Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Історія України 1861-1917.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
689.66 Кб
Скачать

2. Уривок із фальшивої царської грамоти, поширюваної народниками серед селян Чигиринського повіту в 1875 р.

Безупинна двадцятирічна боротьба Наша за вас з дворянством переконала нас, нарешті: що Ми одноосібно не в силі допомогти вашому горю і що тільки ви самі можете скинути з себе дворянське іго й визволитися від тяжких утисків та непосильних поборів, якщо одностайно із зброєю в руках повстанете проти ненависних вам ворогів і заволодієте всією землею. Керуючись цим переконанням, усім вам, селянам, а також міщанам, вірним Нам, а не недостойному наслідникові Нашому Олександру Олександровичу з його союзниками – дворянами і великими князями, повеліваємо: об'єднуйтеся в таємні товариства, що називаються "Таємні дружини", з тим, щоб підготуватися до повстання проти дворян, чиновників і всіх вищих станів. Кожний, хто готовий покласти життя своє за велику справу, повинен скласти присягу й тримати себе у найсуворішій тайні від дворянського начальства та попів, цих, здебільшого, шпигунів панських, а не гідних пастирів стада Божого. Зрадників не треба щадити, і кожен, хто умертвить зрадника, зробить добру й благородну справу.

Повеліваємо "Таємним дружинам" виконувати Наші затверджені статути; зберігати твердість і одностайність у своїй справі і не вірити ні попам, ні дворянам, які брехливими обіцянками і всякими іншими засобами намагатимуться посіяти між вами розбрат і тим ослабити ваші сили. В разі ж смерті Нашої або іншого нещастя, що може статися, заповідаємо "Таємним дружинам" не кидати своєї великої справи і невпинно з мечем у руці боротися з вічним ворогом свободи й благоденства Нашого, доки болячка ця з коренем не зникне з землі Російської.

Коли ж священна боротьба ваша з дворянами, цим хитрим, але слабким ворогом вашим, з Божою допомогою закінчиться для вас перемогою, – тоді вся земля з лісами і сіножатями буде таким самим безкоштовним добром вашим, як вода, сонячне світло і всякий інший дар Божий, створений для людини; не буде ненависного вам дворянського начальства, що не знає жалю до вас, і запанують тоді свобода і благоденство на землі Російській.

Отже, осени себе хресним знаменням, православний народ, і призови благословення Боже на святу справу твою. Пам'ятай, як заповідь, ці слова, сказані тобі царем – прихильником твоїм.

На оригіналі власна його імператорської величності печатка й підпис "Олександр II".

С-Петербург, 1875 року, лютого 19 дня. (Хрестоматія з історії СРСР. – К, 1953. – Т. 3. – С. 369–370.)

3. З донесення Одеського губернського жандармського управління в Третій відділ про діяльність "Південноросійського союзу робітників" (1875 р.)

...Дізнанням установлено, що головним організатором і керівником Товариства є Заславський, провинність якого цілком доведено... Заславський керував Товариством робітників: у залізничних майстернях... і фабриках... Пропаганда проводилася дуже обережно і послідовно; для маси робітників мета Товариства полягала в поліпшенні матеріального побуту фабричних робітників через асоціації, й збиралися між ними гроші для організації кас взаємодопомоги.

Тільки випробуваним і досить підготовленим членам відкривалися справжні революційні цілі Товариства, і, як один із допитаних посвідчив, воно складалося з ведмедів і вожаків. Таких ведмедів, або невтаємничених членів товариства, налічувалося кілька сот чоловік. Тільки небагато хто з них знав, що остаточна мета, якої прагнуло Товариство, полягала в поваленні існуючого соціального й політичного порядку, і що гроші, які збирали, призначалися для посилки депутатів в інші міста для посилення протиурядової пропаганди. Одним із таких депутатів був Микола Наддачин, якого відправили у місто Керч.

...Весною минулого року члени Товариства неодноразово збиралися в кількості до 40 і більше чоловік в околишніх садах і плантаціях, де їм роздавали і читали вголос з поясненнями книги і газети революційного змісту. Тут же читався доданий до справи статут Товариства під назвою "Статут Південноросійського союзу робітників".

Судячи із статуту і свідчень, що є в дізнанні, Товариство не мало виключно місцевого характеру, а такі самі Товариства існували в багатьох інших містах, куди час від часу посилалися особливі депутати для підтримування зв'язків... Під час проведених... обшуків у Ростові в одного з них (депутатів) знайдено революційні видання й проект статуту громадської для робітників бібліотеки, в якому... зустрічаються фрази і вислови, очевидно, взяті зі статуту "Південноросійського союзу робітників".

З деяких свідчень число членів цього Товариства доходило до 300 чоловік... (Хрестоматія з історії Української РСР. – К., 1961. – Т. 2. 1861–1917. – С. 196–198.)