Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fdsg.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

4. Митне оформлення експортно-імпортних операцій

Основним етапом митного оформлення є декларування товарів і транспортинх засобів митному органу. Митне оформлення – це сукупність дій, пов’язаних з пропуском на територію України чи за її межі товарів, що переміщуються за кордон.

Основним документом, що відображає законність та правильність здійснення експортно-імпортних операцій являється вантажно-митна декларація (ВМД).

Вантажно-митна декларація (ВМД) являє собою заяву, що містить відомості про товари чи транспортні засоби та мету їх переміщення через кордон, а також інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики та нарахування платежів.

Оформлення ВМД являє собою процедуру перевірки відомостей, зазначених в ній та відповідність вимогам нормативних актів України (Єдиному митному тарифу, Закону України „Про ЗЕД”) з митних питань та поданим комерційним документам.

ВМД застосовуєтьсяся при митному оформленні товарів, стосовно яких виконується хоча б одна з умов:

  • митна вартість товару перевищує суму, еквівалентну 100 Євро;

  • щодо товару вживаються заходи економічної політики, стягується мито і податки.

В іншому разі декларування товарів здійснюється шляхом подання в митний орган заяви довільної форми із зазначенням встановленого переліку відомостей про товар.

В Україні ВМД складається з уніфікованого адміністративного документа форми МД-2 на п’яти зброшуваних основних аркушах різного кольору і відповідної кількості додаткових аркушів уніфікованого документа форми МД-3. Бувають випадки, коли замість додаткових аркушів ф.МД-3 допускається заповнення специфікацій ф. МД-8.

ВМД – документ суворої звітності і існують строгі вимоги щодо її оформлення.

Митне оформлення здійснюється в 4 етапи:

  1. попередні операції та перевірка ВМД і супровідних документів (транспортних накладних, рахунків – фактур та ін.) підрозділом митної статистики, який крім цього перевіряє наявність застосовуваних до суб’єкта ЗЕД санкцій;

  2. перевірка ВМД відділом митних платежів і відділом митних тарифів. Дані відділи перевіряють заявлену митну вартість товарів і нараховані суми платежів (мита і митних зборів). На ВМД ставиться штамп „Сплачено”;

  3. перевірка вантажним відділом митниці відомостей декларації і відповідність їх митним правилам та комерційним документам. Цей відділ ставить штамп „Під митним контролем ”. Після цього ВМД не може бути відкликана декларантом і реєструється в спеціальному Журналі;

  4. проведення в разі необхідності огляду товарів і повне оформлення ВМД. Тобто завершення митного оформлення шляхом прийняття рішення про випуск товарів і транспортних засобів або про неможливість їх випуску.

ВМД являється повністю оформленою при наявності на всіх аркушах особистої нумерної печатки інспектора митниці, що здійснює митне оформлення товару.

ВМД складається в 5-ти екземплярах: 4 залишаються на митниці, 1- у декларанта.

Оформлена ВМД свідчить про надання суб’єкту ЗЕД права на розміщення товарів під визначений митний режим та підтверджує права та обов’язки осіб, зазначених у ВМД щодо здійснення ними відповідних правових, фінансових та господарських операцій.

Анулювання ВМД припускається лише в тих випадках, коли не було здійснено переміщення через митний кордон. Анулювання декларації відбувається на підставі письмового рішення начальника митниці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]