукції на 8 тис. грн в день.

2. Норматив оборотних коштів для сировини, матеріалів і покупних напівфабрикатів на підприємстві складає 150 тис. грн. За даними бухгалтерського обліку вартість сировини, матеріалів і покупних напівфабрикатів на складі становить 200 тис. грн, у тому числі вартість непотрібних для виробництва матеріалів − 20 тис. грн. Вартість матеріалів у путі − 50 тис. грн. Визначить розмір кредиту під понаднормативні запаси.

3. Підприємством відвантажено продукції на 600 тис. грн, у тому числі ПДВ. Сума оплачених розрахункових документів – 480 тис. грн. Планові накопичення –15 %. Визначить розмір кредиту під розрахункові документи.

4. Наведіть схему обліку простого векселя в разі знаходження банку, що обліковує, й подавця векселя в різних містах.

5. Наведіть схему обліку переказного векселя.

6. Яку суму отримує подавець векселя номіналом 100 тис. грн і датою платежу 1 грудня поточного року, якщо банк обліковує його 1 жовтня за ставкою 12 %?

7. Між підприємством і банком підписано факторингову угоду про фінансування і повне адміністративне управління дебіторською заборгованістю, яка складає 500 тис. грн. Фінансування здійснюється за ставкою 25 %. Комісія за адміністративне управління дебіторською заборгованістю – 2 %. Термін обертання коштів у розрахунках із покупцем – 15 днів. Визначить плату за факторингове обслуговування.

8. Підприємство отримало від постачальника товар вартістю 100 тис. грн у кредит за ставкою 20 % річних і відстроченням кінцевого розрахунку на 1 рік за умов погашення кредиту рівними частинами щоквартально. Постачальник згоден нараховувати проценти на суму заборгованості, що сплачується йому підприємством, і одержувати їх разом із щоквартальними сумами погашення кредиту. Як у такому разі оформити комерційний кредит векселями і яку суму заплатить підприємство постачальнику загалом?

9. Лізингоодержувач на умовах фінансового лізингу отримує на шість років обладнання вартістю 100 тис. грн. Лізинговою угодою передбачається щорічна виплата лізингових платежів. Лізингодавцю надано банківський кредит на покупку об’єкта лізингу на строк лізингової угоди в сумі 100 тис. грн під 20 % річних. Річна норма амортизації – 10 %, винагорода лізингодавцю – 3 % від суми лізингової угоди, щорічний страховий платіж – 2,5 %. Складіть таблицю розрахунку лізингових платежів.