Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

80. Охарактеризуйте механізм витрат, пов’язаних з поліпшенням умов праці.

Розглядаючи механізм витрат підприємств на заходи щодо поліпшення умов та охорони праці, виділяють 5 груп витрат. 1) Відшкодування потерпілим унаслі­док травм і проф захворювань: Тимчасова непрацездатність; одноразова допо­мога; моральна шкода; санаторно-курортне об­слуговування; 2) Пільги та компен­сації за працю у важ­ких і шкідливих умо­вах праці - Додаткові відпустки, скорочений робочий день, лікувально-профілактичне харчування, одер­жання молока; 3) Витрати на профі­лактику травматиз­му, проф за­хворювань - Витрати на заходи щодо ОП за раху­нок джерел фінансування, регламентовані нор­мативними актами Д; витрати на заходи і ОП за кол договорами 4) Витрати на лікві­дацію наслідків аварії та нещасних випадків на в-ві - Вартість зіпсованого устаткування, інструмен­тів, зруйнованих будівель, споруд; розслід нещас­них випадків; 5) Штрафи та інші відшкодування - Штрафи, виплачені за наявність нещасних випадків та приховування від обліку потерпілих, штрафи за недотримання нормат ТБ. Витрати з ОП також поділяються на:—доцільні, спрямовані на збереження здоров'я пра­цівників, рац витрачення життєвих сил та відновл працездат; — частково доцільні, які включають видатки за піль­гами і компенсаціями за несприятливі умови; — недоцільні, що зумовлюють підвищення соб продукції, зниження її обсягу .

81. Як оцінити вплив заходів з поліпшення умов та оп на соц та ек результати виробництва?

До позитивних еко результатів впливу умов праці на Л слід віднести підвищення продуктивності праці, рац використання основних в-чих фондів. Сприятливі умови забезпечують піднесення продуктивності праці за рахунок як інтенсивних змін (скорочення витрат роб часу на в-во одиниці продукції), так і екстенсивних (зб ефективності використання роб часу завдяки зниженню цілоденних втрат за тимчасовою непрацездатністю та вир травматизмом). До негативних ек результатів належать недодержання дод продукту, затримка з уведенням нових фондів, непродуктивне споживання роб сили, зниження продуктивності праці. Крім того, слід звернути увагу на соц результати впливу умов праці на працівників. До позитивних соц результатів можна віднести: ступінь сприятливого впливу труд процесу на здоров’я Л та розвиток її особистості, стан здоров’я, ставлення до праці, соц активність; макс задоволення однією з найвагоміших потреб Л — потребою в сприятливих умовах праці і безпос пов’язаною з цим потребою у змістовній, творчій, високопродуктивній праці; зміцнення здоров’я. Негативний соцрезультат включає зниження творчої активності, заінтересованості в праці, погіршення труд дисципліни, зростання плинності кадрів унаслідок несприятливих умов праці.

82. Які існують методи ек оцінювання соц та соц-ек ефективності поліпшення умов праці?

Для оцінки результатів проведення заходів щодо поліпшення умов та ОП запропоновані чотири групи показників: 1)зміна стану умов і ОП; 2)соц; 3)соц-ек; 4)ек. Соц результати заходів щодо поліпшення умов та ОП визначаються наступними показниками: — зб к-ті роб місць, які відповідають нормативним вимогам й скороченням чисельності працюючих у незадовільних умовах праці; — зниженням рівня вир травматизму; — зменшенням к-ті випадків проф захворювати ті, пов'язаною з незадовільними умовами праці; — скороченням кількості випадків інвалідності внаслідок травматизму чи проф захворюваності; — зменшенням плинності кадрів через незадовільні умови праці. Для оцінки соц результатів можуть використовуватися також інші показники — ступені задоволення працею та її пре­стижності тощо. Ек результати заходів щодо поліпшення умов та ОП виражаються у вигляді економії за рахунок, зменшення збитків унаслідок аварій, нещасних випадків і проф захво­рювань як в ек в цілому, так і на кожному підпр-ві. Показники соц і соц-ек ефективності розраховуються як відношення величини соц або соц-ек результатів до витрат, необхід­них для їх здійснення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]