Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат.''Професійна деформація юриста''.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
37.31 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ, НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ ТЕХНІКУМ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

Доповідь на конференцію на тему:

«Професійна деформація юриста»

Виконав:

Студент 22-ПВ групи

відділення «Правознавство»

Хруленко Віталій Вікторович

Викладач:

Бобокал Олена Миколаївна

Київ – 2011

План

Вступ

1. Поняття та зміст професійної деформації

2. Причини професійної деформації

3. Шляхи попередження професійної деформації юриста

Висновок

Використана література

Всі ми працюємо, щоб, головним чином, якось змінити (бажано - поліпшити) цей світ і своє становище в ньому. Але ми рідко замислюємося про те, як наша робота змінює нас самих?

І дарма: адже робота здійснює дуже суттєвий вплив на нашу особистість і навіть на стан здоров'я - і, на жаль, не завжди в кращий бік.

1.Сутність та зміст професійної деформації

Аналіз посадових обов'язків юристів свідчить про те, що в їх діяльності часом відбувається поєднання таких ситуацій, котрі створюють величезні проблеми вибору, що супроводжуються невизначеністю та екстремальністю. Це обумовлено самою сутністю юридичної діяльності, реалізацією владних повноважень, застосуванням примусу, спеціальних засобів до правопорушників, в установлених законом випадках, що поєднуються одночасно з діями по наданню допомоги, роз'ясненню прав та організації подальшої роботи, що вимагає внутрішнього спокою та виваженості у спілкуванні. Навіть сама можливість правової свідомості побачити в одній особі злочинця, що посягає на суспільний інтерес, і людину, яка є найвищою соціальною цінністю, викликає у співробітників суперечливі почуття. Робота в таких умовах, постійна емоційна напруга, що пов'язана з професійним ризиком, нерідко призводять до професійних захворювань, специфічних відхилень від загальновизнаних стандартів емоційно-психічної діяльності, які називають фактами професійної деформації. 

Професійна деформація особистості - це зміни якостей особистості (стереотипів сприйняття, ціннісних орієнтацій, характеру, способів спілкування і поведінки), які з'являються під впливом виконання професійної ролі. Про професійну деформацію особистості слід говорити в тому випадку, коли під впливом професійної діяльності у особистості проявляються девіантні відхилення як в її професійній реалізації, так і в особистому житті.

Найбільшою мірою професійна деформація виражена у представників тих професій, чия робота пов'язана з людьми, що мають відхилення від норми (фізичної, інтелектуальної, поведінкової). Професійні деформації з'являються під впливом стереотипів професійної діяльності, механізмів психологічного захисту, вікових змін особистості. Вона може носити епізодичний або стійкий характер, бути поверхневою або глибокою, проявлятися у професійній діяльності або при особистому спілкуванні. Професійна деформація може виникнути на ранній стадії формування професіонала, ще в процесі навчання, або пізніше, у професійній діяльності. Вона проявляється в манері поведінки і мови, неадекватності сприйняття людей і ситуацій, навіть у фізичному вигляді. Іноді говорять про професійний тип особистості. Професійна деформація особистості перешкоджає розвитку і самовдосконалення професіонала.

Специфіка професійної деформації представників юридичних професій полягає в наступному:

  1. Професійна деформація, як правило, починає проявлятися вже в перші дні професійної діяльності людини. У представників цих професій, на відміну від інших типів, професійна деформація настає значно швидше, має більш глибоке коріння, прояви яскравіші, специфічні для даної групи.

  2. Те, на що зазвичай іде професійна діяльність представників даного типу професії (викорінення окремих проявів поведінки, що відхиляється: як душевного, так і фізичного), з часом, в процесі тривалої професійної діяльності, стає їх невід'ємною рисою чи особистісним проявом. Представники цих професій нерідко і не підозрюють, що "запозичили" деякі елементи поведінки своїх підопічних. Іноді представник закону і порядку, покликаний охороняти права і свободи громадян через деякий період часу, перший починає їх порушувати і зневажати.

  3. Професійна деформація особистості виявляється в тому випадку, коли професійно-рольова поведінка людини переноситься на її особисте життя.

  4. Прояв професійної деформації може спостерігатися в огрубінні особистості фахівця (жорстокість та агресія, цинічне і байдуже ставлення до клієнтів і правопорушників і т.п.) 

Для більш детальної характеристики цього явища необхідно визначити три основні напрямки його прояву: емоційний, функціональний і комунікативний. В першому напрямі спостерігається зниження емоційної сталості працівника, підвищена або знижена емоційність, неадекватність реагування у спілкуванні. В другому напрямі деформації спостерігається зниження рівня ефективності в роботі, несвоєчасне, неякісне виконання обов'язку, перекладення частини обов'язків на підлеглих або оточуючих. І в третьому напрямі виявляється втрата комунікативності, уміння цілеспрямованого спілкування, що може мати форму грубощів, внутрішньої замкнутості, відчуження, а іноді й неповаги.

Загальні для юридичних професій прояви професійної деформації:

  1. Правовий нігілізм. Нігілізм - це заперечення загальноприйнятих цінностей: ідеалів, моральних норм, культури, форм суспільного життя. Правовий нігілізм юристів проявляється в неповажне ставлення до права і підштовхує вирішувати проблеми довірителя не на правовому рівні. Правовий нігілізм зустрічається і у представників таких юридичних спеціальностей: адвокатів, слідчих, оперативних працівників і т.п.

  2. Емоційна холодність, цинізм, який доходить до байдужості до долі довірителя. Часто людина, змушена вдатися до допомоги юристів (слідчих, адвокатів і т.п.), знаходиться в складній життєвій ситуації і негативному емоційному стані. Він відчуває тривогу, страх, переживає депресію, може бути перезбуджені або, навпаки, загальмованим. Нерідко обставини, в яких знаходиться довіритель, викликають у нього сльози. Стикаючись з людським горем, деякі адвокати залишаються черствими, не здатними проявити просте людське співчуття. У професійному спілкуванні це призводить до знеособлення клієнта, коли він сприймається як об'єкт впливу, а його проблеми - як поломка, яку потрібно усунути. У повсякденному спілкуванні це може проявлятися як емоційна холодність, зниження емпатії у ставленні до близьких людей, родичів.

  3. Зниження рівня культури спілкування. Подібні прояви спостерігаються у адвокатів, що спеціалізуються на захисті у кримінальних справах, і юристів, які мають справу з певною категорією клієнтів. У процесі бесід, переходячи на мову, зрозумілу клієнту, ці юристи засвоюють кримінальний жаргон і починають використовувати його в повсякденному спілкуванні. З такими проявами деформації можна зіткнутися і при спілкуванні зі слідчими, оперативниками, співробітниками ВТУ. Це може позначитися і в спілкуванні з друзями, родичами.

  4. Формалізм, стереотипний підхід до вирішення професійних завдань. Нерідко робота у справах одних і тих самих категорій (хуліганство, крадіжки, ДТП і т.д.) сприяє тому, що в адвоката виробляються однотипні прийоми і методи захисту, що блокують здатність творчо реагувати на появу нових обставин, пропадає індивідуальний підхід у роботі з довірителями. В особистісному спілкуванні це може виразитися в прагненні підвести будь-яку життєву ситуацію під якийсь стандарт і використовувати формальний підхід до сімейних проблем.