Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fdsg.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

4. Правове регулювання фдсг.

Оскільки фінансова діяльність в значній мірі відображає стан майнових відносин підприємства з партнерами, то цілком природно, що вона базується на правових нормах цивільного права. Незалежно від організаційно-правової форми та форми власності всі господарюючі суб’єкти функціонують як юридичні особи, вони є суб’єктами фінансових, а, отже, і цивільно-правових відносин взагалі.

Згідно Цивільного Кодексу юридичними особами визнаються організації, які володіють відокремленим майном, і можуть від свого імені набувати майнових прав та особистих немайнових прав (патенти, торгові марки) і нести обовязки, бути позивачем чи відповідачем в суді. Виходячи з визначення, юридична особа повинна відповідати наступним ознакам, що проявляються в організації фінансових відносин:

1) організаційна єдність – підприємство виступає у правових відносинах як одне ціле. Це забезпечується закріпленням організаційної єдності в статуті підприємства, де вказуються мета, завдання діяльності, структура, функції, компетенція, олргани управління та інші умови для того, щоб підприємство могло виступати у правовідносинах як єдиний самостійний суб’єкт права;

2) наявність відокремленого майна – щоб вважатися юридичною особою, організація повинна обов’язково мати закріплене за нею майно, яке відокремлене від майна її засновників, що перебувають з цією організацією в трудових та інших цивільно-правових відносинах;

3) виступ у цивільному обороті від свого імені, а не від імені засновників, держави або організації, доя складу якої вона входить.

4) самостійна майнова відповідальність – ні засновники, ні держава не несуть відповідальності за зобов’язання підприємства, яке є юридичною особою.

Фінансово-правові відносини – це врегульовані фінансово-правовими нормами специфічні відносини між державою, з одного боку, і фізичними і юридичними особами, з другого боку, а також між самими юридичними особами з приводу мобілізації, розподілу та використання централізованих та децентралізованих фондів фінансових ресурсів.

Фінансові правовідносини мають ряд особливостей:

1) вони виникають лише у сфері фінансової діяльності між суб’єктами господарювання і завжди носять грошовий характер;

2) часто однією із сторін виступає держава в особі органів державної влади, фінансово-кредитних органів, які наділяються владними повноваженнями по відношенню до інших учасників відносин. Уповноважена державою сторона фінансових правовідносин наділена правом привести в дію юридичні засоби, що забезпечують фінансові приписи держави (тобто виконання вимог законів);

3) виникнення, зміна і припинення фінансових правовідносин відбувається не за волевиявленням сторін, а пов’язане з фінансово-правовим актом.

Тема 2. Особливості фінансування підприємств різних форм організації бізнесу

  1. Критерії прийняття рішення про вибір організаційно-правової форми бізнесу.

  2. Особливості фінансової діяльності приватних підприємств.

  3. Особливості фінансової діяльності товариств з обмеженою відповідальністю.

  4. Особливості фінансової діяльності акціонерних товариств.

  5. Особливості фінансової діяльності командитних і повних товариств.

  6. Фінансова діяльність державних і казенних підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]