Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fdsg.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
891.9 Кб
Скачать

4.Фінансовий та податковий облік

Сторони за договорами кооперації повинні вести окремий фінансовий облік та складати звітність про операції, пов'язані з виконанням умов цих догово­рів (контрактів). Чинне податкове законодавство покладає веден­ня податкового обліку результатів спільної діяльності (окремо від обліку власної діяльності) на учасника, якому доручено ве­дення спільних справ та управління діяльністю. Цей учасник вважається платником податку за договором про спільну діяль­ність. До числа його обов'язків входять:

  • окремий облік результатів діяльності;

  • складання відповідного податкового звіту із декларацією про прибуток, одержаний від такої діяльності;

  • складання та подання до податкового органу декларації з ПДВ за результатами такої діяльності;

  • виписування податкових накладних, ведення книги обліку придбання та продажу товарів (робіт, послуг);

  • здійснення нарахування та сплати податку на прибуток, ПДВ та інших податків.

Частка учасника спільної діяльності без створення юридичної особи в активах, що спільно контролюються, відображається в бухгалтерському обліку цього учасника у складі відповідних ак­тивів. Кожен учасник спільної діяльності відображає у своїй фі­нансовій звітності:

а) активи, задіяні у спільній діяльності, які він контролює, або свою частку в активах, що спільно контролюються;

б) зобов'язання, які він узяв для здійснення цієї діяльності;

в) свою частку в будь-яких зобов'язаннях, узятих разом з ін­шими учасниками стосовно цієї діяльності;

г) дохід або витрати, які є результатом спільної діяльності.

5. Порядок репатріації прибутків.

Як уже зазначалося раніше, учасником спільної діяльності без створення юридичної особи може бути й іноземний інвестор. Загальний порядок здійснення такої спільної діяльності є такий самий, як і без його участі. Особливості стосуються лише порядку реєстрації таких договорів, оподаткування внесків у таку діяльність та валютного регулювання і оподаткування у разі репатріації до­ходів.

Договори кооперації за участю іноземного інвестора підляга­ють державній реєстрації. Реєстрація договорів (контрактів) від­повідно до Закону України «Про режим іноземного інвестуван­ня» є підставою для здійснення іноземної інвестиції за такими договорами.

Майно (крім товарів для реалізації або власного споживання), що ввозиться в Україну іноземними інвесторами на строк не ме­нше трьох років з метою інвестування на підставі зареєстрованих договорів (контрактів), звільняється від обкладення митом та ін­шими ввізними податками в тому ж порядку, який передбачений для підприємств з іноземними інвестиціями (при перетині митного кордону виписується податковий вексель, тепрмін лдії якого 30 днів). При відчуженні такого майна раніше трьох років з часу зараху­вання його на баланс зазначені податки сплачуються в повному обсязі.

Прибуток, одержаний від спільної інвестиційної діяльності за договорами (контрактами), оподатковується відповідно до зако­нодавства України. Якщо платник податку здійснює на користь нерезидента-учасника договору про спільну діяльність виплату з доходу, отриманого таким нерезидентом від здійснення спільної діяльності на території України (у т. ч. на рахунки нерезидента, що ведуться в гривнях), то такий платник зобов'язаний утриму­вати під час виплати такого доходу та додатково сплачувати по­даток на репатріацію доходів у розмірі 15 % суми такого доходу за рахунок такої виплати.

Нерезидент (або постійне представництво нерезидента), який є учасником договору про спільну діяльність на території Украї­ни без створення юридичної особи і має переваги відповідно до міжнародного договору України щодо звільнення (або зменшен­ня) від оподаткування доходу, одержаного від спільної діяльності на території України, разом з декларацією про прибуток або з розрахунками оподатковуваного прибутку та податку на прибу­ток заповнює і подає до державної податкової адміністрації за місцезнаходженням платника податку відомості про доходи, що звільнені від оподаткування або оподатковуються за спеціальни­ми ставками на підставі міжнародних договорів України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]