Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Історія України 1861-1917.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
689.66 Кб
Скачать

6. Проект програми "Братерства тарасівців"

1) Самостійна суверенна Україна, соборна, ціла й нероздільна, від Сяну по Кубань, від Карпатів по Кавказ, вільна між вільними, рівна між рівними, без пана й без хама, в будучому без класової боротьби;

2) федерація в середині, тобто – федерація Лівобережної, Правобережної, Степової України, Кубані й Галичини;

3) гетьман – як президент і сейми;

4) мета державна – перед усе й понад усе;

5) удержавлення поверхні й надр землі, грубого промислу й гуртової торгівлі, трудова повинність, ...загальна безкоштовна й обов’язкова наука, цілковита воля віри, відокремлення церкви від держави, національна армія;

6) боротьба з імперіалізмом, боротьба зі свавільними утисками;

7) не говорити, а робити; не знати, а вміти;

8) Україна для українців, тобто, що визнають себе українцями;

9) Культура нації: своя наука, своя краса, своє сумління, свій розум, своя правда, своя воля, свій бог;

10) культура "я" чи то братерства: держава – велика зорганізована громада; громада складається з осібників; коли осібник вільний і дужий, то і держава міцна; коли осібник – раб темний, то й держава ні до чого;

11) не ми будемо, коли Вкраїні волі й долі не здобудемо. (Слабченко М.Є. Матеріали до економічно-соціальної історії України ХІХ століття. – Т ІІ. – Харків, 1927. – С. 204.)

7. Уривки з програми Української національної партії.

...Маючи посвідчені історією, певні права національні та політично-суспільні, Україна цілком втратила ті права, коли сполучилася на умовах "рівного з рівним і вільного з вільним", з Московщиною.

З того виходить для всіх синів України святий обов’язок – обороняти й здобувати тії права для своєї занедбаної вітчизни.

Із усіх прав, якими визначається кожний народ, найлегше і безповоротно втрачаються права його суто національні. Народ, денаціоналізований на кшталт другої народності, дуже рідко підіймає свій національний прапор.

Тим ми, як діти України, як сини свого народу, є націоналами і перед усіма дбаємо про те, щоб дати своєму народові волю національну. Скоро Україна добуде сю волю...

На підставі науки знаємо, що мова єсть одною з найважливіших ознак, прикмет, що найдужче виявляє внутрішній зміст національності, що мова – орган духу.

Народ, що не має письменства на рідній мові, не становить і нації. Тим убачмо про те, щоб українська мова запанувала скрізь на Україні: в родині, в усяких справах – як приватних так і загальносуспільних, у громаді, у літературі і навіть з усіма іншими народами, що живуть на Україні. Так, кожен із нас свідомих Українців має промовляти в родині, в товаристві взагалі, скрізь, де його зрозуміють по вкраїнському. Виховуючи своїх дітей, кожен свідомий українець повинен вживати української мови з початку вчення, і як дитина піде до офіційної школи, вчити її української мови, історії, літератури дома окремо, щоб діти наші були вже українцями.

Вбачаючи, що кожен народ може освічуватися і корисно для себе розвиватись на національному грунті, і що в нас віднято змогу і право на такому грунті розвиватися, ми дбаємо про те, щоб піднести й розворушити на Вкраїні національного духа, відживити і виробити серед інтелігенції й народу національні почуття українські на підставі їх бачення рідної школи з власною викладовою мовою. Тим кожен українець в справі популяризування української ідеї фактами щоденного життя свого, своїми відносинами і усякими іншими засобами повинен завжди відрізняти свою націю від інших і підносити національне питання і права вкраїнської нації скрізь, де тільки можливо: в освітньому товаристві, в народі, у відносинах з урядом, в літературі не тільки московській та польській, а й західноєвропейській.

З сього становища України витікають і її політично-суспільні ідеали. Ми бажаємо такі зміни сьогочасних обставин, щоб при них був можливий вільний розвиток і цілковите вдоволення усім політичним, соціальним, просвітнім і моральним потребам вкраїнського народу.

Досягаючи сього, мусимо працювати і в дусі такого ідеалу людського ладу, в якому немає місця нації пануючій і нації підвладній, а українська нація користується однаково рівним правом з іншими. Через се ми маємо бути цілковитими прихильниками федеративного ладу в тих державах, з якими з’єднана українська земля. Таким чином ми мусимо відстоювати політичну свободу всіх націй в Росії.

У справах соціально-економічних, працюватимемо в дусі такого ладу, в якому немає місця ні панові, ні мужикові, а є місце ціловкраїнській національній родині, що складається з рівних про між себе… Але враховуючи те, що страна наша єсть власне страна мужицька, що той клас людності, який зветься народом, становить саму людність, що се доводиться і історією, і статистикою, і просто одним поглядом на карту нашої вітчизни, де значна меншість городів зовсім тратиться в великій силі сіл, ми повинні дбати переважно про долю сеї занедбаної більшості і через те повинні бути у справах соціальних перш за все демократами.

Головні точки політично-соціальної програми нашої можна зазначити так:

а) Конституційний устрій держави, з якою федеративно поєднається Україна, заснований на загальній подачі голосів.

б) Свобода особистого сумління, свобода релігій.

в) Свобода слова, друку, освіти, скасування кари на тіло.

г) Свобода асоціацій, товариств.

д) Внутрішня самовлада, як основа до соціальної справедливості.

В справі релігійній, як в справі особистого сумління, мусить панувати серед нас абсолютна толеранція; у справах відносин до інших націй мусимо бути оскільки толерантні, оскільки наші сусіди й колоністи на нашій землі будуть толерантні до нас. Працюючи у сьому напрямку, ми єднаємося з усякими іншими пригніченими націями в Росії, щоб гуртом боротися проти асиміляційних заходів і гуртом добувати волю. Єднаємося і з поступовими російськими гуртками, не ворожими українству, але ж ніколи не мішаючимися проміж них: неодмінно скрізь і завжди мусимо ставати як гурт виключно український. (Архіви України. – 1992. – № 5–6. – С. 88–90.)