Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

12. Розкрийте зміст та опишіть процедуру атестації робочих місць за умовами праці.

Атестація робочих місць за умовами праці — це комплексна оц-ка всіх факторів вир-го серед і труд процесу, супутніх соц-ек факторів, що впливають на здоров’я і працездатність працівників у процесі труд діяль­ності. Періодичність такої атестації встановлюється у кол договорі, але не рідше 1 разу за 5 років. Атестація передбачає: - комплексну оц-ку факторів вир-го серед і х-ру праці, відповідність їх хар-к стандартам безпеки праці, буд та сан нормам і правилам; - виявлення факторів і причин вин-ня несприятливих умов праці; - сан-гігієнічне дослідження чинників вир серед, визначення ступеня важкості й напруженості труд процесу на роб місці; - встановлення ступеня шкідливості і небезпечності праці та її х-х-ру за гігієнічною класифікацією; - обґрунтування віднесення роб місця до категорії зі шкідливими умовами праці; - визначення права працівників на пільги; - аналіз реалізації тех і орг заходів, спрямованих на опт-ю рівня гігієни, х-ру і безпеки праці. Після атестації за даними лабораторно-інстру­ментальних досліджень комісія складає Карту умов праці на кожне робоче місце, яка включає оцінку факторів вир-го серед і труд процесу, гігієнічну оц-ку умов праці, оц-ку тех та орг р-ня. За результатами атестації складаються переліки: - роб місць, вир-в, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на пільги і компенсації, передбачені законод; -роб місць, вир-в, робіт, професій і посад, на яких пропонується встановити пільги і компенсації за рахунок п-ва; -роб місць з несприятливими умовами праці, на яких необх вжити першочергові заходи щодо їх поліпшення.

13. Чим відрізняються "оптимальні умови і характер праці", "допустимі умови і характер праці", "шкідливі і небезпечні умови і характер праці"?

Умови праці на виробництві диференціюються залежно від фактично визначених рівнів факторів вир-го серед порівняно із сан нормами, правилами, гігієнічними нормативами, а також з урахуванням можливого шкідливого впливу їх на стан здоров’я працюючих. Згідно з гігієнічною класифікацією праці умови праці поділяються на чотири класи : I клас - оптимальні - умови та характер працi, за яких виключені несприятливий вплив на здоров’я працiвникiв небезпечних та шкiдливих вир факторiв, створюються передумови для збереження високого рівня працездатності; II клас - допустимі - умови та характер працi, за яких рівень небезп та шкiдл вир факторiв не перебільшує встановлених гігієнічними нормативами на роб місцях, а можливі функціональні зрушення, викликані труд процесом, відновл-ся під час регламентованого відпочинку на протязі роб дня або домашнього вiдпочинку до початку робочої зміни i не справляють несприятливого впливу у найближчому та віддаленому періоді на стан здоров'я працiвникiв та їх нащадків; III клас - шкідливі та небезпечні - умови та хар-р праці, за яких внаслідок порушення сан норм та правил можливий вплив небезп та шкідл факторів вир серед із рівнями, що перевищують гігієнічні норми та психофізіологічні фактори виробн діяльн, що викликають функцiональнi змiни організму, які можуть призвести до стійкого зниження працездатності або порушення здоров'я працівників.

14. Розкрийте суть поняття "виробничі шкідливості". Наведіть приклади шкідливих виробничих факторів.

Під вир шкідливостями розуміють умови вир серед, трудового та вир процесів, які за нераціональної організації праці впливають на стан здоров’я працівників та їх працездатність.

Шкідливі вир фактори за хар-м впливу поділяються на фіз (токс речовини, пил, пара, газ), хім (параметри повітря у приміщенні, вібрація, шум, нетоксичний пил, газ, пара, різні види випромінювань, освітленість), біол (мікроорганізми, бактерії, інфекції) та псих (фіз та нервово-психічні перенавант, монотонність праці, емоційне перенавантаження).

Зал від х-ру походж вир шкідливості поділяються на три групи:

  • шкідливості, пов’язані з труд процесом. Вони зумовлені нерац орг-ю праці (надмірним напруженням НС, напругою органів зору, слуху, великою інтенсивністю праці тощо);

  • шкідливості, пов’язані з вир процесом. Вони ств-ся за рах тех недоліків вир-го устаткування (пром пилу, шуму, вібрації, шкідливих хім речовин, випромінювання). Майже всі вони нормуються шляхом установлення стандартів, сан норм і к-но оц-я;

  • шкідливості, пов’язані із зовн обставинами праці і в-ва. Вони зумовлені недоліками загальносан умов на роб місці (нераціональним опаленням виробничих приміщень та ін.).

Наслідком дії вир-х шкідливостей можуть бути:

  • проф захворювання; — посилення захворювання, яке вже має працівник та зниження опірності його організму відносно зовн чинників, що зумовлюють підвищ заг захворюваності;

  • зниження працездатності та продуктивності праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]