Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятия - Рогов методичка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Капітальні вкладення та фінансування ремонту основних засобів

Капітальні вкладення – це витрати на реконструкцію, технічне переозброєння і створення нових діючих основних засобів.

Джерелами фінансування капітальних вкладень є такі фінансові ресурси: власні (внески засновників, частина прибутку, що спрямовується на розвиток виробництва, амортизаційний і резервний фонди, а також кошти, одержані від використання внутрішніх ресурсів у будівництві господарським способом); позичені (банківські кредити, позики, кошти від емісії й реалізації цінних паперів, безповоротна фінансова допомога, іноземні інвестиції); кошти державного та місцевих бюджетів.

Порядок фінансування капітальних вкладень залежить від того, яким способом вони освоюються: господарським або підрядним. За господарського способу роботи здійснюються силами самого підприємства й оплачуються згідно із встановленими на підприємстві розцінками. У цьому разі підприємство визначає можливості мобілізації внутрішніх ресурсів у будівництві (М):

М= (О–П) – (К1–К2),

де О – очікувана наявність оборотних активів у капітальному будівництві на початок планового періоду;

П – планова потреба в оборотних активах у капітальному будівництві на кінець планового періоду;

К1 – наявність кредиторської заборгованості на початок планового періоду;

К2 – кредиторська заборгованість на кінець планового періоду.

Знак “–“ у результаті означає іммобілізацію оборотних коштів, тобто необхідність їх додаткового залучення .

У разі застосування підрядного способу укладається договір із генеральним підрядником. На підставі й умовах цього договору здійснюються фінансові розрахунки. Як правило, в договорі передбачаються часткові авансові платежі.

Підприємство самостійно визначає розмір витрат на всі види ремонту (поточний, середній і капітальний). При цьому враховуються технічний рівень і зношення основних засобів та наявність необхідних матеріально-технічних ресурсів. Обсяги й порядок фінансування капітального ремонту визначаються в плані капітального ремонту і залежать від способу його проведення. За господарського способу звичайно розраховуються й фінансуються окремі елементи витрат. Капітальний ремонт орендованих основних засобів проводиться згідно з договором оренди.

8.2. Питання для самостійного вивчення

1. Здійснення оцінки й переоцінки основних засобів згідно із П(С)БО 7 “Основні засоби”.

2. Показники стану та ефективності використання основних засобів.

3. Фізичне і моральне зношення основних засобів.

4. Амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів згідно із П(С)БО 7 “Основні засоби”.

5. Зміст та розробка бюджету капітальних вкладень.

8.3. Задачі для самостійного розв′язання

  1. До яких груп основних фондів згідно з податковим обліком належать такі об'єкти: а) стапель; б) вантажний автомобіль; г) комп'ютер; д) токарний верстат?

  2. Підприємство придбало у власність верстат вартістю 6 тис. грн за рахунок банківського кредиту на 6 місяців під 30 % річних. Чому дорівнюється первісна вартість верстата і наскільки зросла балансова вартість другої групи основних фондів у результаті цієї операції?

  3. Визначить річні суми амортизації згідно із П(С)БО 7 “Основні засоби” для таких об’єктів: а) вантажний автомобіль; б) будівля виробничого призначення; в) персональний комп'ютер.

Обґрунтуйте вибір методу нарахування амортизації для кожного об’єкта основних засобів. Дані для розрахунків наведені в табл. 8.1.

  1. Визначить на підставі даних прикладу розрахунку сум амортизації, наведеному у розд. 8.1 річні суми амортизації об’єкта основних засобів методами зменшення залишкової вартості і прискореного зменшення залишкової вартості за 4 – 7-й роки його експлуатації.

На підприємстві обрано податковий метод нарахування амортизації основних засобів. Визначить розмір амортизаційних нарахувань у четвертому кварталі за бухгалтерським та податковим обліком із використанням поданих даних та поясніть розбіжності в результатах. Балансова вартість основних фондів другої групи на початок третього кварталу становило 100 тис. грн. Сума амортизаційних нарахувань у третьому кварталі 6250 грн. Квартальна норма амортизації 6,25 %. Підприємство в третьому кварталі придбало автомобіль вартістю 15 тис. грн із залученням кредиту банку на 60 днів під 25 % річних та об’єкт невиробничих фондів за 1 тис. грн. ліквідаційною вартістю 100 грн, а також отримало безкоштовно комп'ютер, первісна вартість якого за оцінкою становить 2000 грн, а ліквідаційна 100 грн. На підприємстві у третьому кварталі проведено ремонт основних засобів другої групи вартістю 500 грн, що збільшило економічні вигоди. На підприємстві в цьому ж кварталі ліквідовано офісне обладнання вартістю 300 грн, оскільки його визнано невідповідним ознакам активу.

Який із наведених нижче варіантів мобілізації внутрішніх ресурсів є найсприятливішим щодо фінансування капітальних вкладень?

Таблиця 8.1

Дані для розрахунку сум амортизації

Об’єкт основних засобів

Первісна вартість,

тис. грн

Зношення,

тис. грн

Лікві-

даційна

вартість,

тис. грн

Термін корисного використання, років

Загальний обсяг робіт тис. тн/км

(роки)

Перший

Другий

Третій

Четвертий

П′ятий

Вантажний автомобіль

30

( по центру)

6

0,9

5

50

70

100

100

80

Будівля

1000

60

30

50

_

_

_

_

_

Комп'ютер

5

_

0,5

4

_

_

_

_

_

Найменування

показника

Значення показників, тис. грн

Варіант 1

Варіант 2

1. Очікувана наявність оборотних активів у капітальному будівництві на початок планового періоду

300

350

2. Очікувана кредиторська заборгованість на початок планового періоду

180

100

3. Планова потреба будови в оборотних коштах на кінець планового періоду

250

320

4. Кредиторська заборгованість на кінець планового періоду

160

90

  1. Вартість технічного переозброєння діючих основних засобів підприємства, яке проводиться підрядним способом, складає згідно з кошторисом 700 тис. грн і триває 7 місяців. Договором із підрядником передбачено авансовий платіж у розмірі 50 % вартості переозброєння та остаточний розрахунок після завершення робіт. Підприємство має на початок планового періоду на означені цілі 200 тис. грн чистого прибутку та 150 тис. грн амортизаційних відрахувань. Плата за банківський кредит складає 30 % річних. Визначить фактичні витрати підприємства на технічне переозброєння основних засобів, якщо повернення кредиту можливо через 3 місяці після закінчення робіт.