Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

27. Назвіть методи дослідження травматизму та їх особливості.

Найпоширенішими методами аналізу травматизму є стат і монографічний. Нині дедалі більшого значення набувають ек та ергономічний методи.

Стат метод, що базується на аналізі стат матеріалу, нагромадженого за декілька років на п-ві або у галузі, дає можливість кількісно оцінити рівень травматизму за допомогою показників: коефіцієнта частоти (Kч.т); коефіцієнта тяжкості (Kт.т), коефіцієнта виробничих витрат (Kв.в). Початковим матеріалом для розрахунків є дані звітів підприємств, організацій про нещасні випадки.

Різновидом статистичного методу є груповий і топографічний методи. При груповому методі дослідження нещасні випадки групуються: - за професією та видами робіт потерпілих; - за хар і локалізацією пошкоджень; - за низкою зовн ознак: днями, тижнями, змінами, віком, стажем, статтю, кваліфікацією, тощо. При топографічному методі дослідження всі нещасні випадки систематично позначають умовними позначками на плані розміщення устаткування в цеху, на ділянці стосовно того, де стався нещасний випадок. Скупчення цих знаків свідчить про підвищений рівень травматизму в тому чи іншому підрозділі або роб місті, завдяки чому створюється наочне уявлення про потенційно небезпечні зони на в-ві.

При монографічному методі дослідження виявляють вплив на безпеку праці багатьох елементів досліджуваного об’єкта, тобто проводять глибокий аналіз небезпечних і шкідливих вир-х чинників, притаманних тій чи іншій вир-й ділянці, устаткуванню, тех процесу.

Ек метод полягає у визначенні ек наслідків травматизму і спрямований на з’ясування ек ефективності витрат на розробку і впровадження заходів з ОП.

Ергономічний метод ґрунтується на комплексному вивченні системи «людина - машина (техніка) — виробниче середовище».

При дослідженні травматизму може застосовуватися і метод анкетування (письмове опитування працівників).

28. Які соціально-економічні наслідки травматизму.

Травматизм на виробництві викликає наслідки соціального й економічного характеру. Соціальні наслідки полягають у загибелі працівників і травматизмі різного ступеня важкості. Вони можуть бути як локальними (тобто компенсуватися тільки відповідними витратами на підприємстві), так і загальнодержавними. Економічні наслідки — припинення випуску продукції на визначений час, зруйнування устаткування, споруджень, гірничих виробок, втрата частини виробленої продукції, — також можуть мати локальний, регіональний або галузевий характер.Усі ек наслідки поділ на групи: загальнодерж витрати і збори; втрати і збитки виробничих підприємств.

Втрати, які несе суспільство, включають: 1. втрати профспілкових організацій на надання допомоги оплату путівок у розмірі затрат по соц. страхуванню; 2. суму виплат держ страхового тов особам порядку інд страхування; 3. суму дод асигнувань вищих організацій на вжиття заходів щодо усунення наслідків масових нещасних випадків; 4. суму збитків суспу вигляді податків з неоподаткованої частини доходів потерпілих, з виплат за лікарняними листами 5. суму потенційних збитків, заподіяниз сусп у зв’язку з виходом робітника на пенсію по інвалідності за розрахунковий період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]