Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fdsg.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

Тема 8. Фінансування спільних інвестицій на основі договорів кооперації

  1. Суть та умови здійснення спільної діяльності без створення юридичної особи.

  2. Управління, контроль та відповідальність учасників спільної діяльності.

  3. Порядок оподаткування спільної діяльності.

  4. Фінансовий та податковий облік.

  5. Порядок репатріації прибутків.

1. Суть та умови здійснення спільної діяльності без створення юридичної особи

Законом України „Про режим іноземного інвестування” передбачається здійснення іноземних інвестицій на основі договорів (контрактів) про спільне виробництво та інші види спільної інвестиційної діяльності, не пов’язаної із створенням юридичної особи. Спільна діяльність — це господарська діяльність зі ство­ренням або без створення юридичної особи, котра є об'єктом спільного контролю двох або більше сторін згідно з письмовою угодою між ними. Отже, суб'єкти господарювання можуть фі­нансувати спільні інвестиційні проекти чи окремі операції на підставі договорів про спільну діяльність без створення нової юридичної особи.

Договори (контракти) про спільну інвестицій­ну діяльність (виробничу кооперацію, спільне виробництво то­що), не пов'язану зі створенням юридичної особи, можуть укла­датися як між резидентами України, так і між резидентами та іноземними інвесторами. Такі договори бувають як двосторон­німи, так і багатосторонніми, тобто без обмеження кількості учасників спільної діяльності.

Грошові та інші майнові внески учасників такого договору, а також майно, створене або придбане в результаті їх спільної діяльності, є спільною власністю сторін, яка за своїм харак­тером є частковою власністю.

За кожною угодою про спільну діяльність без створення юри­дичної особи дозволяється відкривати один рахунок у банку в іноземній та (або) національній валюті для проведення розрахунків, пов’язаних з виконанням такої угоди.

Укладання договорів, вибір партнерів, визначення зобов’язань та інших умов господарювання і взаємовідносин, що не суперечать законодавству України, - є виключно у компетенції суб’єктів інвестиційної діяльності. Втручання державних органів чи їх посадових осіб у реалізацію договірних відносин міжє суб’єктами інвестиційної діяльності зверх їхньої компетенції не допускається.

Фінансово-господарська діяльність на підставі договорів, що здійснюється на території України, регулюється її законодавством, а не закордонним.

Тимчасове припинення або зупинення інвестиційної діяльності без створення юридичної особи здійснюється за рішенням:

    1. інвесторів, при якому інвестори відшкодовують збитки іншим учасникам інвестиційної діяльності;

    2. уповноваженого державного органу.

Рішення уповноваженого державного органу про зупинення або тимчасове припинення інвестиційної діяльності може бути прийняте з таких причин:

  • якщо її продовження може привести до порушення встановлених законодавством санітарно-гігієнічних, екологічних норм, прав та інтересів громадян, юридичних осіб та держави, що охороняється законом;

  • оголошення у встановленому законодавством порядку інвестора банкрутом внаслідок його неплатоспроможності;

  • у випадку стихійного лиха, запровадження надзвичайного стану в країні та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]