Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Удод О.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
859.14 Кб
Скачать

3. «...Доводиться товаришів українців

ПОПЕРЕДИТИ І ПОПЕРЕДИТИ НАСТІЙЛИВО...»

(Кілька фрагментів щодо політичного

«виховання» українських істориків)

...Історія стукає нам в двері не будемо заставляти чекати її занадто довго і постараємось використати можливо ширше досвід першої конференції істориків нашого Союзу. Вона —майже мимоволі розбила вже цілий ряд академічних шаблонів. Не будемо лякатися цієї ломки. Підемо далі цим шляхом. Зосередимо нашу роботу навколо живих, актуальних питань, не турбуючись про те, вкладаються вони в старі академічні рамки чи ні. Історія більше говорить про мертвих людей, ніж живих, але це не заважає їй бути самою живою, найбільш політичною наукою з усіх,

які існують.

М.М. Покровський,

20 вересня 1929р.

111

Головний і «офіційний» марксистський історик Михайло Мико­лайович Покровський (1868-1932), коментуючи результати І Всесо­юзної конференції істориків-марксистів, відверто, у стилі гасел заявив про «нову методологію» історичної науки - відкинути «ака­демічні шаблони» і перетворити її в найполітичнішу з усіх наук. Знач­ну роль у політизації, централізації та адмініструванні в історичній науці за задумом більшовиків мали відіграти різного роду наради, симпозіуми, конференції. Очевидним стало прагнення одержавити історичну науку, відтіснити громадські самодіяльні наукові товари­ства і зосередити історичні дослідження в наукових установах, підпо­рядкованих владі. На початку 1920-х років загальна ситуація в науці ще характеризувалась певним балансом державних і ініціативно-сус­пільних форм організації. Існувала велика кількість наукових това­риств і асоціацій, які доповнювали і збалансовували державні нау­кові установи. Але вже у 1921 р. було ліквідовано Українське науко­ве товариство, що складало суспільно-ініціативну альтернативу дер­жавній Академії наук, його секції злито з академічними підрозділами.

«До середини 20-х років в СРСР, - на думку В.1. Онопрієнка, -підсилилася тенденція централізації не тільки в державно-політич­ному плані, а і в галузі наукової політики». [Онопрієнко В.1. Історія української науки ХІХ-ХХ століть. - К.: Либідь, 1998. - С. 132]. Централізаторська політика Москви призвела до провінційного статусу української історичної науки, що поставило наукові установи республіки в підпорядковане, гірше становище в порівнянні із все­союзними.

Проілюструвати механізм одержавлення історичної науки та по­збавлення самостійності української історії допоможуть матеріали найкрупніших нарад істориків, що були проведені в 1920-30 роках. А відбулось їх у той період чимало. Ось лише деякі з них:

- 31 грудня 1920 р. - Перша партійна нарада з народної освіти, що обговорила питання викладання суспільних наук;

- 29 вересня - 31 жовтня 1921 р. - Всеросійська конференція ар­хівних діячів;

- 14-19 березня 1925 р. -1 Всеросійський з'їзд архівних діячів;

- червень 1925 р. - нарада викладачів вузів і комвузів з питань погодження навчальних програм курсів з історії суспільних формацій, історії Росії, Заходу і Сходу;

112

- 28 грудня 1928 р. - 4 січня 1929 р. -1 Всесоюзна конференція істориків-марксистів;

- 7-13 травня 1935 р. - Всесоюзна нарада представників історич­них факультетів університетів і педагогічних інститутів (обговорю­вались принципи навчання).

Найбільший вплив на долі української науки справила Всесоюз­на конференція істориків-марксистів (грудень 1928 р. - січень 1929 р.). Вона мала всі атрибутивні ознаки, які будуть далі надзвичайно ха­рактерними для подібних форумів: привітання ЦК ВКП(б), доповідь мандатної комісії, обрання президії, бурхливі овації і вставання всіх учасників, прийняття резолюцій та ін. На думку В.К. Якуніна та М.Д. Мартинова, ця конференція стала «етапною подією, що відоб­разила стан вивчення та викладання історичної науки в СРСР». (Яку­нин В.К., Мартынов Н.Д. Клио и Сталин. - Дніпропетровськ: Промінь, 1998.-С. 86).

Товариство істориків-марксистів було утворено в 1925 р. при Ко­муністичній академії на чолі з М.М. Покровським з метою наса­дження марксистської ідеології в історичній науці і непримиренної боротьби з іншими філософськими школами в суспільних науках, особливо традиційною дореволюційною історіографією. Перша кон­ференція істориків-марксистів мала своєю метою продемонструва­ти зростаючу войовничість обласканої владою «єдино вірної» най-політичнішої науки.

