Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ризик - екзамен.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

40. Ринковий ризик. Поняття волатильності.

Волатильність – схильність цін на активи на фінансовому ринку до змін або чутливість цін до коливань.

- статистичний показник, що характеризує тенденцію ринкової ціни або доходу змінюватися в часі. Є найважливішим фінансовим показником в управлінні фінансовими ризиками, де представляє собою міру ризику використання фінансового інструменту за заданий проміжок часу. Частіше за все вираховується середня волатильність. Виражається волатильність в абсолютному (100 $ ± 5 $) або у відносному від початкової вартості (100 $ ± 5%) значенні.

- волатильність активу - доходність - середня очікувана доходність n – кількість днів у спостереженні

Види волатильності:

  • історична волатильність (historical volatility) - фактична волатильність ціни продукту протягом певного історичного періоду часу;

  • очікувана (implied volatility) - ринкова оцінка волатильності на майбутнє;

Чим вище волатильність, тим більше діапазон потенційних злетів і падінь ціни. При високій волатильності ціна може значно змінитися в будь-якому напрямку за короткий проміжок часу. При низькій волатильності ціна цінного паперу буде змінюватися рівномірно, плавно протягом тривалого періоду часу.

***

Волатильність (мінливість) є основою міри ризику ринкового фінансового  інструмента  та  випадковою складовою зміни ціни фінансового інструмента, що розглядається в такий спосіб:

,

де r - зміна ціни за інтервал; m - середня зміна ціни (тренд) - постійна величина; v - волатильність, випадкова величина (часовий ряд) з нульовим математичним очікуванням.

Таким чином, рух ціни за деякий інтервал розглядається як деякий плановий трендовий рух і випадкове відхилення від тренда обумовлене волатильністю. Волатильність у такий спосіб  є  випадковою величиною, чи (при розгляді зміни ціни за кілька інтервалів) тимчасовим рядом. Моделювання даної випадкової величини являє собою основу для оцінки більшості ринкових ризиків. Нижче в статті приводяться основні способи моделювання волатильності.

У рамках найпростішого відображення волатильність розглядається, як нормально розподі-лена випадкова величина ("білий шум") з дисперсією рівної дисперсії зміни ціни за інтервал. Як оцінку волатильність використовує стандартне відхилення даної величини, розраховане за деякою історичною виборкою:

 ,

де  et - зміна ціни за i-й інтервал; N - довжина історичної вибірки.

Вимір волатильності

Всі засновані на волатильности торговельні системи використовують концепцію діапазону для визначення величини недавнього ринкового руху. Найпростіше визначення діапазону - це відстань між піком і западиною даного часового періоду. Звичайно береться день, але це може бути також тиждень або місяць, або навіть внутріденний період, вимірюваний хвилинами.

ATR - average true range - безпосередній вимір ринкової волатильности. Якщо ATR зростає, ринок стає більше волатильним. Якщо ATR зменшується, ринок стає менш волатильним.

Важко відповістити на запитання про те, скільки днів необхідно для одержання "кращого" ATR. Авторська формула волатильности Уайлдера використовувала 14 днів, але продавці сучасних систем оптимізували цю змінну й виявили, що будь-яке число від 2 до 9 днів працює краще.