Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

53. Назвіть та охарактеризуйте лікувально-профілактичні заходи щодо охорони праці.

ЗУ «Про ОП» визначає соц-ек, орг-тех, сан-гігієнічні та лікуваль­но-профілактичні заходи щодо ОП.

Система управління ОП створюється суб’єктом господарювання і має передбачати підготовку, прийняття та реалізацію завдань щодо здійснення організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на збереження життя, здоров’я та працездатності найманих працівників у процесі їх трудової діяльності. Лікувально-профілактичними заходами щодо ОП є встановлення чітких умов для здоров’я Л, моніторинг здоров’я прац-ків, нормування роб днів, лікування, відповідні попередні та періодичні мед огляди працівни­ків; переведення працівників на легшу роботу за станом здо­ров'я; безплатне забезпечення лікувально-профілактичним хар­чуванням працівників на роботах з тяжкими і шкідливими умовами праці; відшкодування потерпілому працівникові ви­трат на лікування; особливі вимоги з ОП жінок, не­повнолітніх та інвалідів,

54. Які вимоги зу "Про оп", "Про колективні договори і угоди" передбачені щодо організації безпечних і нешкідливих умов праці?

ЗУ "Про ОП" та "Про колективні договори і угоди", передбачено внесення комплексних заходів щодо організації безпечних і нешкідливих умов праці в кол договори та визначення обов'язків сторін з цих заходів.Кол договір повинен обов'язково містити зобов'язання сторін щодо заходів захисту прав та соц інтересів осіб, які потерпіли на виробництві від нещасних випадків або профзахворювань, а також утриманців і членів сімей загиблих. Згідно зі статею ЗУ "Про ОП" рекомендовано включати до розділу "ОП" колективного договору заходи щодо поліпшення умов праці інвалідів, жінок, підлітків, надання їм пільг за виконання вимог щодо ОП.

55. Назвіть нормативи з охорони праці.

Спеціальними законодавчими актами є державні нормативні акти з охорони праці. Це — правила, стандарти, норми, положення, інструкції та інші документи, яким надано чинність правових норм, обов'язкових для виконання. Вимогам нормативних актів з охорони праці мають відповідати: - умови праці на кожному роб місці; - безпека технологічних процесів, машин, механізмів, облад­нання й інших засобів в-ва; - стан засобів кол та інд захисту; - сан-побутові умови. Державні нормативні акти з охорони праці залежно від сфери дії поділяються на міжгалузеві та галузеві. Міжгалузевий нормативний акт про ОП — це ДНАОП загальноД користування, дія якого поширю­ється на всі п.у.о незалежно від галузевої належності та форм власності. Галузевий нормативний акт про ОП — це ДНАОП, дія якого поширюється на п.у.о певної галузі. Повний перелік чинних нормативних документів з охорони праці в Україні наведено в «Державному реєстрі міжгалузевих та галузевих актів про охорону праці» , який діє з 1995 р. Він вклю­чає 2000 нормативних актів (правил, норм, положень, інструкцій тощо), а також 350 міждержавних стандартів безпеки праці (ГОСТ ССБТ) і близько 40 Державних стандартів України (ДСТУ). У кожній галузі н/г визначається ба­зова організація з опрацювання нормативних актів про ОП. Згідно із ЗУ «Про ОП» прий­няття нових, перегляд і скасування державних міжгалузевих та галузевих нормативних актів про ОП проводяться ор­ганами Д нагляду за ОП за участю ін Д органів. Д міжгалузеві та галузеві нормативні акти про ОП переглядаються в міру впровадження досягнень науки і техніки, що сприяють поліпшенню безпеки, гігієни праці та ви­р серед, але не рідше одного разу на десять років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]