Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ризик - екзамен.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

5. Сценарії поводження з ризиком: унеможливлення настання несприятливої події, мінімізація ризику

Найбільш оптимальним варіантом в управлінні ризиками є метод зниження частоти шкоди або запобігання збитку за допомогою реалізації наступних заходів:

- Придбання додаткової інформації, яка дозволить зробити більш точний прогноз на майбутнє і, отже, знизити ризик;

- Лімітування, тобто встановлення граничних сум витрат, продажу, кредиту, наприклад, лімітування застосовується банками при видачі позик, а господарюючими суб'єктами для продажу товарів у кредит, визначення сум вкладення капіталу;

- Самострахування, за допомогою створення резервів на покриття втрат.

До даного методу також можна віднести заходи з використання охорони (охоронців), підготовку водіїв з урахуванням вимог безпеки, стандартизація продуктів і послуг, проведення навчань і пр.

Таким чином, суть методу зниження частоти шкоди або запобігання збитку полягає в реалізації запобіжних (превентивних) заходів, спрямованих на зменшення ймовірності настання несприятливої події.

Метод зменшення розміру збитків є взаємодоповнюючим до попереднього методу і призводить до певної трансформації уразливості носія ризику, що дозволяє зменшити розмір можливого збитку. Застосування даного методу виправдане у випадках:

- Коли розмір можливого збитку великий (пожежа, крадіжки тощо);

- Ймовірність реалізації ризику, тобто ймовірність настання збитків невелика (наприклад, вартість втраченого танкера нафтовою компанією буде значно нижче, ніж страхування всього парку, за даних обставин досить застосувати процедуру самострахування).

Мінімізація ризику (елюмінація ризику) У тій ситуації, коли можливості раціонального уникнення ризику вичерпуються, постає потреба використовувати інші способи антири-зикового характеру. Один із таких способів полягає в попереджувальній (превентивній) діяльності, спрямованій на зменшення ризику '. Здійснення ефективної попереджувальної діяльності потребує значних фінансових витрат на придбання різноманітних технічних засобів та проведення організаційно-технічних заходів, які могли б протистояти виникненню ризиків.

6. Сценарії поводження з ризиком: оutsourcing.

Аутсорсинг управління ризиком (Risk management outsourcing) - переда­ча оцінки ризику чи управління ризиком сторонній организації.

При використанні методу аутсорсингу ризику відповідальність за зниження можливості виникнення несприятливих подій покладається, на основі договору, на сторонню організацію (інший суб'єкт).

Як приклад можна назвати такі заходи:

- Як страхування, тобто захист майнових інтересів суб'єктів господарювання і громадян при настанні певних подій (страхових випадків) за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати ними страхових внесків;

- Використання послуг охоронної фірми, введення зовнішнього кризового управління, наявність зовнішнього відповідального виконавця робіт протягом встановленого гарантійного строку і т. д.

Даний метод може бути використаний у випадку, якщо можливо:

  • чітко визначити небезпеки;

  • однозначно виділити відповідні об'єкти підлягають ризику;

  • досить жорстко контролювати чинники, що впливають на вразливість;

  • мати ефективні механізми передачі відповідальності.

Як правило, для використання аутсорсингу ризику відносно легко виробити порогові значення відповідних критеріальних показників (розмір потенційного збитку і вірогідність його виникнення).