Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Історія України 1861-1917.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
689.66 Кб
Скачать

2. Критика м. Драгомановим ігнорування українського національного питання російськими й польськими революціонерами

По суті своїй ідея космополітизму і людства зовсім не протилежна ідеї національностей, а являє лише дальший її розвиток: союз всього людства є лише загальним союзом приватних союзів, які найлегше можуть укладатися в середовищі уже за природою об'єднаних між собою мовою, подібністю психічною і сусідством індивідуумів, общин і племен певних національностей, в часи несвідомої колонізації (він майже завжди збігався з кордонами природних басейнів географічних і господарських). Саме поняття про ідеал людини складається і продовжує складатися у людей із відвернення кращих сторін індивідуумів, корпорацій (як видів праці) і націй, і тому прогрес самого цього ідеалу зовсім не вимагає стирання всіх різноманітностей людини, а напроти – їх постійного розвитку. Космополітизм і гуманізм виключають лише національні антипатії, національну винятковість, закликають до стирання національних недоліків. ...У Росії ж від неточності терміну "нація", "національний" і вживання його на французько-якобинський манер, в розумінні державному й особливо від змішування ідеї космополітизму з ідеєю обрусіння, відбулося найжахливіше непорозуміння, яке привело до того, що дуже багато російських соціалістів найсерйознішим чином зрозуміли формулу Інтернаціоналу "Пролетарі всіх країн (націй), єднайтеся!" у такому вигляді: "Пролетарі всіх країн, підлеглих Російській державі, зросійщувайтеся!". Звичайно, з такою ясністю цю формулу майже ніхто з російських соціалістів не проголошував, особливо в друкові, і навіть майже всі вони ображалися, коли їм закидали, що їхня система дій відповідає саме такій формулі, але втім, якщо не в теорії, то на практиці багато "російських" соціалістів у своїй сфері були такими ж нівеляторами – обрусителями...

В останні роки ми дочекалися щастя побачити проти себе такого ж роду заперечників і з польського боку! Найцікавіше, що наші заперечники, які ніяк не бажають визнавати недержавних і плебейських національностей, – ані необхідності нарочито пристосованих до них політико-соціальних організацій, ані навіть усунення відмінностей між освіченими й мужицькими класами, наприклад, за мовою, – найсерйознішим чином вважають саме себе інтернаціоналістами й навіть "народниками".

Дивні інтернаціоналісти ці не бажають помічати, що замість людства, та ще й соціалістичного, вони підсовують нам державу аристократичну, буржуазну і бюрократичну... (Хрестоматія з історії України: ХІХ – поч. ХХ ст. – К., 2000. – С. 162–165).

Модуль 2. Україна на початку хх ст. Тема VII. (заняття 7). Виникнення та дiяльнiсть українських полiтичних партiй в Австро-Угорщинi на зламi хiх – хх ст. (2 год.)

План

1. Iсторичнi умови виникнення українських партiй.

2. Русько-українська радикальна партiя (РУРП).

3. Українська нацiонально-демократична партiя (УНДП).

4. Українська соцiал-демократична партiя (УСДП).

Джерела до теми:

1. Національні процеси в Україні: історія і сучасність. Документи і матеріали. Довідник. – К., 1997. – Ч. 1. – № 126.