Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори контрол нг.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

40 Особливості розрахунку показника cva.

CVAt = (CFROIt - WACCs) • BIt

-CVAt = CFt - At - WACCs • BIt - орієнтація на ринок капіталів при визначення вартості капіталу. Для знаходження CFROI слід використати наступну формулу: -статичний варіант: CFROI = (валовий CF -амортизація) / валовий обсяг інвестицій;

і динамічний; -динамічний варіант базується на методиці внутрішньої ставки відсотка. Також слід розрахувати WACC. Ставка дисконтування - коефіцієнт, що застосовується для визначення поточної вартості грошових потоків, які прогнозуються на майбутнє.

Ставка дисконтування характеризує норму доходу на вкладений капітал та норму його повернення, відповідно до якої на дату оцінки капіталодавець може вкласти кошти в актив з урахуванням компенсації всіх своїх ризиків, пов'язаних з інвестуванням.

Ставка дисконтування враховує премію за ризик вкладення коштів у актив: чим більшим є ризик, тим ставка дисконтування буде вищою.

Ставка дисконтування виконує три основні функції:

характеризує норму прибутку, за якою майбутні грошові надходження приводяться до теперішньої вартості на момент оцінки;

показує рівень ризику вкладення коштів у об'єкт оцінки;

характеризує вартість залученого підприємством капіталу.

Розрахунок WACC здійснюється за формулою: WACCs = Kbk ВК/К + (1 - S) Кпк ПК/К

  • Квк - очікувана ставка вартості власного капіталу;

  • Кпк - очікувана ставка вартості позичкового капіталу;

  • ВК - власний капітал; ПК -позичковий капітал;

К - сума капіталу підприємства; S - податковий мультиплікатор

41. Скоригована теперішня вартість (apv) та ринкова додана вартість (mva): порядок розрахунку та практичне використання.

Метод APV рекомендується використовувати за реалізації так званої політики автономного фінансування, за якої у визначений момент часу фіксується абсолютна величина позичкового капіталу, яка зберігається умайбутньому. Водночас, частка позичкового капіталу у структурі майбутніх

джерел фінансування підприємства залишається невизначеною. Альтернативою до політики автономного фінансування є вартісно-орієнтоване фінансування, за якого відомою є майбутня структура джерел фінансування, однак, невизначеною залишається абсолютна величина позичкового капіталу.

Дисконтування очікуваного FCF (або іншої величини, що характеризує рівень генерування чистих доходів) підприємства, за припущення, що воно не має заборгованості, з використанням ставки вартості капіталу, яка діє за відсутності боргового фінансування (к = WACC = Квк).

Особливості:

  • Незалежний від фінансування чистий грошовий потік (Free Cash Flow);

  • відокремлене визначення ринкової вартості податкового щита (Tax Shields);

Ринкова вартість податкового щита (Tax Shield) щодо позичкового капіталу, який фактично має місце, визначається окремо.

Оцінюється майбутня економія на податкових платежах, яка залежить від:

- процентної ставки по податку на прибуток,

- величиною позичкового капіталу,

- обсягу процентних платежів за його користування

APV = NPVбазова + PVподаткового щита

Валова вартість підприємства розраховується як сума теперішньої вартості майбутніх грошових потоків (FCF) та теперішньої вартості додаткових грошових потоків у вигляді економії на податкових платежах. Для отримання чистої вартості (нетто), валову вартість слід зменшити на величину позичкового капіталу на момент оцінки. За оцінки вартості компанії методом APV рекомендується використовувати формулу довічної ренти. Залишкова вартість (вартість реверсії) при цьому не розраховується. Формула визначення вартості компанії з використанням APV набуває такого вигляду:

Де k = Kвк/100

Таким чином, можна сформулювати такі етапи визначення вартості компанії за використання методу APV:

1. Визначення ринкової вартості підприємства за відсутності

боргового фінансування.

2. Розрахунок ринкової вартості компанії з часткою позичкових

джерел фінансування:

a. за політики автономного фінансування;

b. за політики вартісно-орієнтованого фінансування.

3. Розрахунок ринкової вартості власного капіталу.

2. Ринкова додана вартість (MVA) вимірюється як надлишкова вартість, створювана компанією для її акціонерів більше за обсяг інвестованого капіталу. MVA - свого роду теперішня вартість очікуваної майбутньої EVA.

MVA - це різниця між ринковою вартістю компанії (як власного капіталу, так і боргового) та капіталом, який кредитори та акціонери надали їй протягом років у вигляді запозичень, сплаченого капіталу, відкладеного доходу. У такому вигляді MVA - різниця між притоком готівки (що інвестори вклали) та відтоком (що вони можуть отримати, продаючи за сьогоднішніми цінами).

Якщо MVA - позитивна, це означає, що компанія збільшила вартість інвестованого капіталу і таким чином створила багатство для акціонерів.

Якщо MVA - негативна, то компанія втратила багатство. Максимізуючи спред між готівкою, вкладеною інвесторами в бізнес від початку діяльності компанії, та теперішньою вартістю готівки, яку вони можуть отримати, продаючи свої акції, менеджери максимізують багатство акціонерів компанії.

MVA = Ринкова вартість боргу + Ринкова вартість власного капіталу - Сукупний скорегований капітал