Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fdsg.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

4. Забезпечення наступних витрат і платежів

У складі забезпечень наступних витрат і платежів (другий розділ пасиву балансу) відображаються нараховані у звітному періоді майбутні витрати і платежі, величина яких може бути визначена тільки на основі прогнозних оцінок, а також залишки коштів цільового фінансування і цільових надходжень.

Забороняється створювати забезпечення для покриття майбутніх збитків від діяльності підприємства. І хоча забезпечення розглядаються як одне з джерел самофінансування, - за своїм характером їх можна розглядати як позичковий капітал підприємства з невизначеними строками та сумами погашення.

До основних видів забезпечень, які можуть створюватися на підприємстві, відносять:

1) забезпечення виплат персоналу – резерв на виплату відпусток, витрати на обов’язкові відрахування для забезпечення виплат на оплату відпусток: збори на обов’язкове пенсійне страхування, соціальне страхування, соціальне страхування на випадок безробіття.

2) резерв на додаткове пенсійне страхування – хоча законодавством України передбачено реалізацію програм додаткового пенсійного забезпечення за рахунок створення на підприємствах внутрішніх пенсійних фондів, - на практиці вітчизняних підприємств вони ще не набули поширення. А в країнах з розвинутою ринковою економікою цьому джерелу надають особливого значення. Так, наприклад, у крупних німецьких компаніях залишки на відповідних фондах сягають 15% валюти балансу і нерідко перевищують величину статутного капіталу. А на українських підприємствах питома вага всіх забезпечень у структурі капіталу становить всього близько 1%.

3) резерв на виконання гарантійних зобовязань – підприємство може сформувати такий резерв з метою рівномірного віднесення на собівартість продукції витрат на гарантійний ремонт (обслуговування) (для товарів, на які встановлено гарантійний термін).

4) витрати на реструктуризацію – таке забезпечення створюється у разі наявності затвердженого керівництвом підприємства плану реструктуризації з конкретними заходами, строками їх виконання та сумою очікуваних витрат під час реалізації цього плану.

5) виконання зобовязань за ризиковими (обтяжливими) контрактами.

Виняток із загальних правил, що стосуються забезпечень, становлять кошти цільового фінансування і цільових надходжень, які згідно із П(С)БО також включаються до складу забезпечень наступних витрат і платежів. Залишки цільового фінансування (субсидії, асигнування з бюджету та цільових позабюджетних фондів, цільові внески юридичних і фізичних осіб) можна розглядати як власний капітал. Крім того, ці кошти надходять на підприємство ззовні.

Тема 5. Дивідендна політика підприємства

  1. Суть, значення і завдання дивідендної політики підприємства.

  2. Фактори, що формують дивідендну політику підприємства. Етапи її формування.

  3. Показники, що характеризують ефективність дивідендної політики.

  4. Методи нарахування дивідендів: переваги та недоліки.

  5. Порядок нарахування дивідендів та джерела їх виплати. Стратегія припинення дивідендних виплат.

  6. Виплата дивідендів корпоративними правами. Політика викупу акцій.

  7. Подрібнення та укрупнення акцій – як інструменти дивідендної політики.

  8. Дивідендна політика і структура капіталу. Оподаткування дивідендів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]