Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат.''Професійна деформація юриста''.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
37.31 Кб
Скачать

3. Шляхи попередження професійної деформації юриста

Вплив професійної деформації можна було б значно зменшити, якби самі юристи вміли використовувати природні захисні механізми своєї психіки від зростаючого тиску нервово-психічних перевантажень, володіли б достатньо простими і в той же час доступними прийомами нейтралізації ситуативної втоми, зняття психічного напруження (релаксації). Перш за все, слід пам'ятати про правильний режим праці, розумне чергування його з відпочинком. Іноді варто навіть дещо змінити свій спосіб життя, відмовитися від деяких шкідливих звичок, щоб різко підняти поріг стійкості до нервово-психічних перевантажень. Крім того, з урахуванням своїх індивідуально-психологічних особливостей слід знати, як найбільш розумно поводити себе у стресових ситуаціях, яким чином можна самому знімати стан надмірної тривожності, емоційної напруженості, втоми, підвищуючи при цьому ефективність своєї праці, поліпшуючи самопочуття і настрій. Юристу необхідно навчитися надавати самому собі невідкладну психологічну допомогу, вміти своєчасно користуватися легкодоступними прийомами і засобами зняття психічної напруженості.

  1. Переглядайте застарілі переконання, працюйте над своїми думками, пам'ятайте, що ви несете стовідсоткову відповідальність за всі події свого життя;

  2. Висловлюйте свої бажання лише в позитивній формі (я вмію, я можу), причому в теперішньому часі;

  3. Ведіть щоденник, осмислювати пережитий досвід, щоб не упустити свої знахідки; описуйте свою професійну біографію, висловлюючи ставлення до її подій; записуючи тривожить Вас епізод, перепишіть цю історію так, як би Ви хотіли, щоб вона відбулася;

  4. Розвивайте у себе не тільки здатність думати, але і здатність не думати, заспокоювати розум, досягати час від часу тиші розуму, стану досконалого спокою; контролюйте протягом думки і відганяйте небажані думки, що малюють негативний розвиток подій;

  5. Підсилюйте свій життєвий потенціал, життєстійкість, домагайтеся високої професійної кваліфікації, розглядаючи її як джерело незалежності;

  6. Готуйте себе до різких поворотів долі і до побудови нових моделей поведінки;

  7. Більше довіряйте внутрішнього голосу, не здійснюйте самотіранію і самодіверсію, підкреслюючи "я повинен, я зобов'язаний" (К. Сіссон), не переконуйте собі неминучості труднощі, не відкладайте приємні справи до тих пір, поки не будуть зроблені всі неприємні, економте позитивну енергію і ін.

Кожній людині абсолютно необхідно і цілком реально побудувати свою індивідуальну програму професійного розвитку і самозбереження, прагнучи постійно наближатися до вирішення поставлених завдань в різній мірі залежно від зрілості своєї особистості. Результатом і показником ефективності програми самозбереження є фізична, а також професійне творче довголіття людини.

Висновок

Таким чином, можна зробити висновок про те, що професійна діяльність справляє деформуючий вплив на особистість працівника в порівнянні з непрофесійними видами діяльності та призводить до невипадкових, але закономірних розбіжностей у фахових типах особистості.

Юрист повинен бути морально стійкий, організований, відповідальний, незалежний, справедливий, тактовний і послідовний, чесний.

Відсутність перелічених якостей, і наявність протилежних якостей можуть призвести до професійної деформації юриста.

Подолання професійної деформації повинна стати однією з напрямків діяльності установ і органів, в яких трудяться працівники даної професії, можлива організація психологічної служби тощо У той же час самому працівнику необхідно знати про таку особливість своєї професії і по можливості намагатися стежити за собою і не допускати виникнення професійної деформації.