Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fdsg.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

6. Виплата дивідендів корпоративними правами. Політика викупу акцій.

Акціонерне товариство замість виплати дивідендів по акціях може запропонувати акціонерам реінвестувати суми прибутку в нові акції, тобто при даній формі розрахунків акціонери отримують замість грошових дивідендів додатковий пакет акцій, еквівалентний сумі належних їм дивідендів.

Причини застосування даного методу виплати дивідендів можуть бути різні.

Як правило, акціонерне товариство вдається до виплати дивідендів акціями у випадку погіршення фінансового стану або тимчасового дефіциту фінансових ресурсів для реалізації інвестиційних програм при загальній фінансовій стійкості. І для того, щоб уникнути незадоволення акціонерів Рада директорів може запропонувати їм виплату дивідендів додатковими акціями. Можливий і інший випадок: фінансовий стан товариства стабільний, більше того – воно успішно функціонує і йому необхідні фінансові засоби на розвиток. Такі засоби воно вбачає у використанні нерозподіленого прибутку на реінвестування в повному обсязі. Ще 1 варіант – коли товариство прагне змінити структуру капіталу або наділити успішно працюючих працівників з додатковими акціями з метою стимулювання їх до кращої праці.

Але в будь-якому випадку слід розуміти, що виплата дивідендів акціями диктується не відсутністю грошових коштів у підприємства взагалі, а неможливістю їх концентрації до моменту виплати дивідендів або наявністю більш пріоритетних для акціонерного товариства напрямків використання чистого прибутку.

При цій методиці акціонери практично нічого не отримують, оскільки виплачений їм дивіденд рівний за величиною зменшенню належних їм коштів, капіталізованих в акціях і резервах. Тобто кількість акцій збільшується при незмінній валюті балансу, а вартісна оцінка активів на 1 просту акцію зменшується.

З іншої сторони, виплата дивідендів акціями деякою мірою задовільняє акціонерів, оскільки вони отримують цінні папери, які можуть бути реалізовані на фондовій біржі за готівку.

До переваг цієї дивідендної політики слід віднести:

- суттєву податкову економію у випадку, якщо дивіденди, виплачені акціями, не оподатковуються або оподатковуються за меншими ставками;

- збереження сталого складу акціонерів (на відміну від випадку публічного розміщення акцій, коли відбувається розпорошення власників капіталу);

- можливість реінвестування прибутку без розкриття інвестиційного об’єкту (у випадку нового випуску акцій і облігацій мета залучення коштів обов’язково оприлюднюється, а тому виплата дивідендів акціями є чи не єдиним способом формування інвестиційних ресурсів у випадку, коли АТ планує поглинути інше підприємство, і не розголошує своєї комерційної таємниці);

- підвищення ліквідності акцій через зниження їх ринкової ціни (замість використання такого штучного прийому регулювання ринкової ціни акцій як подрібнення).

Найчастіше політика виплати дивідендів акціями здійснюється без зміни розміру валюти балансу шляхом перерозподілу джерел власного капіталу. В результаті такої реструктуризації відбувається зростання акціонерного капіталу за рахунок зменшення нерозподіленого прибутку. При цьому, якщо випуск акцій здійснюється по ринкових цінах, статутний капітал зростає на суму додаткового випуску акцій в межах номіналу, а додатковий капітал – на розмір сумарного перевищення ринкової ціни над над номіналом по додатково випущених акціях.

Політика викупу акцій. Замість виплати дивідендів товариство може викупити власні акції. Основна причина цього – це уникнути збільшення загальної величини активів товариства за рахунок відображення в балансі активів, цінність яких не відповідає дійсності. Ще однією причиною викупу акцій є бажання АТ зменшити кількість власників акцій та наділення своїх працівників акціями. Викуп також здійснюється для того, щоб збільшити суму доходу на 1 акцію і, цим самим, підняти її курс і дати можливість „старим” акціонерам отримати відповідну частину прибутку, що їм належить.

Так як при викупі акціонерним товариством своїх власних акцій її чистий прибуток використовується на виплати власникам капіталу, то вищезгадану політику можна розглядати як альтернативну грошовим виплатам дивідендівю

Акції можуть викуповуватися:

  • через механізм фондового ринку по ринковій ціні;

  • на спеціально організованих в оголошений період часу тендерах по фіксованій ціні;

  • на аукціонах по найменшій запропонованій ціні;

  • шляхом прямого викупу пакету акцій у одного великого (стратегічного) акціонера по ціні за домовленістю.

З точки зору акціонерного товариства варіант викупу акцій має ряд переваг:

- по-першого, зростає дохід на одну акцію і відповідно підвищується їх інвестиційна привабливість;

- по-друге, за рахунок податкової економії акціонери отримують непрямий дохід, так як у випадку викупу акцій відпадає необхідність сплати податку на дивіденд.

В окремих випадках акціонерне товариство може здійснювати програму автоматичного реінвестування прибутку, яка є змішаною формою дивідендних виплат і дає акціонеру право вибору між двома альтернативами:

- отримати дивіденд у грошовій формі; - реінвестувати частину або всю суму дивідендів і отримати додаткові акції (як правило, з метою стимулювання акціонерів нові акції продаються з дисконтом).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]