Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

60. Охарактеризуйте систему фінансування оп

Згідно ЗУ “Про ОП”: фінансування ОП здійснюється власником. Працівник не несе ніяких витрат на заходи щодо ОП. На п-вах, в галузях і на Д рівні у встановленому КМУ порядку створюються фонди ОП. Такі ж фонди можуть створюватись органами місц і рег самовряд для потреб регіону. На п-ві кошти вказаного фонду використовуються тільки на виконання заходів, що забезпечують доведення умов і безпеки праці до нормативних вимог або підвищення існуючого рівня ОП на в-ві. Кошти галузевих і державного фондів ОП витрачаються на здійснення галузевих і нац програм з питань ОП, науково-дослідних і проектно-конструкторських робіт, що виконуються в межах цих програм, на сприяння становленню і розвитку спеціалізованих підпр-в та вир-в, творчих колективів, науково-технічних центрів, експертних груп, на заохочення труд колективів і окремих осіб, які плідно працюють над розв'язанням проблем ОП. Кошти фондів ОП не підлягають оподаткуванню. Фонд ОП включає:1.Заходи, що можуть здійснюватись за рахунок коштів фонду ОП п.у.о чи спеціально виділених цільових коштів з інших джерел з метою доведення умов і безпеки праці до нормативних вимог або підвищення існуючого рівня ОП. 2.Заходи, що можуть здійснюватись за рахунок коштів галузевого фонду ОП. 3.Заходи, що можуть здійснюватись за рахунок коштів регіонального фонду ОП.

61. Розкрийте зміст організації контролю за дотриманням законодавства про охорону праці.

Відповідно до чинного законод осн завданнями органів Д нагляду є: ―впровадження у життя З та інших НПА про ОП, спрямованих на створення безпечних і здорових умов праці; ―забезпечення компетентної консультативної й експертної підтримки рішень, що приймаються на Д та ін рівнях. Контроль — це система перевірок додержання вимог законод про ОП та виконання відповідних планів, програм, приписів, зобов’язань кол договорів і угод та інших профілактичних заходів, що здійснюється на п.у.о усіх форм власності уповноваженими посадовими особами. Д контроль — це контроль Д органів за додержанням З, НПА, за господарською діяльністю п.у.о згідно з чинним законод. Відомчий контроль здійснюється посадовими особами, повноважними представниками і службами міністерства або іншого центрального органу виконавчої влади. Регіональний контроль реалізується посадовими особами, повноважними представниками та службами місцевих органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування на п.у.о, розташованих на території відповідного регіону. Внутрішній контроль здійснюється в межах п.у.о його власником або уповноваженим ним органом і відповідними службами та посадовими особами цього п.у.о. Громадський контроль виконується виборними органами й представниками професійних спілок, інших гром організацій, комісіями підпр-в та уповноваженими труд колективів.

62. В чому суть соціального страхування від нещасних випадків і професійних захворювань і що є джерелом фінансування соціального страхування?

З визначає такі завдання страхування від нещасного випадку: - вжиття профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних вир-х факторів; - відновлення здоров я та працездатності потерпілих на в-ві від нещасних випадків або проф захворювань; - відшкодування матеріальної й моральної шкоди застрахо­ваним і членам їх сімей. Сам факт вступу на роботу або до навчального закладу людини свідчить про те, що вона застрахована незалежно від фактичного виконання роботодавцем своїх зобов'язань щодо сплати страхових внесків. Застрахованій особі видається свідоцтво вста­новленого зразка. Страхування від нещасного випадку здійснює Фонд соціаль­ного страхування. Управління ним здійснюється на паритетній основі державою, представниками застрахованих осіб і роботодавців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]