Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ризик - екзамен.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

2. Поняття та категорії економічної ризикології : невизначеність, ризикова аверсія, , експонованість до ризику.

Ризикологія озброює фахівців методологією дійсно економічного (варіантного), ринкового мислення, дає відповідний інструментарій.

Ризикологія — наука про закони й закономірності діяльності цілепокладаючих і цілездійснюючих систем стосовно виявлення можливих загроз, які можуть проявлятись у майбутній діяльності.

Ризикологія — наука про те, що необхідно робити зараз і в майбутньому, щоб досягти успіху за мінімальних зусиль.

Невизначеність – поняття якісне, ризик – кількісне.

Невизначеність – характеристика ризику, яка визначається асиметрією інформації.

Неопределенность – неполнота или неточность информации об условиях хозяйственной деятельности, в том числе о связанных с ней затратах и полученных результатах.

Існує 2 типи невизначеності :

  • Проста – характеризує ризикову ситуацію, в якій незапланована подія може мати тільки негативний результат.

  • Спекулятивна – характеризує ситуацію, коли в результаті реалізації ризику економічний агент може отримати як прибуток,так і збиток.

Невизначеність ситуації характеризується тим, що вона за­лежить від багатьох змінних чинників —контрагентів, дії яких неможливо спрогнозувати з прийнятною точністю. Впливає на неї також і відсутність чітко визначених цілей та критеріїв їх оцінки, зсуви у суспільних потребах і споживчому попиті, неперед-бачувана поява нових технологій і техніки, зміна кон'юнктури світового ринку, коригування траєкторії руху економіки з полі­тичної необхідності, непередбачуваність природних явищ тощо.

Біль­шість невизначених подій, що спричиняють ризик, є неповністю прогнозованими та контрольованими, їх неможливо усунути, а тому навіть на перший погляд досить ефективні рішення можуть призвести до значних збитків. Неможливо повністю звільнитися від ризику: намагаючись позбутися однієї ризикованої ситуації, можна потрапити у іншу. Навіть абсолютна бездіяльність у еко­номічному житті спряжена з ризиком невикористаних можли­востей.

Невизначеність призводить до ризику через відсутність пов­ної інформації та неможливість точного передбачення. Джерелом невизначеності, що призводить до ризику, є всі стадії виробничого процесу—від купівлі і доставлення сировини, матеріалів, комплектуючих виробів до продажу продукції.

Причины неопределенности: незнание, случайность, противодействие.

АВЕРСІЯ РИЗИКУ (average of risk) - негативне ставлення до ризику, що доходить до невизнання його значення і ролі, а також виявляється як протидія ризиковій діяльності.

Ризикова аверсія – риса HOMOECONOMICUS,що застосовує розумову силу для створення засобів існування.

Ризикова аверсія (risk aversion) – небажання мати справу з ризиком.

Ризикова аверсія – небажання простої невизначеності і прагнення спекулятивної визначеності за умов, що дії економічного агенту мають усвідомлений характер, які ґрунтуються на розумінні та оцінці ризику.

Ризикова аверсія спрямована на зменшення рівня невизначеності.

Експонованість до ризику – чутливість до ризику.

Ризик повинен бути на стільки низьким на скільки це можливо – принцип ALARA (As Low As Reasonably Fair).

Принцип SIP (Shelter Implementation Plan) – не залишати прийдешнім поколінням проблеми,які ми можемо вирішити сьогодні (напр.Чорнобиль)