Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори контрол нг.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

52.Рейтингова оцінка компаній.

В економіці під рейтингом розуміють виражений через спеціальні символи висновок спеціалізованих інститутів (рейтингових агентств) щодо економічної спроможності, правових підстав та моральної готовності суб'єкта господарювання своєчасно та у повному обсязі виконувати платіжні зобов'язання.

Рейтингова система" охоплює сукупність методів, процесів, процедур контролю та заходів зі збору та обробки інформації, які спрямовані на визначення кредитних та інвестиційних ризиків шляхом присвоєння рейтингів для кількісної оцінки ймовірності отримання збитків капіталодавцями. Результати рейтингування підприємств, можуть використовуватися:

- у разі прийняття рішень щодо вкладання коштів в облігації та інші фін. інст;

- у процесі оцінки кредитоспроможності банками позичальників та управління кредитними ризиками банків.

- у ході прийняття рішень підприємствами у процесі реалізації політики.

Кредитно-інвестиційний рейтинг набуває все поширення завдяки функціям, які він виконує. Через ці функції можна визначити економічну сутність рейтингу. Рейтинг виконує наступні функції:

зменшення інформаційної асиметрії;

регулювання фінансових відносин на ринку капіталів;

функція підвищення іміджу компанії;

функція раннього попередження;

сигнальна функція.

В умовах інформаційної асиметрії на ринках капіталів рейтинг підприємства слід розглядати як інструмент подачі сигналів щодо характеристик об'єкта вкладення ресурсів. Т.ч, рейтинг виконує функцію зменшення інформаційної асиметрії.

Світовий досвід свідчить, що кредитно-інвестиційні рейтинги широко використовуються як інструмент регулювання на ринку капіталів.

Згідно з ЗУ „Про державне регулювання ринку цінних паперів" рейтингування - це діяльність із надання професійних послуг на ринку цінних паперів, спрямована на визначення кредитоспроможності об'єкта рейтингування, яка може бути проведена рейтинговим агентством.

Щодо функції підвищення іміджу компанії, яку виконує рейтинг слід зауважити, що робота з оптимізації рейтингу є складовою інформаційно- комунікаційної політики підприємства. Вагомими інформаційними каналами, які впливають на імідж підприємства є аналітичні статті в засобах масової інформації та інтернет-ресурси. Однак, найбільш об'єктивною у професійному плані є інформація, яку втілює в собі кредитний рейтинг.

Рейтинг можна інтерпретувати як професійний сигнал щодо реальної ситуації на підприємстві. У цьому полягає сигнальна функція рейтингу на ринку капіталів. Помилково присвоєні рейтинги провокують фальшиві сигнали для учасників ринку, що тягне за собою серйозні наслідки як для капіталодавців (може послужити сигналом для вкладання коштів у підприємство, в результаті чого вони можуть зазнати збитків), так і для компаній (невірна класифікація може негативно вплинувши на його імідж, що підвищує вартість залучення капіталу).

Рейтинг є важливим інструментом інформаційно-комунікаційної політики підприємства. Він є чинником, який безпосередньо впливає на можливості залучення суб'єктами господарювання фінансових ресурсів та на вартість залученого капіталу. Важливим є те, що рейтинг впливає не лише на вартість залученого капіталу, а й на обсяги залучення.

Рейтинги мають також виконувати функцію раннього попередження. Проблема, однак, полягає в тому, що рейтингові агенції досить повільно реагують на погіршення фінансового стану емітентів.

Враховуючи вищевикладене сформуємо основні переваги рейтингового підходу до фінансової діагностики підприємств. Наявність сприятливого рейтингу дозволяє підприємству:

зменшити вартість залучення капіталу;

збільшити обсяги залучення фінансових ресурсів;

привернути увагу до підприємства з боку інвесторів;

подати сигнал щодо надійності свого фінансово-господарського становища не розголошуючи при цьому конфіденційної інформації;

диверсифікувати джерела залучення фінансових ресурсів;

підвищити свій імідж, фін репутацію та покращити кредитну історію.

Світовими лідерами у надання рейтингових послуг є такі рейтингові компанії як Мооdy's Rating, Standard & Роог's. Згадані компанії в основному займаються аналізом крупних підприємств. Досить відомими рейтинговими агентствами, які спеціалізуються переважно на аналізі середніх за розмірами підприємств є НЕКМЕS Rating, URA Rating AG, Euro Rating AG.