Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ризик - екзамен.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

18. Економічний ризик : моральна проблема (moral hazard)

Моральний ризик (англ. Moral Hazard) - ризик, що виникає в результаті зміни поведінки боку за контрактом . Являє собою різновид постконтрактного опортунізму . Виявляється в тому, що одна зі сторін за контрактом змінює своє ставлення до предмета контракту (здійснює дії або бездіяльність), в результаті чого збільшуються ризики для іншої сторони.

Наприклад, у страхуванні, організація / громадянин, які уклали договір страхування від вогню, починають менше приділяти уваги протипожежної безпеки, або, власник автомобіля, який уклав договір страхування автомобіля, після вступу в силу даного договору починає менше піклуватися про автомобіль.

Виникнення і застосування терміна

Згідно закордонним дослідженням термін виник в XVII столітті в страхуванні і широко застосовувався в практиці роботи британських страхових компаній. У подальшому поняття морального ризику міцно увійшло в страхування, як особливу систему економічних відносин.

Умовами виникнення морального ризику є :

  • наявність бази для спільної діяльності (співробітництво / обмін);

  • розбіжність, неспівпадіння інтересів;

  • відсутність можливості надійного контролю за дотриманням умов контракту;

  • неповна відповідальність за здійснювані дії / бездіяльність.

Моральний ризик у страхуванні

Проблема морального ризику у страхуванні виникає у зв'язку з тим, що отримання страхового поліса знижує для страхувальника стимули до прийняття запобіжних заходів.

Для зменшення впливу морального ризику у страхуванні застосовується метод поділу ризиків між страховиком і страхувальником. Договір страхування передбачає, щоб страхувальник взяв на себе певну частину витрат на покриття збитків. Це досягається шляхом використання абсолютної і відносної франшизи у договорі страхування. .

Інший спосіб зменшення морального ризику полягає в тому, що страхувальник бере на себе додаткові зобов'язання проведення заходів, що зменшують ступінь ризику, і контролем за дотриманням цих заходів протягом усього терміну дії договору страхування з боку страховика.

Моральний ризик у фінансах

Суть морального ризику у фінансових відносинах полягає в несумлінному виконанні стороною своїх зобов'язань по фінансовому договором.

Наприклад, позичальник взяв кредит на одні цілі, а використовує позикові кошти на інші. Або надав кредитору невірні (помилкові) дані для оцінки їм платоспроможності позичальника.

Моральний ризик у менеджменті

Моральний ризик виникає не тільки на страхових або фінансових ринках.

Наприклад, власник підприємства як правило нездатний здійснювати повний контроль за діяльністю працівників даного підприємства. Це виникає в силу інформаційної асиметрії, тобто сторони за договором мають різною можливістю отримання інформації в процесі реалізації контракту. Наприклад, після того, як власник фірми прийняв на роботу менеджера, він може бути не в змозі спостерігати, яких зусиль докладає менеджер до виконання своїх обов'язків. Ці проблеми мають велике значення в ситуаціях, коли один індивід наймає іншого для того, щоб останній здійснював деякі дії як агент першого. Проблема такого складання контрактів отримала назву проблеми «принципал-агент», або «замовник - виконавець» .

Небезпека несумлінної поведінки (морального ризику, ризику недобросовісного контрагента - moral hazard) також породжується асиметричністю інформації, але тільки після проведення операції. Вона полягає в тому, що позичальник після укладення контракту може займатися такою діяльністю, яку кредитор вважатиме небажаної в силу високих ризиків. З цієї причини кредитори також будуть прагнути не видавати позики взагалі. Всі перераховані недоліки сприяють тому, що вільна мобільність капіталу закінчиться неефективними інвестиціями і фінансовою кризою системи. Саме через небезпеку потрясінь уряди різних країн вдаються до контролю для обмеження негативних ефектів мобільності міжнародного капіталу.