Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fdsg.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

2. Поняття фінансування та його форми. Класифікація форм фінансування за джерелами походження капіталу.

Фінансування – це процес залучення коштів та інших ресурсів для забезпечення виробничо-господарської діяльності підприємства з метою отримання прибутку.

Існують такі форми фінансування:

  • самофінансування (базується на принципі комерційного розрахунку: прибуток = доходи – витрати);

  • кредитування;

  • бюджетне фінансування.

Економічний зміст самофінансування полягає у формуванні власних коштів підприємства після сплати всіх передбачених законодавством податків та інших обов’язкових платежів до бюджету. Самофінансування забезпечує за рахунок власних коштів розширене відтворення та вирішення певних соціальних завдань колективу, а найголовніше – на виконання інвестиційної програми підприємства.

Кредитування – полягає у залученні тимчасово вільних коштів банків, інших підприємств і організацій.

Бюджетне фінансування може надаватись у таких формах: бюджетні інвестиції, бюджетні дотації і субсидії.

Джерела фінансування, які використовує підприємство в процесі своєї фінансово-господарської діяльності, умовно можна поділити на внутрішні та зовнішні.

Внутрішні джерела фінансування:

  • внески учасників, пов’язані із збільшенням статутного капіталу шляхом вкладення у підприємство грошових коштів, матеріальних цінностей, необоротних активів та ін.;

  • амортизаційні відрахування на повне відтворення основних засобів і суми відшкодування нематеріальних та інших необоротних активів;

  • затрати, що відносяться на капітальний ремонт в частині, що йдуть на збільшення вартості основних засобів і фінансуються за рахунок власних фінансових ресурсів;

  • збільшення власного капіталу в результаті дооцінки основних засобів;

  • частина прибутку після сплати податків (чистий прибуток), формування резервного капіталу та фонду виплати дивідендів.

Зовнішнє фінансування проводиться на фінансовому ринку, який складається з позичкового ринку і ринку цінних паперів. Позичковий ринок – це сфера дії комерційних банків, де фінансування потреб підприємства здійснюється шляхом отримання кредитів. Ринок цінних паперів забезпечує фінансування підприємства шляхом залучення фінансових ресурсів на довгостроковій основі через продаж акцій і облігацій.

Існують такі види кредитів: банківський, комерційний, державний і лізинговий.

Банківський кредит – надається у вигляді довгострокових (для фінансування капітальних вкладень) та короткострокових (для фінансування поточних потреб) позик.

Для фінансування поточних потреб служить і комерційний кредит (одне підприємство надає відстрочку платежу іншому підприємству, своєму партнеру).

Державний кредит – це джерело фінансування підприємств і галузей народного господарства згідно з програмою економічного розвитку держави.

Лізинговий кредит – це оренда майна з правом подальшого його викупу.

Отже, форма фінансування підприємства залежить від виду фінансових ресурсів, які необхідно залучити для розширеного виробництва. Форма фінансування, при якій підприємство використовує власні кошти (тобто в нього є достатня кількість власних фінансових ресурсів), - досягається шляхом отримання високого рівня прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]