Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ризик - екзамен.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

32. Поняття кредитного рейтингу.

Кредитний рейтинг являє собою інтегральну оцінку фінансової стійкості та платоспроможності країна, позичальника або окремого кредитного продукту. Рейтинг виражає думку агентства щодо майбутньої можливості та наміру позичальника здійснювати виплати кредиторам щоб погасити основну суму заборгованості та процентів по ній вчасно та в повному обсязі. Найбільш відомі рейтингові агентства:Moody’s та Standard & Poor’s.

Всю шкалу кредитних рейтингів прийнято ділити на два діапазона:

  • інвестиційна якість (investment grade) – облігації з рейтингом не нижче ВВВ ( по шкалі S&P) або Ваа (по шкалі Moody’s). Консервативним інституціональним інвесторам рекомендовано купувати облігації з рейтингом не нижче цього рівня.

  • Спекулятивна якість (speculative grade) – облігації з рейтингом більш низьким ніж інвестиційна якість. Такі облігації часто називають «сміттєві»(junk bonds).

Об’єкти рейтингування:

  • країни

  • корпорації

  • фінансові інструменти

ААА – найвищий рівень платоспроможності

D – найгірший рівень платоспроможності

Система внутрішніх кредитних рейтингів.

В основі процесу управління кредитними ризиками в більшості банках лежить класифікація потенційних клієнтів і контрагентів по рівню ризику на основі власної системи внутрішніх кредитних рейтингів. Як правило, вини керуються такими показниками, як:

  • оцінка зовнішнього середовища контрагента( інформація щодо стану економіки, галузі, долі на ринку, географія операцій).

  • оцінка якості управління

  • кредитна історія

  • характеристики кредитного продукту( термін, сума, проценти…)

  • аналіз бухгалтерської звітності та основних фінансових коефіцієнтів

Рейтингове агентство – це юридична особа, яка надає професійні послуги на ринку цінних паперів та спеціалізується на визначенні кредитних рейтингів (рейтингуванні) та наданні інформаційно-аналітичних послуг, пов’язаних із забезпеченням діяльності з визначення кредитних рейтингів.

Уповноважене рейтингове агентство – рейтингове агентство, яке стало переможцем конкурсу з визначення рейтингових агентств, уповноважених на проведення рейтингової оцінки, який проводиться Комісією.

Рейтингова оцінка характеризує рівень спроможності емітента цінних паперів своєчасно та в повному обсязі виплачувати відсотки і основну суму за борговими зобов'язаннями відносно боргових зобов'язань інших позичальників, рейтингова оцінка цінних паперів емітента характеризує рівень спроможності позичальника (емітента) своєчасно та у повному обсязі обслуговувати зобов'язання за цінними паперами.

Розвинений фінансовий ринок передбачає наявність загальноприйнятої системи класифікації боргових зобов'язань, що є в обігу, за ступенем надійності. Універсальною оцінкою надійності (кредитоспроможності) боргового зобов'язання є його кредитний рейтинг, який присвоюють за стандартною загальновідомою шкалою кредитних рейтингів.

Кредитний рейтинг – незалежна експертна оцінка спеціалізованого рейтингового агентства щодо ступеню кредитного ризику боргового зобов'язання, яка вказує на ймовірність невиконання (непогашення) цього зобов'язання (імовірність дефолту).

Кредитний рейтинг може присвоюватися як окремим борговим інструментам, так і їх емітентам (позичальникам). Таким чином, кредитний рейтинг – це умовне вираження кредитоспроможності позичальника в цілому (рейтинг позичальника) або його окремих боргових інструментів (рейтинг боргового зобов'язання).

Окрім детальної градації за ступенем кредитного ризику, рейтингові шкали також дозволяють розподілити всі боргові зобов'язання на дві основні категорії: інвестиційний та спекулятивний рівні.

Зрозуміло, що зобов'язання інвестиційного рівня мають вищу надійність, а отже, й вищу ринкову вартість, ніж зобов'язання зі спекулятивним рейтингом.

Кредитний рейтинг може бути змінений, призупинений чи відкликаний в випадку появи нової суттєвої інформації, недостатності необхідної інформації для оновлення рейтингу або з інших причин, які агентство вважатиме достатніми для здійснення таких заходів.