Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fdsg.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

3. Фінансова робота на підприємстві, організація управління фінансовими ресурсами.

Фінансова робота здійснюється фінансовими службами підприємств і спрямована на забезпечення його життєдіяльності і досягнення ним високих результатів. Фінансова робота здійснюється за такими напрямками:

    1. фінансове планування;

    2. оперативна, поточна фінансово-економічна робота;

    3. аналіз та контроль виробничо-господарської діяльності.

На стадії фінансового планування визначається загальна потреба у грошових коштах для забезпечення стабільної виробничо-господарської діяльності та можливість отримання таких коштів.

За ринкових умов (на відміну від командно-адміністративної економіки) підприємство самостійно визначає напрямки та розмір використання прибутку, який залишається в його розпорядженні після сплати податків. Кожне підприємство здійснює свою діяльність відповідно до прийнятого фінансового плану, метою складання якого є визначення величини фінансових ресурсів, капіталу та резервів на підставі прогнозування фінансових показників: власних оборотних коштів, амортизаційних відрахувань, суми прибутку та податків.

Для розробки плану прибутку є необхідним планування виручки від реалізації продукції. Від обгрунтованості та правильності розрахунку виручки залежить реальність основного джерела надходження коштів, визначення суми платежів у бюджет та розмір запланованого прибутку.

Метою планування витрат є визначення можливостей найекономнішого витрачання матеріальних, трудових та грошових ресурсів на одиницю продукції. Зменшення витрат виробництва та обігу є важливим фактором підвищення його ефективності. Зниження собівартості продукції за рахунок економії дає змогу виробити значну кількість додаткової продукції і тим самим збільшити прибутки та підвищити рентабельність підприємства, створює всі можливості для самофінансування.

Плануючи витрати на виробництво та реалізацію продукції, необхідно врахувати резерви зниження її собівартості, до яких належить:

  • поліпшення використання основних засобів та збільшення у зв’язку з цим випуску продукції на кожну гривню основних засобів;

  • раціональне використання сировини, матеріалів, палива, енергії та скорочення витрат на одиницю продукції без зниження її якості;

  • зменшення затрат живої праці на одиницю продукції на основі НТП;

  • скорочення витрат на реалізацію продукції за рахунок удосконалення форм її збуту;

  • зменшення втрат від браку та безгосподарності, ліквідація непродуктивних витрат;

  • економія в адміністративно-управлінській сфері на основі раціональної організації апарату управління підприємством.

Спираючись на опрацьовані фінансові показники, складають перспективні, поточні та оперативні фінансові плани. Прикладом перспективного фінансового планування є бізнес-план, поточного – баланс доходів та витрат грошових ресурсів, оперативного – платіжний календар, касовий план.

Поточна та оперативна фінансово-економічна робота на підприємстві полягає в наступному:

  • постійна робота зі споживачами продукції стосовно розрахунків за реалізовану продукцію, надані роботи, послуги;

  • своєчасні розрахунки за поставлені ТМЦ з постачальниками;

  • забезпечення своєчасної сплати податків та інших обов’язкових платежів до бюджету та цільових фондів;

  • здійснення платежів за фінансовими операціями.

Аналіз і контроль фінансової діяльлності підприємства – це діагноз його фінансового стану, що дає можливість визначити недоліки та прорахунки, виявити і мобілізувати внутрішні господарські резерви, збільшити доходи і прибуток, зменшити витрати виробництва, покращити фінансовий стан підприємства. Аналітична робота здійснюється по таких напрямках:

  1. аналіз фінансових результатів та рентабельності: аналіз та оцінка рівня і динаміки показників прибутковості, аналіз фінансових результатів від операційної, фінансової та інвестиційної діяльності; аналіз та оцінка використання чистого прибутку; аналіз та оцінка впливу інфляції на фінансові результати;

  2. аналіз фінансово-майнового стану підприємства: аналіз та оцінка складу і динаміки майна; аналіз фінансової стійкості підприємства, ліквідності, платоспроможності, ділової активності; комплексний аналіз і рейтингова оцінка підприємства.

Організовувати фінансову роботу на підприємстві покликані фінансові служби підприємства. Їх структура представлена на кожному підприємстві по різному залежно від обсягів діяльності, форми власності та ін.

Для ведення фінансової роботи на великих підприємствах створюють фінансовий відділ, який може бути представлений планово-економічним сектором, сектором оперативної роботи та розрахунковим сектором. Крім того, на підприємствах зі значним обсягом зовнішньоекономічних операцій може бути створена група валютних розрахунків та валютного контролю.

На невеликих підприємствах, де немає самостійного фінансового відділу, фінансову роботу виконує фінансова група у складі бухгалтерії.

На малих підприємствах функції фінансиста виконує головний бухгалтер або бухгалтер, якому доручено цю ділянку роботи.

З метою управління фінансовими ресурсами і контролю за їх раціональним використанням фінансова служба підприємства виконує наступні функції:

1) розробляє поточні та стратегічні фінансові плани та інші планово-фінансові документи (кошториси, певні розрахунки);

2) виконує розрахунки і на їх основі вносить обгрунтовані пропозиції керівництву щодо розподілу наявних фінансових ресурсів між виробничими сруктурними підрозділами та функціональними службами підприємства;

3) здійснює пошук резервів збільшення прибутку і надходження інших фінансових ресурсів для забезпечення потреб підприємства у коштах на фінансування капітальних вкладень і соціально-культурних потреб;

4) здійснює контроль за виконанням показників фінансового плану, за недопущенням непродуктивних витрат фінансових ресурсів;

5) організовує партнерські відносини з комерційними банками;

6) організовує поточний контроль за нажходженням коштів від реаілізації продукції та контроль за вирішенням конфліктних ситуацій в сфері розрахунків з постачальниками і споживачами;

7) забезпечує всю роботу по виконанню фінансових зобов’язань перед бюджетом, партнерами і колективом підприємства;

8) аналізує фінансово-господарську діяльність поряд з іншими економічними службами (планово-економічний відділ, відділ праці і заробітної плати та ін.).

Ефективна організація фінансової роботи на підприємстві і ринкових умовах неможлива, якщо фахівці всіх економічних служб, і в першу чергу фінансової, нездатні швидко і кваліфіковано орієнтуватись у вкрай динамічному фінансово-правовому полі України. Тому неодмінною умовою успішного функціонування підприємства є тісна координація роботи його фінансової служби (як, зрештою, і інших функціональних підрозділів) з юридичною службою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]