Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tehnologiya_obsl_v_ZRG_ekzamen.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
218.02 Кб
Скачать
  1. Ситуація:

Складіть план-схему черговості обслуговування дипломатичного прийому двома офіціантами якщо:

  • учасників бенкету 14 осіб (9 чоловіків, 5 жінок);

  • є господар і господиня;

  • 4 Почесних гостя (2 чоловіки, 2 жінки).

В якості основного правила поведінки офіціантові слідзапам'ятати, що по відношенню до всіх гостей без виняткувін повинен бути бездоганно ввічливим, виявлятинеобхідне почуття такта.Прі обслуговуванні запорционному меню (за індивідуальним замовленням),перевагою користуються особи старшого віку передмолодшими, жінки перед чоловіками. Під час урочистихзаходів перевага завжди віддається ювіляру. Більшскладним є питання про те, з кого слід починатиобслуговування при проведенні спеціальних заходів. Восновному необхідно дотримуватися вищенаведенихправил, однак в умовах дипломатичних прийомів ціправила значною мірою ізменяются.Работнікпідприємства, відповідальний за обслуговування,попередньо обумовлює з організаторами спеціальнихзаходів або їх уповноваженими порядок подачі блюд,декоративне оформлення столу, розміщення за нимгостей і т. д. При цьому офіціант на підставі професійнихзнань і досвіду, повинен зуміти проконсультуватиорганізатора заходу не тільки з питань порядку. У данному випадку 1) спочатку обслуговують жінок потім чоловіків 2) господиня, господар, інші гості3)жінки потім чоловіки

  1. Тести:

1.Визначте вид приборів, які застосовують у попередньому вечірньому сервіруванні столів у ресторані вищого класу:

а) основні;б) допоміжні;в) основні і допоміжні;г) усі відповіді вірні.

2. Визначте послідовність сервірування столів:

а) посуд із порцеляни, столові прибори, посуд із скла, серветки, спеції, квіти;б) квіти, серветки, посуд із порцеляни, столові прибори, посуд зі скла;в) посуд зі скла, серветки, посуд із порцеляни, столові прибори, квіти;г) квіти, посуд зі скла, серветки, посуд із порцеляни, столові прибори.

3. З якої сторони від закусочної тарілки і в якій послідовності розкладають виделки:

а) справа, ближче до тарілки, спочатку столову, потім рибну і закусочну ріжками догори;б) зліва, ближче до тарілки, спочатку столову, потім рибну і закусочну ріжками догори;в) зліва, ближче до тарілки, спочатку закусочну, потім рибну і столову ріжками догори;г) зліва, ближче до тарілки, спочатку закусочну, потім столову і рибну ріжками догори.

4. Чи дозволяється офіціантові одночасно переносити на таці напоїв в пляшках і страви:

а) так;б) так, за умови крайньої необхідності;в) так, з дозволу метрдотеля;г) ні.

5. Скільки існує способів подачі страв і закусок в ресторанах:

а) 3;б) 2;в) 4;г) 1.

Екзаменаційний білет № 13

  1. Підготовка торговельного залу до обслуговування споживачів.

Підготовка торгових приміщень до прийому споживачів передбачає їх прибирання, розставляння меблів, одержання столового посуду і наборів, столової білизни та сервірування столів. Бригада прибиральників на початку і наприкінці робочого дня прибирає торгові приміщення. Характер цих робіт залежить від виду торгових. До комплексу прибиральних робіт у вестибюлі входить протирання меблів, поручнів, стійки гардероба, підлоги, видалення сміття з урн. Щодня до відкриття закладу чистять металеві листи і ручки дверей, вивіски, протирають скляні двері. Періодично за допомогою електриків протирають стельові світильники. У високих приміщеннях для цього використовують спеціальні піднімальні площадки з огородженням. Протягом робочого дня швейцари слідкують за чистотою підлоги у вестибюлі, підніжних штахетів і штахетів у тамбурі, станом центрального входу, роботою теплової завіси. У кімнатах для відвідувачів, де розташовані умивальники, миють дзеркала, глазуровані плитки стін біля кожного умивальника, потім умивальники і підлогу. Біля кожного умивальника має бути тверде або рідке мило, яке наливають у спеціальні кулясті мильниці, прикріплені до стіни над кожним умивальником. Для витирання рук передбачені рушники, індивідуальні паперові серветки або електрорушники. При прибиранні санітарних кабін використовують мильні розчини, пасти, розчин хлорного вапна (0,5 %). Торгові зали прибирають на початку і наприкінці робочого дня, використовуючи пилосос, машину для миття підлоги, натирач підлоги. Протягом робочого дня чергова прибиральниця слідкує за чистотою в торгових приміщеннях і здійснює невелике часткове прибирання. Наприкінці робочого дня зі столів збирають весь столовий посуд, набори і столову білизну. Підлогу миють вологими щітками, приміщення провітрюють.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]