Відповідно до завдань був сформований склад делегатів конфе­ренції. Всього брало участь 396 делегатів, в тім числі 123-3 вирі­шальним і 273 - з дорадчим голосом. Характерний момент, що наоч­но продемонстрував ставлення центру до українських істориків: М.Є. Слабченко, який обрався делегатом від Одеського інституту народної освіти (ІНО), мандатною комісією конференції був позбав­лений права вирішального голосу і брав участь у засіданнях з пра­вом дорадчого голосу. Розправилась мандатна комісія і з В.О. Пар-хоменком (делегат від Дніпропетровського ІНО): його мандат деле­гата з правом дорадчого голосу взагалі був замінений на гостьовий квиток. Причина? Про це відверто було заявлено в доповіді К. Попова -голови мандатної комісії: «...эти товарищи... не имеют оснований быть на конференции... из-за отсутствия у них достаточной прикосно­венности в отношении марксизма». [Труды Первой Всесоюзной

113

8* УдодО.А.

конференции историков-марксистов. - Т. 1. — М., 1930. - С.73]. По­стать В.О. Пархоменка (1880-1942) - одного з найвідоміших дослід­ників історії східного слов'янства і Київської Русі - була надто по­мітною на науково-педагогічному небосхилі України в 1920-х роках. Поступити так із видним ученим організаторам конференції дозво­лило те, що вже в цей час за ним велось стеження, готувався горезв-існо відомий процес над СВУ, в справі якої й був заарештований В.О. Пархоменко ЗО вересня 1929 р. [Детальніше про це в кн. Іваненко В.В., Голуб АЛ., Удод О.А. Очищення правдою: Відома і невідома Україна в об'єктиві історії XX сторіччя. - К.: Генеза, 1997. - С. 200-204].

За партійним складом членів компартії було 87,8% делегатів, кан­дидатів у ВКП(б) - 1,7%, безпартійних - 9,8%. І тут же оцінка цього факту тим же К. Поповим: «Це, зрозуміло, показник того, що партія вже зібрала значні наукові сили в галузі історії». [Труды... С. 74].

Ще кілька цікавих і красномовних статистичних цифр щодо скла­ду делегатів конференції істориків-марксистів: лише 72,4% мали вищу освіту (а це, як правило, наукові та науково-педагогічні праців­ники!); 18% з них не мали друкованих наукових робіт; лише 11,4% делегатів мали дореволюційний стаж, тобто більше 10 років; націо­нальності були представлені таким чином: росіяни - 42,3%, євреї -29,3%, українці - 8,1%, грузини - 4%, латиші - 4%, решта націо­нальностей - 12,3%.

Доступ на конференцію був обмежений, про що вимушений був зізнатися сам М.М. Покровський: «Гостьові квитки видавались до­волі скупо, лише людям, що мали те чи інше відношення до історич­ної науки, і цілий ряд марксистів-неісториків, які дуже цікавились конференцією, не попали на доповіді. В цьому відношенні наша кон­ференція різко відрізнялась від всесвітнього конгресу істориків в Осло, що гостинно відкривав двері всім бажаючим...». [Труды... [Предисловие]. - С. VII]. До речі, конференція розпочалась 28 грудня 1928 р. із запізненням на 2 години через банальну причину - «из-за этой вешалки» (Покровський М.М.) -делегати занадто довго роздя­гались в гардеробі.

Щодо змісту конференції. Делегати заслухали доповідь М.М. Покровського «Розвиток сучасної історичної науки і задачі істо­риків-марксистів», а також звіти про роботу Товариства істориків-

114

марксистів, Інституту Леніна, Центроархіву РСФРР. М.І. Яворський зробив доповіді про роботу марксистських історичних закладів в Україні (на пленарному засіданні) та «Сучасні антимарксистські течії в українській історичній науці» (в секції історії народів СРСР). Були прийняті резолюції про завдання істориків-марксистів, про методичні питання у викладанні історії, про охорону від знищення цінних істо­ричних архівних матеріалів. Від української делегації, крім М.І. Яворського, активну участь у роботі конференції взяли М. Ру­бач (доповідь про роботу Центроархіву України), О. Гермайзе, 3. Гуревич (виступи в дискусіях).

Ось деякі документи з матеріалів конференції, які дають мож­ливість зрозуміти і оцінити стан історичної науки та освіти в Ук­раїні на кінець 1920-х років.

1. З доповіді М.І. Яворського

про роботу марксистських історичних установ в Україні

28 грудня 1928р.

Робота марксистської історичної думки на Україні проходила і проходить в інших умовах, ніж в РРФСР, і при цьому в більш несприятливих умовах, перш за все тому, що у нас в Україні в доре­волюційний час не було навіть спроб організувати марксистську істо­ричну школу...

В останній час починається робота над дослідженням історії філо­софії на Україні, історії права, зокрема радянського права, так що за останній час на Україні діапазон марксистської історичної думки в напрямку дослідження Українського історичного процесу, включа­ючи сюди й літературу, дуже розширився.

...Я вважаю крупним досягненням те, що ми створили правильну марксистську схему українського історичного процесу. Тут, в цій залі, можливо, це може здаватись невеликим досягненням, але в нашій ук­раїнській дійсності, де всевладне панувала схема Грушевського про «безкласовість» історичного процесу на Україні,... створення маркси­стської схеми українського історичного процесу має крупне значення.

