Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_pratsi_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
444.42 Кб
Скачать

86. Хто несе відповідальність на підприємстві за правильне та своєчасне розслідування нещасних випадків?

Керівник робіт або уповноважена особа підприємства, у свою чергу, зобов’язані: - терміново організувати надання медичної допомоги потерпілому, доставку його у разі необхідності до лікувально-профі­лактичного закладу; повідомити про те, що сталося роботодавця, а також відповідну профспілкову організацію; - зберегти до прибуття комісії з розслідування обстановку на роб місці та устаткування в такому стані, у якому вони були на момент, а також вжити заходів до недопущення подібних випадків.

Роботодавець, одержавши повідомлення про нещасний випадок, крім випадків зі смертельним наслідком та групових:

- повідомляє про нещасний випадок відповідний робочий орган виконавчої дирекції Фонду соц страхування за фор­мою, що встановлюється цим Фондом; - організує його розслідування й утворює комісію з розслідування.

Повідомлення про груповий нещасний випадок зі смертельним наслідком роботодавець зобов’язаний негайно передати:

- відповідному територіальному органу Держнаглядохорон­праці; - органу прокуратури за місцем виникнення нещасного випадку; - відповідному робочому органу виконавчої дирекції Фонду; - органу, до сфери управління якого належить дане п-во; - відповідному органу місцевої держадміністрації або виконавчому органу місцевого самоврядування; - відповідній установі сан-епідеміологічної служби у разі виявлення гострих проф захворювань; - профспілковій організації, членом якої є потерпілий;

87. Назвіть документи, які є доказом вини власника підприємства за шкоду, заподіяну здоров’ю працівника внаслідок нещасного випадку чи професійного захворювання?

Доказом вини власника можуть бути: акт про нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання; висновок посадової особи (органу), яка здійснює контроль і нагляд за охороною праці, відносно причин пошкодження здоров’я; медичний висновок про професійне захворювання; вирок або рішення суду, постанова прокурора, висновок органів попереднього слідства; рішення про залучення винних до адміністративної або дисциплінарної відповідальності, рішення органів соціального захисту про відшкодування власником витрат на допомогу працівнику в разі тимчасової непрацездатності в зв’язку з ушкодженням здоров’я; свідчення свідків та інші докази.

88. За рахунок яких джерел здійснюється фінансування заходів з охорони праці на підприємстві?

Фінансування профілактичних заходів з ОП, виконання загальноД, галузевих та рег програм поліпшення стану безпеки, гігієни праці та в-го середовища, інших Д програм, спрямованих на запобігання нещасним випадкам та проф захворюванням, передбачається, поряд з ін джерелами фінансування, визначеними законодавством, у державному і місцевих бюджетах. Для підприємств, незалежно від форм власності, або ф.о, які використовують найману працю, витрати на ОП становлять не менше 0,5 відсотка від суми реалізованої продукції.

На підприємствах, що утримуються за рахунок бюджету, витрати на ОП передбачаються в державному або місцевих бюджетах і становлять не менше 0,2 відсотка від фонду оплати праці. Суми витрат з охорони праці, що належать до валових витрат ю.о чи ф.о, яка відповідно до законод використовує найману працю, визначаються згідно з переліком заходів та засобів з ОП, що затверджується КМУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]