Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори контрол нг.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

47.Реалізація стратегії розвитку підприємства на основі збалансованої системи показників (bsc)

BSC – система стратег планування і менеджменту що дозволяє створювати чіткий план оперативної діяльності підрозділів компанії на основі стратег цілей і оцінювати ефективність діяльності з точки зору реалізації стратегії за допомогою KPI.

Основна відмінність від інших концепцій – твердження, що ринк вартість підприємства залежить від нематеріальних активів - інтелектуального потенціалу компанії, інновацій, ринкової репутації.

В межах BSC виділяється 4 складові досягнення стратегічної цілі: фінансові (уявлення про підприємство в акціонерів та інвесторів), зовнішні/клієнтські (репутація підприємства в очах клієнтів), внутрішні/бізнес-процеси (які саме з них треба оптимізувати), інфраструктура і персонал (можливості зростання й розвитку підприємства та його працівників).

Процес впровадження системи BSC в діяльності компанії передбачає визначення стратегічних завдань/цілей => розклад цілей на складові (відповідно до 4 груп) =>ранжування цілей => визначення KPI – методики їх розрахунку та цільових показників => визначення центрів відповідальності за виконання та контроль.

Розробка KPI: (ПРАВИЛО «SMART»). KPI ПОВИННІ БУТИ: S (specific): ясно і просто сформулювані; M (measurable): вимірними, можливими для кількісної оцінки; A (accurate): Точно визначеними; R (realistic and tangible): Реалістичний, T (time bound): обмежені часовими рамками

48.Стратегічні фактори ефективності як джерело побудови системи збалансованих показників

Збалансована Система Показників (ЗСП) забезпечує інтеграцію фінансових та не фінансових індикаторів з урахуванням причинно-слідчих зв’язків між результуючими показниками та факторами, під впливом яких вони формуються. Це дозволяє здійснювати деталізований моніторинг діяльності компанії в стратегічному фокусі , збільшувати оперативність та ефективність управлінських рішень, контролювати найбільш важливі фінансові та не фінансові показники діяльності (KPI), які є цільовими для компанії , і ступінь досягнень яких визначає рух компанії згідно заданої стратегії. Значення KPI відображають як ефективність бізнесу в цілому, так і бізнес – процесів, що розглядаються окремо, структурних  підрозділів і кадрових ресурсів.

В Збалансованій Системі Показників (ЗСП) слід розрізняти показники, що вимірюють досягнення цілей (безпосередньо KPI), і показники, які відображають процеси, що забезпечують досягнення цих цілей (оперативні показники). Наприклад, для досягнення цільового значення запасу фінансової стабільності необхідно досягти певного рівня продуктивності , який забезпечить зниження постійних витрат точки беззбитковості. Концепція Збалансованої Системи Показників (ЗСП) передбачає побудову такого роду багатопланових зв’язків між  KPI та оперативними, фінансовими та не фінансовими показниками, стратегічним та операційним рівнями управління, минулими та майбутніми результатами , а також між внутрішніми та зовнішніми аспектами діяльності компанії. В цьому заклечається "баланс" в термінах концепції Збалансованої Системи Показників (ЗСП). Згідно експертних оцінок кількість Ключових Показників Ефективності (KPI) на корпоративному рівні або рівні компанії не повинно перевищувати 15-25, в інакше станеться розсіювання уваги, ресурсів, зусиль, "розмиття" цілей та відповідальності, тобто стратегічний фокус порушиться.

Завдяки балансу причинно-слідчих зв’язків, Збалансована Система Показників (ЗСП) дозволяє ефективно керувати компанією, контролюючи невелику кількість KPI (Key Performance Indicators)

КРІ для кожного підприємства підбираються індивідуально;

 Правило SMART: показники мають бути S(простими в розрахунках),

M(вимірювані), A (реальні в досягненні), R (релевантні), T (обмежені в

часі)