Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ризик - екзамен.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Питання на іспит

Ризик - менеджмент у міжнародному бізнесі ”, 3 курс М.Б.

2010/2011 н.р.

1.Сутність ризику в сучасній ризикології.

Ризик – імовірність отримання результату, який не було заплановано.

Ризик – імовірність отримання результату бізнесової діяльності з незапланованим рівнем доходу.

В економічній літературі ризик розглядається з погляду можливого матеріального збитку, пов’язаного з реалізацією господарських, організаційних, технічних рішень, з аваріями, стихійними лихами, банкрутством, зменшенням цінності акцій, грошової одиниці тощо, а також з погляду прийняття рішень, пов’язаних з отриманням прибутку.

Існують два протилежні погляди на природу ризику. По-перше, ризик розуміється як невдача, небезпека матеріальних та фінансових втрат, що можуть статися в результаті реалізації обраного рішення. По-друге, ризик ототожнюється з передбачуваним отриманням прибутку.

Ситуація ризику якісно відрізняється від ситуації невизначеності. Ситуація невизначеності характеризується тим, що імовірність настання результатів чи рішення подій у принципі не встановлювана (її не можна угадати і прорахувати).

Ситуацію ризику можна розглядати як різновид невизначеної, коли наступ подій є ймовірним і може бути визначеним, тобто ризик з’являється моделлю зняття ситуації невизначеності.

Ризик – це діяльність, зв’язана з подоланням невизначеності в ситуації неминучого вибору, у процесі якого є можливість кількісно і якісно визначити імовірність досягнення передбачуваного результату, невдачі і відхилення від цілі.

Основні риси ризику:

  1. Суперечливість (з одного боку, ризик веде до одержання суспільно значимих результатів шляхом застосування нових неординарних способів подолання невизначеності, і тим самим прискорює НТП тощо, а з іншого боку, ризик веде до авантюризму, гальмуючи соціальний прогрес);

  2. Альтернативність (припускає можливість вибору декількох варіантів рішень);

  3. Невизначеність (відсутність однозначності).

Джерела ризику:

  1. Природні процеси, стихійні лиха.

  2. НТП (оскільки він вимагає творчих шляхів вирішення проблем, які раніше не застосовувались).

  3. Неповнота інформації про об’єкт.

  4. Обмеженість і недостатність ресурсів.

  5. Розвиток ринкового середовища (оскільки ринок – це жорстка система, яка вимагає високої фізичної і інтелектуальної віддачі через існування конкуренції).

  6. Розвиток підприємництва (яке обов’язково вимагає ризикованості).

Функції ризику:

  1. Захисна - проявляється в тому, що для господарюючого суб'єкта ризик це нормальний стан, тому має вироблятися раціональне ставлення до невдач;

  2. Аналітична - наявність ризику припускає необхідність вибору одного з можливих варіантів правильного рішення;

  3. Інноваційна - виявляються в стимулюванні пошуку нетрадиційних рішень проблем;

  4. Регулятивна - має суперечливий характер і виступає у двох формах: конструктивною і деструктивною.

Можна узагальнити, що ризик – це невизначеність по відношенню до можливих втрат, тобто непередбачуваного (ненавмисного) скорочення вартості внаслідок реалізації загрози, що їх спричинила. Ризикованість – умова, яка може створити або збільшити (зменшити) можливість втрат.

Ризик – це імовірність отримання незапланованого результату.