По-друге, ми створили наші підручники. Ми створили марк­систські підручники і охопили ними все-таки величезну більшість нашої учнівської молоді...

115

По-третє, що особливо цікаво в нашій дійсності, це те, що наші, хоч і непевні досягнення, справили величезний вплив навіть на пред­ставників старого буржуазного погляду на історичний процес. Я по­винен сказати, що відомий вам історик-документаліст Багалій, під впливом нашої дійсності - зокрема під впливом нашої історичної методології - зробив декларацію, що він теж приєднується до теорії історичного матеріалізму. (Труды Первой Всесоюзной конференции историков-марксистов: 28.12.1928. - 4.01.1929. - Т.1. - М.: Изд-во Комакадемии, 1930. - С. 36-38).

2. З доповіді П. Горіна про роботу Товариства істориків-марксистів

28 грудня 1928 р.

...Товариство наше повинне об'єднувати всі кадри істориків-мар­ксистів. Уже в даний час воно широко вийшло за межі московської організації. ... На Україні організація Товариства, на жаль, затрима­лась, хоч потреба згуртування істинно-марксистських сил там стоїть гостріше, ніж в інших місцях.

[Там само. -С. 26].

3. З доповіді М. Рубача про роботу Центроархіву України

29 грудня 1928 р.

Загальновідомий факт, що українська історія і тісно зв'язана з нею архівна справа, яка ставить своїм завданням організацію доку­ментальної бази для цієї історії, знаходились в загоні, що царський уряд штучно притісняв, гальмував розвиток української історіо­графії...

На Україні... ні приміщень, ні архівів, ні досвідчених архівістів архівна справа в спадок від царизму не отримала. Навіть, навпаки, архівні матеріали, найбільш цінні, в значній мірі до 1917 р. вивози­лись з України для того, щоб загальмувати історичне дослідження найбільш цікавих і важливих проблем з точки зору національної політики, і тому, що в Ленінграді і в Москві були головним чином історичні центри.

... Я повинен... вказати на Ленінградську Академію наук, яка не хоче - і причому демонстративно не хоче - повертати нам ряд вик­лючних за цінністю матеріалів, вивезених в різний час із України.

116

... Робота по збиранню архівних матеріалів України була надзви­чайно важкою. Тут необхідно подолати великі перешкоди, тому що ці архіви були розкидані по всій території України; 20 з лишнім вла­стей, які мінялись в Україні, розкидали архіви по містечках, по се­лах, по станціях і т.д. ... Ми зібрали до 12 000 окремих фондів, що складе 10-11 млн. томів архівних матеріалів... Фонди до 1917р. скла­дають три чверті всіх матеріалів, фонди після 1917 р. складають тільки біля 25%. Це пояснюється тим, що архівні матеріали грома­дянської війни в значній мірі знищені.

... Я ще відзначу тут ті основні проблеми, над якими працюють у нас зараз в Україні. На першому місці, так само, як і в РРФСР, тематично на першому місці стоїть історія Жовтневої революції і історія партії, над чим в 1917 р. працювали більше 700 чоловік. Друге місце займає вив­чення історії національних рухів, потім історія XVIII і XIX ст.

Я повинен відмітити, що історія XVIII ст. на Україні має більше зна­чення, більш актуальна, ніж для РРФСР. Це цілком природно, тому що питання національного відродження тісно зв'язані з тими процесами, з тією соціально-економічною боротьбою, яка проходила в XVII і XVIII століттях. До 50 з лишнім дослідників працюють тепер по історії кла­сової боротьби XVII і XVIII ст., боротьби козацтва, гайдамаччини, по історії Запорозької Січі і т.д. Вивчення цих процесів зараз актуальне, і кількість дослідників з цих питань дуже велике.

У нас на Україні питання про використання матеріалу в деякій мірі є більш гострими, ніж в РРФСР. Питання про створення друкованої документальної бази для історії у нас на Україні має вельми велике значення, тому що питання про те, хто буде виховувати молоді підро­стаючі кадри істориків, у нас є актуальним питанням. Ряд дуже по­важних істориків намагається з допомогою селянського руху XVII -XVIII ст., замазуючи класову боротьбу в цьому русі, зобразити селян­ство як єдине ціле, недооцінюючи економічної боротьби...

[Там само. - С. 67-70].

4. З привітання МЛ. Яворського М.М. Покровському в зв'язку з 35-річчям його наукової діяльності

...Для нас, українців, значення робіт М.М. Покровського величез­не: в роботах М.М. Покровського поставлено і розроблено багато питань, що стосуються й українського історичного процесу, які для

117

нас служили керівництвом при нашій розробці української історії. ...Дозвольте ... від імені української делегації... привітати М.М. По-кровського як творця і організатора єдиного ідеологічного марксист­ського фронту в нашій історичній науці. (Бурхливі оплески, збори встають).