Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори контрол нг.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

38. Метод дисконтування грошових потоків (dcf) в управлінні вартістю компанії.

Value-Based Managementвизначає методичні підходи в оцінці та управлінні вартістю. Одним з них є DCF метод. DCF: дисконтування Cash-flow (Раппапорт, Коупленд, McKinsey). Він передбачає: -поділ на прогнозний та залишковий період; -планування Cash-flow; -розрахунок показника Free Cash-flow (FCF); -застосування формули "довічної ренти" для зозрахунку залишкової вартості;

-орієнтація на ринок капіталів при визначення вартості капіталу та ставки дисконтування.

Метод дисконтування Cash-flow. Метод дисконтування Cash-flow називають також методом розрахунку внутрішньої (потенційної) вартості інвестиції. У разі використання цього методу відповідні інвестиційні рішення приймаються на основі порівняння абсолютних величин: теперішньої вартості вхідних і вихідних грошових потоків, які є наслідком інвестиційних вкладень. При цьому ставка дисконтування, яка застосовується при розрахунках теперішньої вартості, є заданою і відповідає ставці дохідності за можливими альтернативними вкладеннями.Доцільність фінансових інвестицій в окремі об’єкти визначається шляхом приведення до теперішньої вартості очікуваних чистих грошових потоків (Cash-flow) від здійснення інвестицій та зіставлення сумарної величини цих потоків із собівартістю інвестицій (грошових виплат на придбання інвестиції). Вартість інвестиції визначається за таким алгоритмом:

, (8.1)

де Со — вартість інвестиції; CF — чистий грошовий потік (Сash-flow) від здійснення інвестиції; Ео — собівартість інвестиції; r — коефіцієнт, який характеризує ставку дисконтування (r = p/100 %); p — ставка дисконтування (ставка дохідності за найкращою (або середньою) з альтернативних можливостей вкладення коштів на ринку); складається з двох компонентів: фіксованої ставки за безризиковими вкладеннями та середньоринкової премії за ризик; n — період, протягом якого кошти вкладаються у фінансові інвестиції (кількість інтервалів, за які нараховуються доходи).

Якщо керуватися критерієм прибутковості, рішення щодо інвестиційних вкладень може бути прийняте, якщо вартість інвестиції є не менше нуля (Со > 0). У такому разі рентабельність фінансових інвестицій дорівнюватиме або перевищуватиме ставку рентабельності за альтернативними вкладеннями на ринку. У разі наявності багатьох альтернативних вкладень перевага віддається тому фінансовому інструменту, вартість якого є найвищою.

Для його розрахунку необхідно знати ставку дисконтування. Дисконтування - приведення до теперішньої вартості майбутніх грошових потоків від володіння активом.

Ставка дисконтування - коефіцієнт, що застосовується для визначення поточної вартості грошових потоків, які прогнозуються на майбутнє.

Ставка дисконтування характеризує норму доходу на вкладений капітал та норму його повернення, відповідно до якої на дату оцінки капіталодавець може вкласти кошти в актив з урахуванням компенсації всіх своїх ризиків, пов'язаних з інвестуванням.

Ставка дисконтування враховує премію за ризик вкладення коштів у актив: чим більшим є ризик, тим ставка дисконтування буде вищою.

Ставка дисконтування виконує три основні функції:

характеризує норму прибутку, за якою майбутні грошові надходження приводяться до теперішньої вартості на момент оцінки;

показує рівень ризику вкладення коштів у об'єкт оцінки;

характеризує вартість залученого підприємством капіталу.