Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори контрол нг.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

39. Постановка системи управління фінансами компанії на базі eva

Метод визначення економічної доданої вартості підприємства (EVA) був розроблений в 1989 р. випускниками Чиказького університету, засновниками компанії Stern Stewart & Co., Г. Беннетом Стюартом і Дж. Стерном як “ринково-торгівельна варіація залишкового прибутку”. Лише через чотири роки він привернув до себе загальну увагу, після виходу статті в журналі “Fortune” (Таллі, 1993 р.), у якій була повністю розкрита концепція EVA та показана методика її розрахунку. При цьому у статті було наведено розрахунок EVA для найпотужніших американських корпорацій, які успішно впровадили концепцію EVA в якості критерію виміру ефективності діяльності компанії.Серед таких компаній були Coca-Cola Co., Eli Lilly, Baush & Lomb, Sony, Herman Miller. Fortune назвав EVA – “найпопулярнішою на сьогоднішній день фінансовою ідеєю”.Показник EVA ставить під сумнів оцінку прибутку як критерію оцінки ефективності компанії – той самий критерій, який більшість бухгалтерів вважають остаточним показником при проведенні такої оцінки.

Даний показник є ключовим інструментом управління, що базується на вартості – Value Based Management (VBM). VBM пропонує даний показник для оцінки ефективності діяльності роботи підприємства, оскільки EVA розроблений з метою конкретизації розрахунків та зменшення недоліків, які є характерними при розрахунках проведених на основі бухгалтерських показників.

Так для бухгалтера прибуток оцінюється як різниця між доходами підприємства та сумою операційних витрат і вартості позикового капіталу у вигляді відсоткових витрат. У розумінні економіста компанія не отримує прибутку взагалі до того моменту, поки вартість її капіталу буде нижча, тобто підприємство можна вважати збитковим. Тобто, прибуток з’явиться лише тоді, коли будуть враховані всі затрати, пов’язані з фінансуванням як позикового, так і власного капіталу. Тож EVA – це новий і водночас вдосконалений критерій оцінки економічного прибутку компанії.

ЕVА – це фінансовий показник, який скориговано характеризує отриманий прибуток. Навіть якщо брати до уваги сформовану на основі цього показника концепцію “системи управління на основі показника EVA (EVA – Value Based Management)”, то й ця управлінська парадигма є не що інше, як система фінансового управління прибутковістю підприємства як було зазначено раніше.

Розрахунок EVAt проводиться за такою формулою:

EVAt = NOPATt – WACCS * ICt , де

NOPATt (Net Operating Profits Less Adjusted Taxes) – чистий операційний прибуток підприємства після оподаткування у періоді t. Чистий операційний прибуток за вирахуванням скоригованих податків, визначається з урахуванням додаткової вартості компанії, пов’язаної з реалізацією нових інвестиційних проектів.

WACCs – середньозважена вартість капіталу, скоригована на податковий мультиплікатор;

ICt – сума інвестованого капіталу підприємства в періоді t.

Формулу для розрахунку WACCs подано у розділі:

NOPLAT = AOPBT – COT, де

AOPBT (Adjusted Operating Profit Before Tax) – скоригований операційний прибуток до оподаткування; COT– грошова сума операційних податків.

ІCt = Операційні оборотні активи + Чисті основні засоби + Інші активи.

EVA також розраховується як: EVAt = IKt * (ROIC – WACCS

Рівень прибутковості інвестованого капіталу (ROIC) розраховується за формулою: