Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ризик - екзамен.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

22. Var як інструмент управління ринковим ризиком.

Найбільш поширена на сьогодні методологія оцінювання ринкових ризиків – розрахування показника «Інвестиції з урахуванням ризику» (Value at Risk, VaR) . VaR являє собою сумарну міру ризику,яка здатна порівнювати ризик різних портфелів (наприклад портфель з акцій та облігацій) і різних фінансових інструментів (наприклад форвардів та опціонів).

За останні кілька років VaR став одним із найпопулярніших засобів управління ризиками і контролю за ним у компаніях різного типу. Викликано це було декількома причинами. Однією з них стало оприлюднення 1994 року найбільшою інвестиційною компанією США Дж.П.Морган системи оцінювання ризику Riskmetrics і надання у вільне користування бази даних для цієї системи всім учасникам ринку. Значення VaR, отримані з використанням системи Riskmetrics , і дотепер певний еталон для оцінок VaR. Друга причина полягає в інвестиційному кліматі , що панував на прикінці 90-х років. ХХ століття і був пов»язаний з величезними втратами, яких зазнали фінансові інститути.

VAR – це статистична оцінка максимальних втрат по вибраному інструменту (портфелю) при заданому розподілі ринкових факторів за вибраний період часу з високим рівнем імовірності.

VaR = Vδ k

V – величина капіталу, який ми інвестуємо;

δ – показник волатильності;

k – показник квантінормального розподілу(квантіль)

Показник VaR визначає max величину збитків, яку може зазнати інвестор за певний час з певною імовірністю. На вимогу Basil II всі розрахунки виконуються з імовірністю 98%.

Показатель VaR используется в риск-менеджменте в следующих целях:

  • Для расчета лимитов по открытым позициям,

  • Для расчета достаточности капитала и распределения капитала между направлениями бизнеса,

  • Для оценки доходности операций с учетом риска.

VaR характеризується трьома параметрами:

  • Часовий горизонт, який залежить від ситуації, що розглядається. За Базельським документам - 10 днів, за методикою Risk Metrics - 1 день. Найчастіше поширений розрахунок з тимчасовим горизонтом 1 день. 10 днів використовується для розрахунку величини капіталу, що покриває можливі збитки.

  • Довірчий інтервал (confidence level) - рівень допустимого ризику. За Базельським документам використовується величина 99%, в системі RiskMetrics - 95%.

  • Базова валюта, в якій вимірюється показник.

VaR - це величина збитків, яка з ймовірністю, яка дорівнює рівню довіри (наприклад, 99%), не буде перевищена. Отже, в 1% випадків збиток складе величину, більшу ніж VaR. Простіше кажучи, обчислення величини VaR проводиться з метою укладення затвердження подібного типу: "Ми впевнені на X% (з ймовірністю X/100), що наші втрати не перевищать Y доларів протягом наступних N днів".

K – коефіцієнт, якийвіддзеркалюєдовірчийрівень, табличнезначення

Р – розмір транзакцій, тобто сума, що інвестується в актив.

- показник валютної волатильності даного активу у порівнянні з ринковою волатильністю.

Волатильність (мінливість) є основою міри ризику ринкового фінансового інструмента та випадковоюскладовою зміни ціни фінансового інструмента, що розглядається в такий спосіб:

,

де r - зміна ціни за інтервал; m - середня зміна ціни (тренд) - постійна величина; v - волатильність, випадкова величина (часовий ряд) з нульовим математичним очікуванням.

Valueatrisk – виражена в грошових одиницях оцінка величини від’ємного фінансового результату трансакції, який може мати місце протягом певного періоду часу із заданою ймовірністю. Цей показник не найбільший очікуваний збиток обумовлений коливаннями цін на фінансових ринках, який розраховується: Дозволяє дати відповідь на запитання: наскільки буде значним відхилення грошового потоку від його значення, що заплановані в бізнес-плані.