Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

68. Функції та права служби охорони праці підприємства (організації).

Служба ОП виконує такі завдання: — забезп-ня безпеки вироб. процесів, устат-ня, будівель і споруд; —забезп-ня працівників засобами інд. та кол захисту; —проф. підготовку й підвищення кваліф. працівників з питань поліпшення умов праці; — вибір опт режимів праці та відпочинку працівників; - проф добір виконавців для визначених видів робіт. До основних функцій служби ОП належать: опрацювання ефективної цілісної системи управління ОП; сприяння вдосконаленню діяльності в цьому напрямі; проведення оперативно-методичного керівництва роботи з ОП та ін.

Спеціалісти служби ОП у разі виявлення порушень ОП мають право видавати керівникам структурних підрозділів п-ва обов’язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків; одержувати від них необхідні відомості, документацію та пояснення з питань ОП; вимагати звільнення від роботи осіб, які не пройшли мед огляду, навчання, інструктажу, перевірки знань і не мають допуску до відповідних робіт або не виконують нормативів з ОП; зупиняти роботу вир-в, ділянок, машин, механізмів, устаткування та ін засобів в-ва у разі порушень, що створюють загрозу життю або здоров’ю працівників; надсилати керівникові п-ва подання про притягнення до відпов працівників, які порушують вимоги ОП.

69. Визначення чисельності працівників служби охорони праці.

На підприємствах при чисельності працюючих від 51 до 500 осіб (невиробнича сфера — від 101 до 500 осіб) службу охорони повинен представляти один спеціаліст. На п-ах, де використо­вуються вибухові матеріали або сильнодіючі отруйні речовини, у такій службі має бути два спеціалісти. Чисельність працівників служб охорони праці на підприєм­ствах із кількістю працівників понад 500 осіб розраховується за формулою:

де М1 — чисельний склад служби ОП на підприємстві;

Рср — середньооблікова чисельність працівників підприємства;

Ф — ефективний річний ФРЧ спеціалістів з ОП, що дорівнює 1820год, який враховує втрати роб часу на хвороби, відпустку ;

Кв — коефіцієнт шкідливості та небезпечності виробництва:

де Рв — чисельність працівників із шкідливими речовинами незалежно від рівня їх концентрації;

Ра — чисельність працівників на роботах підвищеної небезпеки (що підлягають щорічній атестації з ОП).

70. Завдання та права комісії з питань охорони праці.

Основними завданнями комісії є: — захист прав та інтересів працівн. у сфері ОП; — підготовка на осн аналізу стану безпеки й умов праці на вир-ві рекомендацій власникові і працівникам щодо профілактики вир травматизму та проф. захворювань; — узгодження позицій сто­рін у вирішенні практ. питань у сфері ОП з метою забезпечення поєднання інтересів Д, власника і труд. колективу, кожного працівника, запоб-ня конфліктам; —вироблення пропозицій щодо включення до кол дог окремих питань з ОП та використання коштів на заходи з ОП п-ва.

Комісія має право: — звертатися до власника або уповноваженого ним органу, органу самоврядування труд колективу, профспілкового комітету з пропозиціями щодо регулювання відносин у сфері ОП; — створювати робочі групи з числа членів комісії для в-ва узгоджених рішень з конкретних питань ОП із залученням до їх складу на договірній основі за погодженням сторін відповідних фахівців, експертів, інспекторів Д нагляду за ОП; — одержувати від окремих працівників, служб п-ва, профспілкового комітету необхідну інформацію; — встановлювати ступінь вини потерпілого в порядку, визна­ченому труд колективом за поданням власника та профспіл­кового комітету; — здійснювати контроль за дотриманням вимог законод з питань ОП безпосередньо на роб місцях, забезпе­ченням працівників засобами кол й інд захисту, змиваючими та знешкоджуючими засобами, лікувально-профілактичним харчуванням; — ознайомлюватися з будь-яким матеріалом з питань ОП, аналізувати стан умов та безпеки праці на п-ві, виконання відповідних програм і кол договорів;

— бути доступною на всі ділянки в-ва й обговорювати з працюючими питання ОП; — делегувати своїх представників для участі у розв'язанні разом з представниками Д нагляду за ОП конфліктів, пов'язаних з відмовою працівника виконувати доручену роботу з мотивів небезпечної для його здоров'я чи життя вир-ї ситуації на п-ві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]