Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fdsg.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

5. Порядок нарахування дивідендів та джерела їх виплати. Стратегія припинення дивідендних виплат.

Частина чистого прибутку акціонерного товариства, що розподіляється між акціонерами пропорційно їх участі (частці у статутному капіталі АТ), залишається в їх розпорядженні. Дивіденд може виплачуватись щоквартально, раз у півріччя або щорічно.

Процедура виплати дивідендів проходить кілька етапів, що базуються на таких датах:

1) дата оголошення дивідендів – це день, коли Рада директорів чи Загальні збори акціонерів приймають рішення про виплату дивідендів, їх розмір, дати перепису і виплати. Оголошення про дивіденди може публікуватись в ЗМІ або здійснюватись шляхом поштових повідомлень чи на попередніх зборах акціонерів.

2) ексдивідендна дата: акціонери, які придбали акції до цієї дати, мають право на дивіденди за період, який минув; а акціонери, які придбали акції в цей день чи пізніше, - такого права не мають. Ексдивідендна дата, як правило, призначається за 2-4 дні до моменту дивідендного перепису. Ця дата є вагомою з позиції динаміки цін на акції. На початку дня ціна акції падає приблизно на величину оголошеного до виплати дивіденду. Більш точні прогнозні показники величини зниження ціни акції розраховуються брокерами, які приймають рішення про вигідність купівлі акцій напередодні ексдивідендної дати, або купівлі за нижчою ціною на умовах втрати поточних дивідендів після її настання.

3) дата перепису – це день реєстрації акціонерів, що мають право на отримання оголошених дивідендів. Ця дата призначається, як правило, за 2-4 тижні до дня виплати дивідендів. Необхідність в такій реєстрації зумовлюється тим, що склад акціонерів постійно змінюється, тому що постійно відбувається обіг акцій на ринку.

4) дата виплати дивідендів – день, коли безпосередньо здійснюються грошові виплати дивідендів акціонерам, що мають право на їх отримання.

Крім поточних дивідендів, акціонерам може виплачуватись ще й проміжний дивіденд, який оголошується Радою директорів з розрахунку на 1 просту акцію за сумою прибутку минулого періоду. Остаточний розмір дивідендів, що припадають на 1 просту акцію, оголошується Загальними зборами з врахуванням виплат проміжних дивідендів, які не можуть бути вищими за рекомендовані Радою директорів, але можуть бути змінені Загальними зборами.

Основні форми виплати дивідендів:

  1. Грошова, яка має наступні форми оголошення:

  • розмір дивіденду на одну акцію у вартісному виразі;

  • відсоток від ринкової ціни акції (РДа);

  • відсоток від чистого прибутку або дивідендний вихід (Кв);

  • дивіденд оголошується без врахування податків з власників акцій.

  1. Негрошова:

  • акції самого АТ;

  • за номіналом;

  • з дисконтом;

  • за ринковою ціною;

а також

- раніше випущені;

- нового випуску;

- інші негрошові виплати (за згодою акціонерів):

  • інші цінні папери самого АТ;

  • цінні папери інших емітентів;

  • товари (самого АТ або придбані);

  • виконані роботи або послуги.

3. Змішана.

Виплата дивідендів за простими акціями не являється конкретним зобов’язанням товариства перед акціонерами. Загальні збори чи Рада директорів мають право прийняти рішення про недоцільність виплати дивідендів по простих акціях за підсумками звітного періоду.

Раді директорів і Загальним зборам забороняється оголошувати і виплачувати дивіденди в таких випадках:

  • якщо в річному балансі АТ є збитки і дивіденди не виплачуватимуться до тих пір, поки вони (збитки) не будуть покриті або не буде зменшений статутний капітал;

  • у випадку неплатоспроможності АТ, або якщо воно може стати таким після виплати дивідендів;

  • у випадку розширення діяльності (коли випускаються нові акції акціонерам замість дивідендів).

Дивіденди не виплачуються держателям акцій, які були виключені з Реєстру до кінця дня, що передує даті дивідендного перепису; а також не виплачуються по акціях, які не були випущені в обіг або знаходяться на рахунку акцій, що викуплені товариством, і які поступили в його розпорядження у зв’язку з невиконанням зобов’язань перед покупцями по їх оплаті.

Розмір дивіденду оголошується без врахування податку. Виплата здійснюється або самим акціонерним товариством через касу, або банківською установою – агентом, що виступає в цей момент агентом держави по збору податків і виплачує акціонерам дивіденд за мінусом відповідної суми податку. Крім цього, дивіденд може виплачуватись за допомогою чеку, платіжного доручення або шляхом поштового переказу. Дивіденд може також виплачуватись акціями і облігаціями, товарами, якщо це передбачено статутом АТ.

Виплата дивідендів здійснюється на основі відомостей, що формуються на підставі Реєстрів власників цінних паперів, які складаються на дату перепису. Виплата дивідендів здійснюється не пізніше 30-ти днів від цієї дати.

Акціонер має право отримати дивіденд напротязі терміну, що не перевищує терміну позовної давності (3 роки). Якщо в день виплати акціонером не отримано дивіденд, то він депонується на розрахунковий рахунок АТ. На невиплачені і неотримані дивіденди відсотки не нараховуються. Для того, щоб отримати дивіденд акціонер повинен подати заявку про бажання отримати дивіденди і лише після цього кошти знімаються з розрахункового рахунку і виплачуються акціонеру через касу ..

Якщо акціонер не отримав дивіденди, то він повинен подати позовну заяву, але не пізніше, ніж пройде 3 роки з дати отримання повідомлення про виплату дивідендів (тобто не пізніше, ніж пройде термін позовної давності).

Джерела виплати дивідендів:

    1. чистий прибуток звітного періоду;

    2. нерозподілений прибуток минулих періодів;

    3. спеціально сформовані фонди по виплаті дивідендів (Фонд виплати дивідендів по привілейованих акціях) при недостатності прибутку чи збитковості;

    4. емісійний дохід, отриманий від коливання курсу акцій в сторону збільшення їхньої вартості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]