Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fdsg.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

3. Порядок здійснення експортно-імпортних операцій.

Всі міжнародні розрахунки, пов’язані з експортом чи імпортом товарів, з наданням послуг чи іншими комерційними угодами здійснюється резидентами України через уповноважені банки, що мають ліцензію НБУ для здійснення валютних операцій. Міжнародні розрахунки за комерційними угодами здійснюється у вільно конвертованій валюті та розрахунковій валюті клірингових рахунків згідно з умовами міждержавних і міжбанківських угод.

Вибір конкретної іноземної валюти та форми розрахунків за зовнішньо торгівельним контрактом визначається за угодою сторін та фіксується в умовах контракту.

НБУ встановлено, що попередня (авансова) оплата по імпортних договорах резидентів не повинна перевищувати 20% вартоісті договору при умові, що сума договору не перевищує 100 тис. дол США.

Виручка від реалізації товарів за кордон підлягає зарахуванню на валютні рахунки резидентів в уповноважених банках і терміни виплати заборгованостей наступні: 90 днів з дати митного оформлення продукції, що експортується, а в разі експорту робіт чи послуг – з моменту підписання акту, що засвідчує їх виконання.

При укладанні контрактів на імпорт продукції в Україну підприємство повинно використовувати форми розрахунків з нерезидентами, які прередбачені валютним законодавством з урахуваннням обмежень НБУ. Перерахування платежів за кордон проводиться уповноваженими банками через систему відкритих ними кореспондентських рахунків в закордонних банках.

Моментом здійснення платежу або виставлення векселя на користь іноземного партнера вважається дата списання коштів з валютного рахунку резидента або дата виписки векселя.

Терміни розрахунків по експортно-імпортних операціях можуть бути продовжені на основі спеціальних дозволів. Для одержання індивідуального дозволу на продовження термінів розрахунків по експортно-імпортних операціях резидент повинен подати Комісії при регіональному управлінні НБУ матеріали з обгрунтуванням продовження термінів розрахунків:

а) при експорті продукції:

- заяву довільної форми з обгрунтуванням необхідності продовження термінів розрахунків;

- нотаріально засвідчену копію Статуту;

- копії контрактів з нерезидентами;

- копію вантажно-митної декларації (ВМД).

б) при імпорті продукції:

- заяву з обгрунтуванням;

- згоду Управління зовнішньо-економічних зв’язків ОДА на продовження термінів на поставку продукції;

- нотаріально засвідчені копії засновницьких документів;

- копії контрактів з обов’язковим зазначенням поштових та банківських реквізитів іноземних контрагентів.

Індивідуальний дозвіл може бути наданий лише з дня надання резидентом на розгляд повного пакету документів.

Уповноважені банки встановлюють контроль за своєчасним надходженням резидентам виручки в іноземній валюті за продукцію, роботи, послуги; або при імпорті продукції з-за кордону з моменту здійснення авансового платежу чи відкриття акредитиву. Для встановлення контролю за здійсненням розрахунків уповноважені банки при списанні коштів з валютного рахунку резидента зобов’язані вимагати від останнього документи, які б підтверджували мету операції.

Експортні операції резидентів фіксуються банками після одержання реєстрів вантажно-митних декларацій в спеціальному Журналі з одночасною вимогою від резидентів копій контрактів чи товарно-супровідних документів, що підтверджують момент фактичного перетину митного кордону України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]