Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори контрол нг.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

29. Вартісно-орієнтований контролінг

Концепція вартісно-орієнтованого контролінгу лежить в управлінні на основі VBM – управління фінансовими параметрами під-ства на основі оцінки, планування та контролю чинників, які визначають його вартість. У центрі уваги лежить максимізація ринкової вартості ВК на основі аналізу зовн. шансів і загроз та анлізу спец. внутр.. сильних та слабких сторін. Характерна ознака VBM—урахування при оцінці результативності д-сті п-ства, окремих його підрозділів, центрів відповідальності, інцест. проектів повної вартості капіталу. Потім відбувається розробка стратегічних факторів успіху для досягнення конкурентних переваг у розрізі стратегічних бізнес-одиниць і на під-стві в цілому. Впрваджується метод DCF:

де Со — вартість інвестиції; CF — чистий грошовий потік (Сash-flow) від здійснення інвестиції; Ео — собівартість інвестиції; r — коефіцієнт, який характеризує ставку дисконтування (r = p/100 %); p — ставка дисконтування (ставка дохідності за найкращою (або середньою) з альтернативних можливостей вкладення коштів на ринку); складається з двох компонентів: фіксованої ставки за безризиковими вкладеннями та середньоринкової премії за ризик; n — період, протягом якого кошти вкладаються у фінансові інвестиції (кількість інтервалів, за які нараховуються доходи).

Якщо керуватися критерієм прибутковості, рішення щодо інвестиційних вкладень може бути прийняте, якщо вартість інвестиції є не менше нуля (Со > 0). У такому разі рентабельність фінансових інвестицій дорівнюватиме або перевищуватиме ставку рентабельності за альтернативними вкладеннями на ринку. У разі наявності багатьох альтернативних вкладень перевага віддається тому фінансовому інструменту, вартість якого є найвищою.

r= WACCs = Kbk ВК/К + (1 - S) Кпк ПК/К

  • Квк - очікувана ставка вартості власного капіталу;

  • Кпк - очікувана ставка вартості позичкового капіталу;

  • ВК - власний капітал; ПК -позичковий капітал;

К - сума капіталу підприємства; S - податковий мультиплікатор

Передбачає також відповідне управління витратами (прямі/непрямі, змінні/постійні): функціон-варт розрахунок витрат (АВС-метод), таргет-костинг, бенчмаркінг, аналіз непрямих витрат, нуль базис бедж-ня, багатоступінчастий директ-костинг. Все це належить до методичного апарату контролінгу.

Найбільш важливим серед всіх цих аспектів є розрахунок життєвого циклу продукції, розрахунок витрат у розрізі окремих процесів.

30. Абсолютні та відносні вартісно-орієнтовані показники

У практиці управління фінансами та контролінгу на провідних підприємствах широко використовуються фін показники, які характеризують вартість підприємства та її зростання: EVA, CVA, MVA. Натомість спостерігається відмова від використання традиційних показників ефективності, які ґрунтуються на бухгалтерській звітності підприємств ( рентабельність, прибуток). Такі показники своєчасно не сигналізують про небезпеку зменшення вартості підприємства, крім того не існує прямого зв’язку між зазначеними показниками і курсом корпоративних прав та вартістю підприємства, які формуються ринком капіталів.

Відносні показники:

Return on Capital Employed (ROCE);

Return Adjusted Return on Capital (RAROC);

Return on Risk Adjusted Capital (RORAC);

Рентабельність інвестицій (ROI) = (Чистий прибуток + проценти за кредит) /Інвестований капітал

Рентабельність власного капіталу (ROE = Return on Equity) = Чистий прибуток /Власний капітал

Corporate Value on Discounted Risk Value (CVODRV);

Cash Flow Return on Investment (CFROI) Рентабельність інвестицій по Cash-flow =( BCF – A) /BI

Return on Sales; Операційна рентабельність продажу = Чистий прибуток/ Чиста виручка від реалізації

Return on Net Assets (RONA)

Return on Invested Capital Рентабельність інвестованого капіталу = NOPAT/ІС

Абсолютні показники

-Value at Risk (VaR);

Discounted Risk Value (DRV);

Cash Flow at Risk (CFaR)

Excess Value Created

Shareholder Value Added (SVA);

CVA = BCFt - At - WACCs • BIt = (CFROIt - WACCs) • BIt

EVA = NOPATt - (WACCs • IKt) =(ROIC WACCs) x IKt

MVA – теперішня вартість усіх очікуваних у майбутніх періодах обсягів EVA, тобто сума EVA/(1+WACC)е

ВСF – величина cash flow, А – нарахована амортизація, ВІ – валові інвестиції