Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ризик - екзамен.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

13. Методи оцінки ризику: якісні методи, загальна характеристика

Якісний аналіз передбачає ідентифікацію ризиків, виявлення джерел і причин їх виникнення, встановлення потенційних зон ризику, виявлення можливих вигод та негативних наслідків від реалізації ризикового рішення.

До якісних методів ризику слід віднести

  • експертний аналіз ризиків.

Як правило, даний вид оцінки застосовують на початкових етапах роботи над проектом. Основними перевагами даного методу можна вважати: можливість оцінки ризику до розрахунків показників ефективності, відсутність необхідності у точних первинних даних і сучасному програмному забезпеченні, а також простоту розрахунків. Однак експертний аналіз ризиків, як і будь-яка експертна оцінка, не завжди дозволяє дати незалежну характеристику події, що аналізується.

  • За невеликої кількості змінних і можливих сценаріїв розвитку проекту для аналізу ризику можна скористатися методом «дерева рішень».

Дерево рішень будується на основі виділених робіт (подій), у яких відображаються життєвий цикл проекту, ключові події, що впливають на проект, час їх настання і можливі рішення, які можуть бути прийняті в результаті виконання кожного ключового виду роботи, з визначенням імовірності їх прийняття і вартості робіт.

За результатами побудови дерева рішень визначається ймовірність кожного сценарію розвитку проекту, ефективність по кожному сценарію, а також інтегральна ефективність проекту. Ризик по проекту може вважатися прийнятним у випадку позитивної величини інтегрального показника ефективності проекту, наприклад чистої теперішньої вартості.

  • Аналіз сценаріїв звичайно готують за трьома сценаріями: очікуваним (базовий випадок, що був основою проведення аналізу чутливості) та двома додатково розробленими сценаріями — оптимістичним і песимістичним.

«Найкращий», або оптимістичний, сценарій відбиває уявлення аналітика про те, наскільки поліпшуються умови реалізації проекту у тому випадку, коли всі обставини будуть більш сприятливими, ніж заплановано.

«Найгірший», або песимістичний, сценарій показує, наскільки невдалим буде проект, якщо умови його реалізації виявляться набагато гіршими, ніж передбачається.

Метою аналізу сценаріїв є розгляд екстремальних результатів та визначення ймовірності розподілу чистої теперішньої вартості проекту.

  • Моделювання методом Монте-Карло

У випадку, коли визначення ймовірності наступу нового сценарію реалізації проекту можна обчислити за допомогою електронних таблиць, проводять аналіз ризику за методом імітаційного моделювання, тобто коли аналітик визначає вид та ймовірність розподілу масштабів реалізації проекту і методом відбору мір значущості невизначених змінних розраховує можливість розвитку кожної моделі.

Метод Монте-Карло можна розглядати як свого роду імітацію майбутнього в лабораторних умовах.

  • Метод Дельфі – що дає можливість дати оцінку ризику, про який відсутня історично-статистична інформація.

Rent Corporation – експертний осередок – 30-40 осіб-фахівців. Після ознайомлення експертів з питанням дається оцінка.

  • метод VAR (Value-at-Risk) - є універсальною методикою розрахунку різних видів ризику:

Суттю розрахунків VaR є чітку і однозначну відповідь на питання, що виникає при проведенні фінансових операцій: який максимальний збиток ризикує зазнати інвестор за певний період часу з заданою ймовірністю? Звідси випливає, що величина VaR визначається як найбільший очікуваний збиток, який із заданою вірогідністю може отримати інвестор протягом n днів. Ключовими параметрами VaR є період часу, на який здійснюється розрахунок ризику, та задана ймовірність того, що втрати не перевищать певної величини.

  • Метод «мозкової атаки» - застосовується для оцінки ризиків,які не мають або не можуть мати кількісного виміру і передбачає отримання якісних оцінок з урахуванням ідей,які висловлюються під час процедури і називаються мозкова атака. На відміну від методу Делфі, мозкова атака передбачає безпосереднє спілкування експертів, залучених до оцінки ризиків. Обговорення питання, що є предметом вивчення – недискусійне.

10 експертів, кожен з яких по черзі висловлює свою оцінку ризику.

Якісний аналіз передбачає ідентифікацію ризиків, виявлення джерел і причин їх виникнення, встановлення потенційних зон ризику, виявлення можливих вигод та негативних наслідків від реалізації ризикового рішення.

Таким чином, якісний аналіз ризиків – швидкий і ефективний (з погляду вартості) метод встановлення пріоритетів для планування реакції на ризики, а також є основою для кількісного аналізу ризиків (якщо він виконується).