Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори контрол нг.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать
  1. Подвійна (дуальна) трансфертна ціна як компромісне рішення при внутрішньому ціноутворенні.

У випадках, коли трансфертна ціна розрахована за одним методом та не влаштовує усі зацікавлені сторони, може використовуватись так зване подвійне трансфертне ціноутворення. Подвійна трансфертна ціна – це підхід у трансфертному ціноутворенні, за якого кожна операція з передачі продукції обліковується за двома різними внутрішніми цінами. Дана система ґрунтується на синтезі двох підходів до встановлення трансфертної ціни, а саме: ринкового методу для відділів, що купують на внутрішньому ринку проміжний продукт і продають його іншим відділам. Подвійні трансфертні ціни не дозволяють отримувати збалансовані дані в управлінському обліку, що вимагає введення певних коригувань результатів діяльності підрозділів. Суттєвим недоліком цього методичного підходу є те, що він не сприяє розвитку конкуренції на внутрішньому ринку. Це зумовлено тим, що постачальники мають надійний ринок збуту продукції за сприятливими цінами і це зменшує мотиви для підвищення продуктивності праці та якості продукції. Для методу характерним є також значний рівень витрат на ведення подвійного управлінського обліку (проблематика переобтяження цифрами). Окрім цього, за подвійних трансфертних цін може скластися ситуація, коли згідно з управлінською звітністю всі центри відповідальності підприємства мають прибуток та створюють вартість, а підприємство в цілому має збитки.

Подвійне трансфертне ціноутворення не дуже розповсюджене на практиці, так як воно не стимулює економію витрат і не дає ясності менеджерам центрів відповідальності щодо рівня децентралізації.

  1. Недоліки традиційного бюджетування та альтернативи бюджетуванню:

Серед чисельних недоліків традиційного бюджетування виділяють такі:

Відсутність, незкоординованість чи нечіткість формулювання стратегічних цілей;

Конфлікти між бажаним і дійсним: для виконання стратегічних цілей у підприємства відсутні достатні потужності та ресурси;

Конфлікти на стадії узгодження показників бюджетів між різними зацікавленими сторонами;

Проблематика інформаційної ренти та та бюджетного запасу (“Budgetary Slack”): «низи» завищують витрати і занижують доходи – «верхи» навпаки

Конфлікти при встановленні трансфертних цін між окремими структурнми підрозділами, центрами відповідальності.

Конфлікти на стадії бюджетного контролю: пошук «винних» у недосягненні бюджетних показників, небажання брати на себе відповідальність.

Альтернативою бюджетуванню нині є beyond budgeting, за яким традиційні для бюджетування функції здійснюються з допомогою інших інструментів та методів. Без бюджетна діяльність передбачає формування системи центрів відповідальності та трансфертного ціноутворення, використання ковзного прогнозування, розмежування прогнозування та оцінки результатів діяльності, переорієнтацію систем мотивації на вартісні показники ефективності окремих центрів відповідальності та підприємства в цілому та тісну прив’язку оперативної діяльності до стратегічних цілей за допомогою BSC.