Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори контрол нг.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

25. Контролінг поведінки та pms.

Контролінг поведінки спрямов на аналіз поведінки учасників фінансових відносин та впровадження методичного інструментарію, що змушує агентів діяти та приймати рішення відповідно до визначених цільових орієнтирів підприємства. Необхідність конт повед зумовлена проблематикою координації та опортуністичної діяльності окремих суб’єктів фінансових відносин, відповідальних за прийняття рішень. Для нейтрал-ції негат наслідків опортуністичної поведінки агента, в розпорядженні контролінгу є інструм: скрінінг,, метод само селекції, системи стимулювання, адміністр методи та система спец сигналів. Теорет основою контролінгу поведінки є концепція принципал-агент відносин, мета якої забезпечити баланс інтересів принципала та агента.

Зменшити агентські витрати та підвищити ефективність управлінських рішень можна через запров інстр контролінгу повед.: система мотивації та матер заохочень, сист вимір результативн діяльності(PMS). РМS – то спеціальна система для вимірювання результ діяльності під-ва в цілому та окремих центрів відпов-ті. РМ передбачає багаторівневе оцінювання кінцевих результатів та факторів, що на них вплив. Найвідоміші системи РМ: ВSС, performance Pyramid, performance Prism, VBM(сист вартісно-орієнт управління). Система РМ передбачає декілька рівнів оцінки результативності, які слід розглядати в сукупності: результат організації, рез-ть процесів, рез-ність працівників. Основними критеріями, які викор для оцінки виробн. Процесів є показники якості, часу та витрат. Важлива складова РМ – КРІ(хар-ють рівень досягнення ключових цілей компанії та стан основних факторів впливу на результати діяльності). КРІ конкретизуються та персоніфікуються у розрізі окремих працівників, рівнів управління та сегментів бізнесу.

26. Біхевіористичні корпоративні фінанси та контролінг поведінки.

Біхевіористичні фінанси – напрямок фінансів, який досліджує вплив інформації на поведінку учасників ринку капіталів за різних рамкових умов з метою прогнозування та управління поведінкою учасників фінансових відносин. Таким чино біхевіористичні фінанси здебільшого сконцентровані на дослідженні поведінки учасників ринку капіталів. Біхевіористичні корпоративні фінанси - це окремий підрозділ біхевіористичних фінансів, який вивчає процеси прийняття фінансових рішень на корпоративному рівні з урахуванням психологічних та ментальних особливостей учасників фін відносин.

Контролінг поведінки спрямований на аналіз поведінки учасників фінансових відносин та впровадження методичного інструментарію, що змушує агентів діяти та приймати рішення відповідно до визначення цільових орієнтирів підприємства. Служби котролінгу аналізують процеси прийняття фінансових рішень для прогнозування майбутньої поведінки менеджменту, персоналу, інвесторів та інших учасників фінансових відносин з урахуванням певних психологічних особливостей поведінки індивідуумів, які визначають рівень довіри чи недовіри, песимізм чи оптимізм, схильність до ризику.

Необхідність контролінгу поведінки зумовлена проблематикою координації та опортуністичної діяльності окремих учасників фінансових відносин, відповідальних за прийняття рішень. Опортуністична поведінка окремих агентів спрямована на максимізацію власної вигоди за рахунок інших. Така поведінка пояснюється двома ключовими обставинами: 1) асиметричний розподіл інформації, 2) конфлікт цілей. Теоретичною основою контролінгу поведінки є концепція принципал-агент відносин. Головна мета концепції—оптимізувати фін. відносини та узгодити умови відповідних договорів та законод. актів таким чином, щоб забезпечити баланс інтересів принципала та агента. Рішення, що приймаються за асиметр. розподілу інформації, в зах. літературі позначаються як «second-best», тобто друге найкраще рішення. Додаткові витрати, які виникають у зв’язку з подоланням наслідків інформ. асиметрії та визначається як різниця між витратами за першого та другого найкращого рішення позначаються як агентські витрати. Зменшити агентські витрати та підвищити ефективність управлінських рішень можна завдяки запровадженню інструментів контролінгу поведінки таких як система мотивації та матеріального заохочення, системи вимірювання результативності діяльності (Performance Measurement System).

Таким чином, контролінг поведінки - це напрямок фін.контролінгу, який спрямований на підвищення ефективності управлінських рішень на основі впровадження інструментів управління поведінкою менеджменту, персоналу, ін. учасників фін.відносин, що забезпечує зменшення агентських витрат.