Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори контрол нг.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

35. Особливості розрахунку коефіцієнта бета для підприємств, корпоративні права яких нe мають обігу на фондовому ринку.

Через B-коефіцієнт в моделі САРМ позначається систематичний ризик. Характеризує залежність між середньою доходністю ринкового портфеля та доходністю об.єкта оцінки. Якщо корпоративні права підприємства не мають обігу на фондовому ринку (або фондовий ринок нерозвинений, відсутній достатній масив інформації),рекомендується такийпорядок розрахунку бета-фактора: 1. Відповідно до виду діяльності об’єкта оцінки підбираються підприємства аналоги (в кількості не менше п’яти), корпоративні права яких мають обіг на організованому фондовому ринку.2. Робиться вибірка показників бета для обраних аналогів (відповідна інформація надається двома крупними аналітичними агентствами:Bloomberg Professional® та Barra).3. Із розрахунків відкидаються крайні значення бета і розраховується середнє значення фактора, який і буде вважатися аналоговим (або галузевим) 4. Отримане аналогове значення бета позначається як unlevered (без врахування ефекту ризику фінансового лерериджу). Іншими словами Bu не враховує ризик структури капіталу оцінюваного підприємства. Саме тому,на практиці розраховують фактор бета levered (з урахуванням ефекту ризику структури капіталу), який можна отримати в результаті коригування Bu на рівень ризику структури капіталу з урахуванням податкового мультиплікатора. Використовується така формула:

BL = Bu · (1 + (1 - s) · ПК / ВК )

36. Теорема Прайнрайха-Люка.

Згідно даної теореми теперішня вартість чистих грошових потоків, які під-ство отримує від вир-цтва та реалізації продукту протягом його життєвого циклу, відповідає теперішній вартості чистого прибутку з урахуванням принципу конгруентності, якщо враховувати вартість капіталу, інвестованого на початку відповідного періоду.

Обгрунтовує системні взаємозалежності між різними підходами до оцінки вартості підприємтсва, які грунтуються на грошових потоках та на розрахунку результатів. Говорить про те, що значення EVA = EVAt = NOPATt – WACCS * ICt , де NOPATt (Net Operating Profits Less Adjusted Taxes) – чистий операційний прибуток підприємства після оподаткування у періоді t. Чистий операційний прибуток за вирахуванням скоригованих податків, визначається з урахуванням додаткової вартості компанії, пов’язаної з реалізацією нових інвестиційних проектів.

WACCs – середньозважена вартість капіталу, скоригована на податковий мультиплікатор;

ICt – сума інвестованого капіталу підприємства в періоді t.

Формулу для розрахунку WACCs подано у розділі:

NOPLAT = AOPBT – COT, де

AOPBT (Adjusted Operating Profit Before Tax) – скоригований операційний прибуток до оподаткування; COT– грошова сума операційних податків.

ІCt = Операційні оборотні активи + Чисті основні засоби + Інші активи.

EVA також розраховується як: EVAt = IKt * (ROIC – WACCS

Має дорівнювати отриманому значенню DCF:

де Со — вартість інвестиції; CF — чистий грошовий потік (Сash-flow) від здійснення інвестиції; Ео — собівартість інвестиції; r — коефіцієнт, який характеризує ставку дисконтування (r = p/100 %); p — ставка дисконтування (ставка дохідності за найкращою (або середньою) з альтернативних можливостей вкладення коштів на ринку); складається з двох компонентів: фіксованої ставки за безризиковими вкладеннями та середньоринкової премії за ризик;