Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema 4_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
124.93 Кб
Скачать

Тема 4.2. Обігові активи підприємства, особливості функціонування та обліку

  1. Обігові активи підприємства та характеристика їх складу

    Велике значення для забезпечення безперервності технологічного, виробничого і торговельного процесу підприємства має така частина його активів, як обігові активи, що являють собою сукупність коштів, авансованих для утворення обігових засобів та засобів обертання. Обігові виробничі засоби складаються з предметів праці (сировина, основні і допоміжні матеріали, паливо, енергетичні ресурси), незавершеного виробництва, напівфабрикатів (купівельних і власного виробництва). Крім того, до цих засобів відносяться деякі знаряддя праці: запасні частини для поточного ремонту, малоцінні та швидкозношувальні предмети і інструменти, спеціальні пристрої, тара, спецодяг і взуття тощо. Головною економічною ознакою обігових виробничих засобів є те, що вони приймають одноразову участь в процесі виробництва, змінюючи при цьому свою натурально- речову форму; їх вартість повністю переноситься на знову створений продукт.

Кошти, які авансуються в обігові виробничі засоби, діляться на дві групи: виробничі запаси і незавершене виробництво.

Засоби обертання пов’язані із обслуговуванням процесу обертання товарів. Вони містять дві відносно самостійні групи: готову продукцію, що знаходяться в процесі реалізації, і грошові кошти (у касі, в дорозі, на рахунках, в розрахунках).

Поєднання обігових засобів і засобів обертання в одне поняття обігових активів грунтується на економічній сутності обігових засобів ― забезпечення безперервності всього відтворювального процесу, в ході якого засоби обов’язково проходять як стадію виробництва, так і стадію обертання.

Таким чином, обігові активи ― це частина економічних ресурсів підприємства, що перебуває в постійному кругообороті, змінюючи свою матеріальну форму, та переносить свою вартість на продукцію підприємства протягом одного циклу виробничого процесу.

Склад обігових активів та їх класифікація подані на рис.4.6.

Обігові активи

Обігові виробничі засоби

(сфера виробництва)

Засоби обертання

(сфера обігу)

Обігові кошти у виробничих запасах

Грошові кошти і кошти в розрахунках

Готова продукція

Сировина, ос-новні матеріа-ли, покупні на-півфабрикати. Допоміжні ма-теріали. Пали-во,тара, запас-ні частини. Малоцінні і швидкозношу-вані предмети

Кошти на ра-хунках у бан-ках і в касі підприємства Кошти в розрахунках. Дебіторська заборго-ваність

Незавершене виробництво,

напівфабри-кати власного виробництва. Витрати майбутніх періодів

Обігові кошти у виробництві

Рис. 4.6. Склад і розміщення обігових коштів

За своєю сутністю обігові активи  не фінансова, а загальноеконо-мічна категорія; у зв’язку з цим розмір грошових коштів, що знаходяться в обігу підприємства, не може бути віднесений до фінансових ресурсів. Проте якраз фінансові відношення створюють вихідну основу існування обігових активів, а фінансові ресурси  бази для початкового формування і подальшої зміни їх розміру. Фінансові відношення у сфері функціонування обігових активів виникають у трьох випадках:

  • у процесі утворення статутного фонду підприємства;

  • у процесі використання фінансових ресурсів на збільшення власних обігових засобів;

  • при інвестуванні надлишку обігових засобів у цінні папери.

Формування власних обігових активів виникає у момент організації підприємства, коли створюється його статутний фонд. Джерелами формування тут можуть бути пайові внески, надходження від емісії цінних паперів, внески іноземних учасників (для спільних підприємств). У подальшому початкова величина власних обігових активів може змінюватися в залежності від обсягу, умов і результатів господарської діяльності конкретного підприємства. Успішне виконання виробничої програми, економія матеріальних і фінансових ресурсів, підвищення якості продукції, безперебійна її реалізація тощо  все це відбивається на стані обігових активів, їх збереженні і ефективному використанні.

Обігові засоби підприємства перебувають у постійному русі, вони переходять із сфери обігу до сфери виробництва, потім знову до сфери обігу, тобто здійснюють рух по колу, або роблять кругооборот (рис. 4.7). Таким чином, кругооборот обігових засобів  це їх рух у процесі якого вони поступово переходять з однієї форми в іншу і перебувають у трьох стадіях: грошовій, виробничій і товарній. Наявність трьох стадій руху обігових засобів дозволяє підприємству використовувати їх з метою активного впливу на весь кругооборот матеріальних засобів, спонукаючи систематично вдосконалювати техніку і технологію виробництва, організацію праці, покращувати організацію матеріально-технічного постачання і збуту, реалізацію товарів і надання послуг.

Співвідношення обігових активів, що перебувають у сфері виробництва й у сфері обігу, є неоднаковим у різних галузях національної

Короткострокові фінансові вкладення

Дебіторська заборгованість постачальників

Виробничі запаси

Грошові кошти

Запаси незавершеного виробництва

Дебіторська заборгованість споживачів

Запаси готової продукції

Рис. 4.7. Цикл кругообороту обігових коштів

економіки. Пояснюється це особливостями організації виробництва, постачання, збуту, а також системами розрахунків. Для забезпечення безперервності процесу виробництва і реалізації продукції необхідно досягти оптимального співвідношення обігових коштів у сфері виробництва й обігу. При цьому підприємство заінтересоване у зменшенні коштів у сфері обігу за рахунок поліпшення системи постачання, більш раціональних форм розрахунків.

Склад обігових активів – це сукупність окремих елементів обігових виробничих засобів і засобів обертання. Склад обігових активів у різних галузях господарства може мати певні особливості. Так, у виробничій сфері основні статті обігових активів – це сировина, основні матеріали, незавершене виробництво, готова продукція. В окремих галузях промисловості є статті обігових активів, що характерні лише для них. Наприклад, у металургійній промисловості в обігових активах враховується змінне обладнання, а у добувних галузях до витрат майбутніх періодів включають витрати на гірничопідготовчі роботи.

Структура обігових активів – це питома вага вартості окремих статей обігових виробничих засобів і засобів обертання у загальній сумі обігових активів. Структура обігових активів має значні коливання в окремих галузях господарства. Вона залежить від складу і структури витрат на виробництво, умов поставок матеріальних цінностей, умов реалізації продукції, проведення розрахунків. Якщо розглядати структуру обігових активів в окремих галузях промисловості, то слід зазначити, що у вугільній промисловості, як уже було відмічено, значну питому вагу займають витрати майбутніх періодів. Це пояснюється відносно великими підготовчими витратами, що передують видобутку корисних копалин. У легкій і харчовій промисловості характерною особливістю є значна матеріаломісткість продукції. Отже високою є питома вага обігових активів у запасах сировини й основних матеріалів. Машинобудування й металообробка відрізняються значною трудомісткістю, складністю виробничих процесів, значною тривалістю виготовлення продукції. У цій галузі висока питома вага обігових коштів, авансованих у незавершене виробництво. У нафтохімічній промисловості високою є частка обігових коштів, вкладених у відвантажені товари. Це пояснюється тим, що технологічно процеси в цій галузі нетривалі і значна частина виготовленого продукту перебуває на шляху до споживача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]