Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ризик - екзамен.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

19. Взаємозв’язок прибутковості та ризику. Градація ступеня економічного ризику

Ризик і прибутковість - взаємозалежні і прямо пропорційні. Чим більше прибуток, тим більший ризик, і навпаки; якщо ризик великий, прибутковість теж повинна бути велика і т.д. Співвідношення ризику і прибутковості повинне бути оптимальним, і метою має бути збільшення прибутковості при зменшенні ризику.

Безризикова ставка або прибуток (англ. risk-free rate) - описує ту прибутковість, яку в конкретній економіці можна отримати без ризику. Безризикова ставка є найменшою з усіх можливих передбачуваних норм прибутковості. Але через те, що вона передбачувана, вона і низька.

М ірою такої безризикової норми прибутковості є ставка на державні облігації. Оскільки ймовірність дефолту уряду дуже мала, можна розраховувати на повернення з вашим інвестицій практично не ризикуючи, але одержуючи назад лише мінімальний прибуток.

Для прикладу, в США безризиковий дохід коливається навколо 6%, у Швейцарії - 3%, а в Росії і України - 8-9%. Отже, стає зрозуміло, що ми можемо отримувати 9% річних практично без ризику. Але кому захочеться мати прибуток у 9%, коли комерційні банки пропонують 15% -20%? Для того, щоб оцінити співвідношення ризику і доходності використовується модель оцінки активів (CAPM).

Оптимальний портфель і кордон ефективності Марковіца

Коротенько, теорія Марковіца твердить, що приріст до прибутковості супроводжується більшим приростом до ризику. Отже, треба чітко підбирати інструменти, щоб ваш інвестиційний портфель приносив справедливу, а не занижену прибуток.

Risk Loss = RE1 - RE2 / Rmc => 0, Risk Lossзбиток від ризику, RE (risk exposure) – чутливість до ризику , RE1 - чутлив.до початку застосування сценаріїв, RE2 - ..після, Rmc – витрати на сценарії.

Ризики можна класифікувати за наслідками:

  • Допустимий ризик - це ризик рішення, в результаті нездійснення якого, підприємству загрожує втрата прибутку. У межах цієї зони підприємницька діяльність зберігає свою економічну доцільність, тобто втрати мають місце, але вони не перевищують розмір очікуваного прибутку.

  • Критичний ризик - це ризик, при якому підприємству загрожує втрата виручки; тобто зона критичного ризику характеризується небезпекою втрат, які свідомо перевищують очікуваний прибуток і, у крайньому випадку, можуть призвести до втрати всіх коштів, вкладених підприємством в проект.

  • Катастрофічний ризик - ризик, при якому виникає неплатоспроможність підприємства. Втрати можуть сягнути величини, рівної майновому стану підприємства. Також до цієї групи відносять будь-який ризик, пов'язаний з прямою небезпекою для життя людей або виникненням екологічних катастроф

21. Сутність ринкового ризику.

Ринковий ризик (market risk) - це можливість невідповідності характеристик економічного стану об'єкта значенням на які очікували соби, які приймають рішення під дією ринкових факторів.

Проте часто використовується (перш за все, при поясненні методології Value At Risk) поняття ризику, пов'язане з можливістю лише несприятливих результатів, збитків та негативних наслідків.

Наприклад, інвестор очікує, що прибутковість портфеля цінних паперів буде перебувати в межах деякого діапазону. Можливість відхилення ринкового рівня доходності за межі цього інтервалу є ринковим ризиком. При цьому часто під ризиком розуміється можливість відхилення прибутковості тільки в негативному діапазоні.

Ринкові ризики - одна з трьох основних груп економічних ризиків, які найчастіше виділяються на практиці , і включають також кредитні та операційні ризики.

Ринкові ризики пов'язані з невизначеністю коливань ринкової кон'юнктури - ціновими та курсовими (валютними) ризиками, процентним ризиком, ліквідністю і т. п. - і чутливістю до цих коливань несучих ризики об'єктів (наприклад, активів тощо).

Ринкові ризики іноді називають технічними (не плутати з різновидами операційних та інших ризиків!) Не тільки прямі цінові фактори є джерелами ринкових ризиків. Наприклад, кореляція між прибутковістю різних інструментів не є прямим ціновим фактором, але побічно впливає на цінові характеристики портфеля, що містить ці інструменти.

Класифікація ринкових ризиків потрібна, тому що вона дозволяє чітко структурувати проблеми і впливає на аналіз ситуацій і вибір ефективного управління. Класифікація ризиків повинна відповідати конкретним цілям кожного дослідження і проводитися з позицій системного підходу. Виходячи з цих принципів, можна виділити найбільш широко вживану класифікацію ринкових ризиків за сегментами ринку, у тому числі:

процентний ризик (interest rate risk) – ризик зміни процентних ставок

Основними джерелами процентного ризику є:

- Розбіжність термінів погашення активів, пасивів та позабалансових вимог і зобов'язань по інструментах з фіксованою процентною ставкою;

- Розбіжність термінів погашення активів, пасивів та позабалансових вимог і зобов'язань по інструментах з мінливих процентною ставкою (ризик перегляду відсоткової ставки);

- Зміни конфігурації кривої прибутковості по довгих і коротких позиціях за фінансовими інструментами одного емітента, що створюють ризик втрат у результаті перевищення потенційних витрат над доходами при закритті даних позицій (ризик кривої прибутковості);

- Для фінансових інструментів з фіксованою процентною ставкою за умови збігу строків їх погашення - розбіжність ступеня зміни процентних ставок за залученими і розміщеними Банком ресурсів; для фінансових інструментів з плаваючою процентною ставкою за умови однакової частоти перегляду плаваючої процентної ставки - розбіжність ступеня зміни процентних ставок (базисний ризик).

валютний ризик (exchange rate risk) – ризик зміни курсів валют

ціновий ризик ринку акцій, або фондовий ризик (equity risk) - ризик зниження ціни акцій

ціновий ризик товарних ринків, товарний ризик(commodity risk)– ризик зміни цін товарів

ризик ринку похідних фінансових інструментів (derivative risk).

Часто фондовий та товарний ризик об'єднується в одну категорію - ціновий ризик.

Для оцінки ринкових ризиків широко застосовується методика оцінки ризиків VAR.

У міру розгляду проблеми, тих чи інших вимірників ризику, часто вводять у вжиток види ризиків, пов'язані з конкретним аспектом проблеми або параметром, наприклад ризик, пов'язаний з можливістю паралельного зсуву кривої процентних ставок, ризик, пов'язаний з можливістю повороту кривої процентних ставок, ризик, пов'язаний зі зміною фінансових результатів через коливання валютних курсів, ризик, пов'язаний зі зміною показників при трансляції фінансових звітів у різних валютах для консолідованої фінансової звітності через коливання валютних курсів (так званий трансляційний ризик) і т. д.