Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fdsg.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

5. Суть та різновиди комерційного кредитування

Кругообіг коштів підприємств в процесі виробництва продукції та інших видів діяльності часто супроводжується тимчасовою нестачею фінансових ресурсів, тобто покупець продукції не може своєчасно розрахуватися з постачальником. Тому виникає потреба у відстроченні платежу, тобто в комерційному кредиті.

Комерційний кредит – це відповідна кредитна угода між продавцем і покупцем про відстрочення платежу за реалізовану продукцію чи надані послуги. Основною метою комерційного кредиту є прискорення процесу реалізації товарів і отримання закладеного в них прибутку.

Комерційний кредит оформляється векселем, що визначає фінансове зобов’язання позичальника стосовно кредитора. Розрахунки по погашенню комерційного кредиту здійснюються шляхом:

  • оплати векселя;

  • передачі векселя іншій юридичній особі (переказний вексель);

  • переуступка векселя банку або факторинговій організації.

Відмінності між комерційним та банківським кредитом полягають в наступному:

  1. в ролі кредитора виступають не спеціалізовані фінансово-кредитні установи, а юридичні особи, що пов’язані з виробництвом і реалізацією продукції;

  2. комерційний кредит надається лише в товарній формі.

При наданні комерційного кредиту виникають певні ризики, що можуть бути зумовлені можливою зміною цін товарів, недотриманням покупцем термінів оплати, банкрутством покупця.

Терміни надання комерційного кредиту залежать від виду товарів і послуг, вартості угоди і вартості кредиту, фінансового стану покупця і продавця, наявності тривалих зв’язків чи їх відсутності та якості товару.

Комерційник кредит має як свої переваги, так і недоліки.

Переваги комерційного кредиту:

  • оперативність надання коштів в товарній формі;

  • простота оформлення угоди;

  • надання підприємству ширших можливостей маневрування оборотними коштами.

Разом з тим комерційний кредит має і ряд недоліків:

  • обмеження в часі і в розмірах;

  • наяність помітного ризику для кредитора;

  • можливість небажаного впливу банків, що дисконтують векселі.

На практиці здебільшого застосовують три різновиди комерційного кредиту:

  1. кредит з фіксованим терміном погашення;

  2. кредит з погашенням після фактичної реалізації позичальником товарів;

  3. кредитування відкритим рахунком, коли постачання нової партії товарів здійснюється ще до моменту погашення нової заборгованості.

В даний час вексельний кредит починає поступатися місцем кредиту, що надається через простий запис вартості проданих у кредит товарів. Маючи відкритий рахунок, підприємство-покупець може періодично закуповувати товари без оформлення кредитної угоди в кожному конкретному випадку поставки. На замовлення покупця товар негайно йому відвантажується, а оплата за нього здійснюється у визначені терміни після отримання відповідних документів (накладних, рахунків-фактур та ін.). Основною сферою, де застосовується відкритий рахунок, є торгівля.

Існують ще й такі види комерційного кредиту, як торгова знижка з покупної вартості товару („сконто”), сезонний кредит і консигнація.

„Сконто” – це спосіб надання кредиту, який полягає в тому, що покупцям, які здійснюють оплату товару у визначений термін, надається торгова знижка. Величина „сконто” визначається у відсотках до вартості товару і диференціюється в залежності від терміну оплати кредиту і рівня відсоткових ставок. Підприємства з готовністю надають покупцям торгові знижки, так як відсотки за наданий кредит входять в ціну товарів. Здебільшого надання такої „сконто” оформляється відповідним записом: наприклад, „2/10 нетто 30”. Цей запис означає, що якщо покупець розрахується напротязі 10-ти днів при загальному терміні 30 днів, то йому надається „сконто” в розмірі 2% від вартсоіт кредиту.

Сезонний кредит – застосовується з метою створення необхідних товарних запасів в період проведення сезонного розпродажу та для сезонних підприємств, і дає змогу виробникові відстрочити платежі до кінця розпродажу. Перевага такого кредиту полягає в тому, що підприємства можуть випускати продукцію без додаткових витрат на складування і зберігання.

Консигнація – це надання товаро-матеріальних цінностей (здебільшого нових товарів) без конкретного зобов’язання в кредит, тобто оплата за наданий товар здійснюється лише при умові його реалізації, а при недостатньому попиті товар повертається виробнику.

Досить недавно виникли нові види комерційного кредиту. Це міжфірмові грошові кредити, що надаються під комерційні папери і прості векселі. Наприклад, у США набули поширення комерційні папери нефінансових компаній, які гарантовані банками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]